RES’in ÇED toplantısına halk izin vermedi

Eybek Dağı’nda rüzgar enerji santrali (RES) kurmak isteyen şirketin ÇED toplantısı yapmasına yaşam savunucuları ve yöre halkı izin vermedi.

26 Ekim 2018 10:56
Paylaş

C.Saffet YILMAZ
Balıkesir

Kaz Dağlarının Edremit/Havran yönündeki uzantısında yer alan Eybek Dağı’nda rüzgar enerji santrali (RES) kurma girişiminde bulunan Polat Enerji Şirketi’nin düzenlemek istediği Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yaşam savunucuları ve yöre halkı tarafından engellendi.

Edremit Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nin girişinde yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde Türkiye'de 87.000 megawatt enerji üretildiği ve ancak bunun 47.000 megawatt kadarının yurt içerisinde tüketildiğine dikkat çekildi. 40.000 megawatt enerjinin de yurt dışına pazarlandığı belirtildi.

Enerjiyi tasarruflu kullanmak ve kaçakların önlenmesi gerektiğine vurgu yapılan konuşmalarda sermaye çevrelerinin daha çok kar hırsı yüzünden halkın yaşam alanlarının tahrip edilmek istendiği belirtildi. Rüzgar enerji santrallerinin yapılmak istendiği orman, dağ ve tepelere yollar açılmak suretiyle milyonlarca ağaç kesileceğine işaret edilen konuşmalarda yüksek gerilim hatları döşenerek yaşam alanları ve doğanın tahrip olacağı kaygıları dile getirildi.

RES’lerin çıkardığı ses ve yaydığı radyasyondan etkilenen tüm börtü böceklerin ve arıların yok olma tehlisiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekilen konuşmalarda doğal yaşamın da yok olacağı ifade edilerek bu nedenlerle dağlarımıza ve ormanlarımıza santraller yapılmasına izin verilmeyeceğiz denildi.

Salona arka kapıdan giren Polat Enerji Şirketinin temsilcileri halkın toplantıyı protesto etmesi üzerine ÇED toplantısının yapılamadığına ilişkin tutanak tutmak zorunda kaldı.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ya istifa çağrısı yapan Gürsel Erol'a kınama cezası

SONRAKİ HABER

Züccaciye devi Bernardo konkordato başvurusunda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa