27 Ekim 2018 06:39

Finlandiya Dışişleri Bakanı'na cinsel tacizlere göz yumduğu suçlaması

Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini, bakanlıktaki uygunsuz davranışlar ve cinsel tacizlere göz yummakla suçlanıyor.

Fotoğraf: EU2017EE Estonian Presidency
/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Kürtaj karşıtı demeçleriyle tepkileri üzerine çeken Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini, şimdi de bakanlıktaki uygunsuz davranışlar ve cinsel tacizlere göz yummakla suçlanıyor.

Finlandiya'da yayımlanan HBL gazetesinde yer alan haberlerde Dışişleri Bakanlığına onlarca cinsel taciz ve uygunsuz davranışta bulunulduğu bildirimi yapılmasına rağmen işverenin konuyu ele almak bir yana bildirimde bulunan personeli suçladığı belirtiliyor.

YETKİLİLERE GÖRE SUÇLAMALAR 'DEDİKODU'

Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre suçlamalar gerçek değil, dedikodudan ibaret.

Dışişleri Bakanlığı'nın yönetmenliklerinde işyerlerinde cinsel taciz ve yakışıksız davranışlara sıfır tolerans gösterileceği belirtiliyor. Oysa bakanlığın yaptığı bir anketin sonuçları personelin yaptığı şikayetlerin ele alınıp araştırılmadığını gösteriyor.

Bakanlığın yaptığı anket 2017 yazı ile 2018 yazı arasındaki 1 yıllık süreyi kapsıyor. Ankete 282 kadın ve 81 erkek katıldı.

Bunlardan 9'u cinsel tacize, 44'ü mobbinge, 127'si de uygunsuz ve yakışıksız davranışlara uğradığını söyledi.

BAKANLIK KONUYU ELE ALMAKTAN KAÇINIYOR

Belediye ve devlet kurumlarında çalışan yüksek okul mezunlarını örgütleyen Juko Federasyonu, pek çok çalışanın cinsel taciz ve yakışıksız davranışlara maruz kaldığını, bakanlık yetkililerine bildirmesine rağmen gereğinin yapılmadığını açıkladı.

Juko, sorunun ele alınması için defalarca girişimde bulunmalarına rağmen bakanlık yetkililerinin konuyu ele almaktan kaçındığını belirtti.

Juko'nın Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Kari Lehtonen, Finlandiya Haber Ajansı Yle'ye bakanlıktaki en tipik olayın kişilere yönelik aşağılayıcı sözlü yorumlar olduğunu söyledi.

Cinsel tacizlerin de yaşandığını söyleyen Lehtonen, tüm bu iddiaların ciddiye alınarak araştırılması ve pisliğin halının altına süpürülmemesi gerektiğini söyledi.

2018 yılında yapılan 54 taciz bildiriminin sadece 13'ünün ele alınarak araştırmaya başlandığı belirtiliyor.

'UYGUNSUZ DAVRANIŞLARI ÇOK CİDDİYE ALIYORUZ!'

Olayın medyanın gündemine gelmesinden sonra Dışişleri Bakanı Timo Soini ve Dış Ticaret ve Gelişim Bakanı Anne-Mari Virolainen birlikte yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada ”Biz uygunsuz davranışları çok ciddiye alıyoruz. Dışişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı temsilcilikleri çalışanlar için güvenli bir işyeri olmalı” denildikten sonra şu görüşlere yer verildi: ”Bakanlıkta herkese saygı gösterilen bir iklim olmalı. Bunu gerçekleştirebilmek için bakanlığımız 2018 baharından beri İş Yaşamı 2020 - Tacizden arındırılmış işyeri kampanyasına katılıyor. Herkes psikolojik veya fiziki şiddet tehditi olmaksızın çalışabilmeli, herkes tacize uğramadan ve aşağılamadan işinden onur duymalı.”

Her iki bakan, tüm taciz ve uygunsuz davranış bildirimlerinin araştırılmasının önemli olduğunu söylüyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pamukkale Turizm'den konkordato talebi

SONRAKİ HABER

Amedspor'a 59’uncu kez deplasmanda seyirci yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...