26 Ekim 2018 11:10

Maliyeti 13.7 TL olan fındığı TMO 14 TL’den alacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan TMO'nun fındık alımına başlayacağını duyurdu. Tüm Köy Sen '14 lira üreticinin talebini karşılamıyor' dedi.

Fotoğraf: Fırat Turgut/EVRENSEL

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 1 Kasım itibariyle fındık alımına başlayacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayı Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda fındığı da konuşarak; TMO’nun 1 Kasım itibariyle levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu 14,50 liradan almaya başlayacağını söyledi. Fındığın serbest piyasada fiyatı 12 lira seviyesindeydi.

TÜM KÖY SEN: 14 LİRA ÜRETİCİNİN TALEBİNİ KARŞILAMIYOR

Açıklanan fiyatı Evrensel’e değerlendiren Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Genel Başkanı Sadık Turan, fındığın üreticisine maliyetinin 13.7 lira olduğunu belirterek açıklanan fiyatın üreticinin talebini karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi. Kamuoyu tepkisi ve üretici örgütlerinin yoğun çalışmalarının bir sonucu olarak yaşanan fiyat artışının bir yanıyla da iktidarın yerel seçimlere yönelik yatırımı olduğunu ifade eden Turan, “Açıklanan fiyat, üreticiyi kandırmaya yönelik bir fiyat. Bahsettiğimiz 13.7 liralık maliyet döviz kurları bu kadar yükselmeden önceki maliyetti. Kurdaki artış çiftçiyi de yarı yarıya fakirleştirdi. O yüzden 14 liralık fiyat üreticiyi tatmin edebilecek bir fiyat değildir” diye konuştu.

HDP: TABAN FİYAT EN AZ 18 LİRA OLMALI

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçi de Mecliste düzenlediği basın toplantısında açıklanan fındık taban fiyatını üretici lehine kabul etmenin mümkün olmadığına dikkat çekti. "Geç açıklanan bu fiyat öncesinde üreticilerin yüzde 70'i ürünlerini 11-12 TL'ye satmıştır. Şimdi tüccarlar, üreticiden 11 liraya aldığı fındığı 14,50 TL'ye Toprak Mahsulleri Ofisine satmaktadır" diyen Maçin doların artmasıyla birlikte maliyeti artan üreticinin durumu da hesaba katıldığında fındık taban fiyatının en az 18 lira olması gerektiğini ifade etti.

'HÜKÜMET TEKELLER NE DERSE ONU YAPIYOR'

Tüm Köy Sen, önceki dün meclise gerçekleştirdiği ziyaretin ardından bugün fındık üreticilerinin sorunlarını anlatmak ve hazırladıkları raporu paylaşmak üzere EMEP yöneticileri ile bir araya geldi. Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra ve fındık üreticileri, üreticilerin tekellere mahkum edildiğini anlatarak hükümetin, üreticilerin sorunlarını çözmeye yanaşmadığını ifade etti. Fındık üreticilerinin sorunlarını dinleyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da “Tüm olanaklarımızla üreticinin mücadelesinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için sizlerin yanında olmaya önem veriyoruz” dedi.

CHP: FINDIK FİYATI HAZİRANDA AÇIKLANIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da Erdoğan'ın açıkladığı fındık fiyatları üzerine yazılı değerlendirmede bulundu. "Fındık fiyatı kasımda değil haziranda açıklanır. Üretici fındığı elinden yok pahasına çıkardı. Biz şimdi üreticinin elinde kalmayan fındığın fiyatını açıklıyorsunuz" diyen Torun "Fındığın tüm yönleriyle araştırılması ve sürdürülebilir bir fındık politikası oluşturulması talebimiz devam ediyor" dedi. (HABER MERKEZİ)


FINDIK ÜRETİMİ YÜZDE 23.7 AZALDI

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 2018 yılı sonunda bitkisel üretim miktarları, yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 4.2, sebzelerde yüzde 3.0, meyvelerde de yüzde 1.7 azaldı. 

SEBZE ÜRETİMİ AZALDI: DOMATES, BUĞDAY, MERCİMEK, PIRASA...

Buğday üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 7.0 düşüşle 20 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 1.4 düşüşle 7 milyon ton olması öngörüldü. Kırmızı mercimeğin yüzde 20 düşüşle 320 bin ton olacağı tahmin edildi. Sebze ürünleri üretim miktarının, 2018 yılında, bir önceki yıla göre, yüzde 3.0 düşüşle yaklaşık 29.9 milyon ton olacağı öngörüldü.

MEYVE ÜRETİMİNDE YÜZDE 1.7 DÜŞÜŞ

Meyve ürünleri üretim miktarının 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1.7 düşüşle yaklaşık 20.5 milyon ton olacağı tahmin edildi. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Eşcinsel penguenler ebeveyn oldu, yavruya sırayla bakıyorlar

SONRAKİ HABER

Brüksel Havalimanı'nda grev: Ücret ve çalışma koşuları iyileştirilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...