26 Ekim 2018 14:21

Trump, ABD’ye yürüyen göçmenleri seçim malzemesi yapıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Amerika ülkerlerinden ABD'ye ulaşmaya çalışan 7 bin dolayında mülteciyi 'terörist' olarak nitelendiriyor.

Fotoğraf: Maria de la Luz Ascencio/Epa-Efe/AA

Paylaş

Gözde Çağrı ÖZKÖSE

Orta Amerika ülkelerinden 7 bin dolayında mülteci, yaşadıkları yoksulluk, şiddet ve baskı politikaları nedeniyle ABD yolunda. Ülkesine ulaşmaya çalışan bu mültecileri “terörist” olmakla suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, “mülteci korkusu” politikası ile 6 Kasım’daki Midterm Seçimleri’nde başarı sağlama hedefinde.

Yaşadıkları Orta Amerika ülkelerinin kötü ekonomik ve siyasal koşullarında kendilerine dair bir gelecek göremeyen binlerce insan, sosyal medya üzerinden örgütlenerek taşıyabilecekleri kadar yükle Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) girmek üzere yola çıkmış durumda. Yürüyerek binlerce kilometrelik zorlu bir yolculuğa çıkan mülteciler, daha ABD’ye varmadan popülist, sağ, ırkçı ve içe dönük politikalarıyla bilinen Başkan Donald Trump’ın hedefi haline geldi.Trump, ülkesine girmek isteyen bu mültecileri şimdiden seçim kampanyasının malzemesi haline getirdi.

ABD’de 6 Kasım 2018’de “Midterm Seçimleri” adı verilen bir ara seçim yapılacak. Bu seçimi kazanan taraf, Temsilciler Meclisi ve Senato’da çoğunluğu sağlayıp, 2 yıl sonra yapılacak olan Başkanlık seçimlerinde etkili olacak. Daha önceki başkanlık seçimlerinde mülteci karşıtı, beyaz üstünlükçü kitlede mülteci korkusunu büyüten, nefretçi politikalarıyla başarı sağlayan Donald Trump, denenmiş ve başarıya ulaşmış sistemini, bu seçimler öncesi yeniden devreye soktu.

MÜLTECİLERE ‘TERÖRİST’ DEDİ

“Midterm seçimlerini unutmayın!” diye tweet atan 55 milyon takipçili Donald Trump, ülkesine doğru gelmekte olan grup için elinde teyitli herhangi bir bilgi bulunmaksızın “Aralarında Ortadoğulu teröristlerin de bulunduğu grup sınırlarımıza yürüyor” şeklinde paylaşımlarda bulundu. Demokratları ve ABD mahkemelerini bu mültecilere yönelik daha sert önlemler almasını engellemekle suçlayan Donald Trump, yine Guatemala, Honduras ve El Salvador’u da mülteci kafilesinin önünü kesmemekle suçluyor.

ABD’de Latin kökenli, İspanyolca konuşan milyonlarca seçmen bulunuyor. Mülteci karşıtı politikası ile bu seçmen kitlesini görmezden gelen Trump’ın, yine Müslümanlardan korkan bir kitleye hitap ettiği yönünde değerlendirmeler de yapılıyor.

YOKSULLUK, ŞİDDET VE BASKILAR GÖÇE ZORLADI

Guatemala ve Honduras gibi ülkelerde yaşayan halkın en temel ekonomik ihtiyaçlarını bile karşılayamaması, polisin yozlaşması, şiddet politikaları ve uyuşturucu kartellerinin insanlar üzerinde yarattığı baskı, bu insanları göçe zorluyor. Trump yönetimi ise, bu Orta Amerika ülkelerine yapılan ekonomik yardımı kesmekle tehdit ediyor. Ancak bu stratejinin Trump yönetimi açısından başarısız olacağı görüşündeki uzmanlar, ekonomik yardımları kesmenin daha fazla göçe neden olacağını düşüncesinde.

‘DAHA ÖNCE GELENLER FEDERAL HÜKÜMETİ DEVİRMEDİ’

ABD sınırına ulaşan bu mülteciler, ülkedeki Trump karşıtı medya tarafından yeni yeni görülmeye başlandı. Bir önceki göç kafilesinden yalnızca 200 kişinin Tijuana sınırına ulaşmayı başardığı belirtilen haberlerde şu ifadeler yer aldı: “Yalnızca taşıyabileceği kadar yükle ve hiçbir yardım almaksızın yürüyerek yolculuk eden bu insanlar, Trump’ın söylediği gibi ABD’yi işgale gelmiyordu. Daha önce gelen hiçbir kafile Federal Hükümeti devirmeye yeltenmedi. Eşi ve dört çocuğu daha önceki kafilerle gelen ve California’ya yerleşen bir kişi şöyle anlatmıştı: ‘Çocuklarım İngilizce öğrensin istiyorum. Okula gitsin, parkta oynasın ve oyuncak alabilsin istiyorum. Bunların hiçbirisi bizim ülkemiz Guatemala’da yapılamıyor.”

MÜLTECİLERE DAİR NEGATİF ALGI YARATILIYOR

Trump yanlısı medya ise, geçmiş yıllara ait yine başka yerlerde yaşanmış polisle çatışma görüntülerini ABD’ye yürüyen mülteciler gibi sunmaya başladı. Servis edilen bu haberlerle amaçlanan mültecilere dair negatif bir algı yaratmak.

İKİ HAFTA SONRA SINIRA ULAŞACAKLAR

Kilometrelerce uzunluktaki Meksika-ABD sınırının hangi noktasından ülkeye girecekleri kestirilemeyen kafilenin sınıra ulaşmasına yaklaşık 2 haftalık bir zaman kaldı. Bu süreçte Meksika Göçmen Dairesi yetkilileri, 2 bin 727 kişi için iltica başvurusu yapmış bulunmakta. Uluslararası Af Örgütü görevlileri de göçmen kafilesinin yolculuğunu gözlemlemek amacıyla grup ile birlikte yürüyüş halinde.  Trump yönetimi ise, göçmenleri karşılamak için sınıra 2 bin 100 Ulusal Muhafız göndermiş durumda. Yürüyüş devam edecek olursa Trump, 4 bin kişilik bir alay daha göndermekte tereddüt etmeyeceğini açıkladı.

HASTALIK VE POLİS TACİZİ

Mülteci kafilesinin zorlu şartlar altında çıktıkları yürüyüşte hastalık ve polis tacizi kendini göstermeye başladı.Duyulan bu korkular nedeniyle çoğunluğu çocuklu kadınlardan oluşan bir grup, otobüslerle evlerine geri döndü. Nemli ve yağmurlu havada yürüyerek yolculuklarını sürdüren kafiledeki pek çok kişi hasta. Meksika hükümeti yürüyüşlerini sürdürenlerin sayısını 3 bin 500 kişi olarak açıklarken, Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine göre bu rakamı 7 bin.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın CNN’e verdiği bilgiye göre ise, Salı günü itibariyle Orta Amerika’dan Meksika sınırına yürümek üzere yeni bir kafile daha oluşmaya başladı.

‘SAĞCI POLİTİKACILAR GÖÇMENLERLE OYNUYOR’

ABD’de yaşayan aktivist Erin Gallagher, ülkesine doğru yola çıkan mültecilere dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) şu bilgileri paylaştı: “Bu ilk gelen kafile değil, daha önce de gruplar halinde insanlar gelmişti ve bu iyi bir şey. Cesurca... Bu çok tehlikeli bir yolculuk ve bu yolculuk süresince yüzlerce kişi mağdur oluyor, hatta öldürülüyor. Bu nedenle binlerce kişilik bir grup halinde yolculuk etmek bu insanları koruyor. Bu kafile politize edildi. Çünkü sağcı politikacılar göçmenliği politik bir top olarak görür ve oynamaya da bayılırlar.”

Gallagher, ABD’de de yaşayan insanların büyük kesiminin Orta Amerika’da ve Meksika’da neler yaşandığından haberdar olmadığını belirterek, “Latinlere karşı örtülü bir ırkçılık besleyen sıradan ABD vatandaşları, politikacılar ve televizyon ne derse ona inanmaya meyilliler. Bu konuda inanılmaz sayıda sahte haber çıktı. Söylenenler gerçekten mide bulandırıcı. Trump taraftarları göçmenlerin buraya oy vermeye geldiğine inanıyor ve bu gerçekten çok komik. Aslında bunu Türkiye’dekilerin anlaması lazım. Türkiye’de de Suriyelilerle ile ilgili benzer şeyler yaşandı” ifadelerini kullandı.

Gallagher, bu sözlerine şunları ekledi: “İşin en üzücü yanı ise, bu insanların tek amacının yoksulluk ve şiddetten sığınacak bir yer arıyor olmaları. Her birinin sığınmacılık başvurusu için geçerli nedenleri var. Oysa Amerikalılar, bu insanların tehlikede olduğuna inanmıyor. Bu yalan haberleri yayanlar arasında Yargıtay mensupları bile var. Hatta Donald Trump, bu insanların Guatemala hükümetinden aldığı para karşılığında bu yolculuğa çıktığını bile söyledi.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

Kaşıkçı’nın nişanlısı Cengiz: Cemal konsolosluğa ilk kez gitmedi

SONRAKİ HABER

Narlıdere Belediye Başkanı, Büyükşehir için CHP'den aday adayı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...