26 Ekim 2018 11:42

Tüm Köy Sen'den EMEP'e ziyaret

Fındık üreticilerinin sorunlarını görüşmek üzere EMEP'i ziyaret eden Tüm Köy Sen: Hükümet tekeller ne derse onu yapıyor

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Köy Sen, dün meclise gerçekleştirdiği ziyaretin ardından bugün fındık üreticilerinin sorunlarını anlatmak ve hazırladıkları raporu paylaşmak üzere EMEP ve ÖDP yöneticileri ile görüştü. Fındık üreticilerinin sorunlarını dinleyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, parti olarak üretici köylülerin mücadelesini Türkiye’nin ekonomisi ve demokrasisi için verilen mücadeleden ayrı düşünmediklerini ifade ederek, “Tüm olanaklarımızla üreticinin mücadelesinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için sizlerin yanında olmaya önem veriyoruz” dedi.

EMEP Genel Merkezi’ni ziyaret eden Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra ve fındık üreticileri, tarıma yönelik desteklerin sürekli azaltılarak köylünün yoksullaştırıldığını, üreticilerin tekellere mahkum edildiğini anlatarak hükümetin, üreticilerin sorunlarını çözmeye yanaşmadığını ifade etti. 

‘FINDIĞI FERRERO İLE GÖRÜŞÜYORLAR’

Sağra, miting yapma ve Ankara’ya yürüme isteklerinin Ordu Valiliğince reddedilmesi üzerine son çare olarak sorunlarını anlatabilmek için Meclis’i ziyaret etmek zorunda kaldıklarını anlatarak fındıktaki sömürünün ve vurgunun sürekli daha da derinleştiğini ifade etti. Sağra, “Bizim tespitimize göre, bu kadar paranın döndüğü yerde çözüm de istenmiyor. Fındıkta tam bir tekelleşme var, hükümet de tekeller ne derse onu yapıyor. Hükümet fındık konusunda sadece FERRERO gibi bu alanda tekel olan firmalarla  görüşüyor” diye konuştu.

‘ÜRETİCİ KÖYLÜNÜN BANKALARA BAĞIMLILIĞI SON BULMALI’

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise üreticilerin sorunlarını dinleyerek, “Biz parti olarak üretici köylünün korunmasını ve tarım ürünlerinin teşvik edilmesini önemsiyoruz. Parti programımızda ve politikalarımızda da bunu savunuyoruz” diye konuştu.

Gürkan, hükümetin uyguladığı dışa bağımlı ekonomi politikalarının üreticiye olan yansımalarının aynı zamanda tüm yurttaşların sorunu olduğuna dikkat çekerek, hastalıklı tohumlar ya da şarbonlu etler yüzünden bizler de bu sorunu doğrudan yaşıyoruz" dedi.

Gürkan, gelişmiş ülkelerin kendi tarım ürünleri için koruyucu tedbirler alabildiğinin altını çizerek Türkiye gibi uluslararası tekellere bağımlı faaliyet yürüten ülkelerin kendi kaynaklarını değerlendirmek yerine kaynaklarını tekellerin emrine sunduğuna dikkat çekti.

Traktörden makinaya, tohumdan mazota kadar geniş bir alanda üretici köylünün ihtiyaçları konusunda desteklenmesi gerektiğini belirten Gürkan, “Üretici köylüyü kredi borçları aracılığıyla bankaya mahkum eden politikaların doğru olmadığını düşünüyoruz, desteklerle birlikte üretici köylünün bankalara bağımlılığının son bulması gerekiyor. Biz Emek Partisi olarak demokratik halk iktidarını hedefleyen bir partiyiz. Halkın iktidarı kurulduğunda, ilk elden üreticinin bankalara olan borcu silinecek ve üretici desteklenecek” diye konuştu.

Gürkan, üretici köylülerin örgütlülüğünün önemine ve ürettiği ürün üzerinde söz sahibi olması gerektiğine de dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kilise bahçesindeki dilek havuzu için kamulaştırma kararı verildi

SONRAKİ HABER

UBER Türkiye Genel Müdürü: Vergi yükümlülüklerini yerine getiriyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa