27 Ekim 2018 07:34

Liyakata göre atama yapmayan İzlanda Adalet Bakanı tazminat ödeyecek

İzlanda Adalet Bakanı Sigridur Andersen, liyakatı göz önüne almadan hakim atadığı için tazminat ödemeye mahkum edildi.

İzlanda Adalet Bakanı Sigridur Andersen (Fotoğraf: Flickr - CC BY 2.0)

Paylaş

İzlanda’da mahkeme, Adalet Bakanı Sigridur A. Andersen’in liyakatı göz önüne almadan hakim atayarak yasaları çiğnediğine hükmetti. Kendinden daha az liyakatı olanların hakim atandığı gerekçesiyle tazminat talebinde bulunan hakim Jon Höskuldsson’a 5,1 milyon kron tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Bu yılın başında İzlanda’da yeni bir mahkeme kuruldu. Mahkemeler tarafından temyiz edilecek kararlara bakmaya  yetkili olan yeni mahkemeye 15 hakim atandı.

Atamaya yetkili Adalet Bakanı Sigridur A. Andersen, en fazla liyakatı olan 15 hakim içinde bulunan 4 hakim yerine listede yer almayan ve mensup olduğu Bağımsızlık Partisi’ne yakınlığı ile bilinen 4 hakimi atadı. Liyakat sıralamasında 15 hakim arasında yer aldıkları halde atanmayan hakimlar Astradur Haraldsson ve Johannes Runar Johannesson, mahkemeye başvurarak tazminat talebinde bulundu. Mahkeme, bakanın hakimlere 700’er bin kron tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Bakanın mahkumiyeti ile sonuçlanan karardan hemen sonra atanmayan 4 hakimden biri olan Jon Höskuldsson, mahkemeye başvuruda bulunarak 32,4 milyon kron tazminat talebinde bulundu.

BAKANIN LİSTE DEĞİŞTİRME YETKİSİ YOK

Mahkeme, Anderssen’in cinsler arasında eşitliğin sağlanması için ve daha önceki deneyimlerini göz önüne alarak hakim atadığı savunmasını mahkeme yerinde görmedi. Eğer liyakat listesinde bulunan hakimlere bir itirazı varsa bunun için yeni bir değerlendirme yapılmasını isteme yetkisinin bulunduğunu ve kendisinin liyakat listesini değiştirme yetkisinin olmadığını belirtti.

Davacı hakim Jon Höskuldsson’un bakanın yanlış kararından dolayı maddi kayba uğradığına hükmederek kendisine 5,1 milyon kron tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Kararın açıklanmasından sonra İzlanda Radyo ve Televizyon’una (RUV) açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Anderssen, hakimlerin atanması sırasında hata yapmadığını iddia etti ve atamadığı 4 hakimden özür dilemeyeceğini söyledi.

İSTİFASI İSTENMİŞTİ

Anderssen’in liyakatları belirleyen kurul tarafından hazırlanan listeye uymaması tepki ve eleştirilere yol açmıştı. Üç bakanlığın hukukçuları bakanı kurulun hazırladığı listeye uyarak atama yapması için uyarmıştı.

Bakanın uyarılara aldırmaması üzerine Korsan Partisi bakanın istifasını talep etmişti. Bakanın yanlış yapmadığını öne sürmesi üzerine Sosyal Demokrat Parti ve Korsan Partisi, bakan için güven oylaması yapılmasını istemişti.

Ancak önerge 29’a karşı 33 oyla reddedilmişti. Parlamentodaki oylamada Hükümet ortağı Yeşil Sol Hareket’in iki milletvekili Anderssen’in görevden alınması için oy kullanmıştı.

HER 4 KİŞİDEN 3’Ü BAKANIN İSTİFASINI İSTİYOR

Maskina adlı kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre her 4 kişiden 3’ünün bakanın yasaları çiğnediğini düşünüyor ve bu nedenle istifa etmesini istiyor.

Halkın yüzde 72,5’i bakanın istifa etmesini isterken görevde kalmasını isteyenlerin oranı yüzde 27,5’te kaldı.

Sadece Bağımsızlık Partisi’nin seçmenleri bakanın görevde kalmasından yana. Partinin seçmenlerinden sadece yüzde 23’ü Anderssen’in istifa etmesini stiyor. Hükümet ortağı Yeşil Sol Hareket’in seçmenlerinin yüzde 92,4’ü, İlerleme Partisi seçmenlerinin yüzde 67,3’ü bakanın istifa etmesi gerektiği görüşünde.

Parlamento bünyesinde yapılan bir araştırma Sosyal Demokrat Parti milletvekillerinin yüzde 100’ünün Korsan Partis milletvekillerinin yüzde 98,8’inin ve Halkın Partisi milletvekillerinin yüzde 71,6’sının bakanın istifa etmesini istediğini gösteriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Amedspor'a 59’uncu kez deplasmanda seyirci yasağı

SONRAKİ HABER

Pendik'te tersane komutanlığında yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa