17 Eylül 2012 16:30

27 Mayıs’tan 12 Mart’a müzik ve toplum

Türkiye’nin 1960’lı yıllarda yaşadığı toplumsal dönüşümü müzik üzerinden anlamaya ve yeniden tanımlamaya odaklanan ‘Uzayda Bir Elektrik Hasıl Oldu’ sergisi Tütün Deposu’nda meraklılarını bekliyor.Zengin bir arşiv seçkisiyle yeni üretilmiş işleri bir araya getiren sergi, 27 Mayıs 1960-12 Mar

27 Mayıs’tan 12 Mart’a müzik ve toplum
Paylaş
İsmail Afacan

Zengin bir arşiv seçkisiyle yeni üretilmiş işleri bir araya getiren sergi, 27 Mayıs 1960-12 Mart 1971 tarihlerini kapsayan sürecin siyasi, sosyal ve kültürel ortamını canlandırmayı amaçlıyor.

Küratörlüğünü Roll, Express ve Bir+Bir dergilerinin yayın ekibinden Derya Bengi’nin üstlendiği sergi 24 Ekime kadar izlenebilir. Erkin Koray’ın ‘Uzayda Bir Elektrik Hasıl Oldu’ sözünden yola çıkarak hazırlanan sergi, 1960 yılında dillerden düşmeyen ‘Olur mu Böyle Olur mu’ bölümüyle başlıyor ve 1971’de sahneye konan Saç (Hair) müzikali ile bitiyor.

KÜLTÜRLERİN TANIŞTIĞI BİR DÖNEM

‘60’lı yıllar Türkiye’sini anlatan en iyi sanat dalının müzik olduğunu söyleyen serginin Küratörü Derya Bengi, “Türkiye’yi anlatmak için müziğe daldık yoksa amacımız müziği anlatmak değildi” diyor. Bengi, ‘60’lı yılların köy-kent, doğu-batı ve zengin-fakir arasında gerilimlerin yaşandığı bir dönem olduğunu söylüyor.
Bu kültürlerin tanıştığı ve tokuştuğu bir zaman dilimine denk geldiğini belirten Bengi, şehirli gençliğin köy değerlerini yeniden tarif ederek Anadolu Pop’u oluştururken, köyden yaşamını sürdürmek için şehre gelenlerin şehirde buldukları yaşamı yeniden tarif edecekleri bir müzik arayışına girerek arabesk müziğin temellerini attığını ifade ediyor.

İLKLERİN YAŞANDIĞI YILLAR

“Uzayda Bir Elektrik Hasıl Oldu”, İngilizce bestelerin, popüler Alevi ozan ezgilerinin, türkü düzenlemelerinin, toplumsal içerikli şarkıların, twistlerin, aranjmanların, Türk sanat müziğinde yeniliklerin, Anadolu pop ve arabeskin ilk denemelerin yapıldığı dönemden örnekler sunuyor.
Kapsamlı bir araştırmaya yaslanan sergide, ‘60’ların melodilerinden sergi mekanına yayılan bir derleme; plak kapakları, dergi ve gazete kupürleri, kartpostallar, notalar, afişler; bir yazlık sinema dekorunda müzikli Yeşilçam sahneleri bulunuyor.

Hippilerin Sultanahmet macerası; 1968 hareketinin izdüşümleri; Erkin Koray’dan Ruhi Su’ya uzanan arşiv fotoğrafları; 1960-1970 arası her senenin önemli olaylarını ve dönemin ruhunu yansıtan kitap, film ve plak listelerini içeren bir zaman çizelgesiyle döneme kavramamızı sağlayacak birçok materyal yer alıyor.
Zeki Müren, Resimdeki Gözyaşları, Ajda Pekkan, Tutunamayanlar, Beatles, Tanju Okan, Her Yerde Kar Var, Aşık İhsani, Ah Güzel İstanbul, Hippi Perihan, Haramiler, Keşanlı Ali Destanı, Moğollar, Siluetler, Mühür Gözlüm, Orhan Gencebay, Fikret Kızılok, Abidik Gubidik Twist dönemi sembolize eden şarkıcılar, müzikler, danslar ve gruplar arasında.

SERGİ SÖYLEŞİLERLE DEVAM EDECEK

Sergi süresince Tütün Deposu’nda Emin Alper, Mehmet Ö. Alkan, Tanıl Bora, Ömer Madra ve Taner Öngür’ün katılacağı söyleşi dizisi düzenlenecek. 20 Eylül Perşembe günü saat 18.30’da gerçekleşecek ilk söyleşide Mehmet Ö. Alkan ‘27 Mayıs’tan 12 Mart’a Darbeler parantezinde demokrasinin sesli tarihi’ ve Ömer Madra da ‘60’larda genç olmak’ üzerine konuşmalar yapacak. Bu sergi ve söyleşiler, ‘Sweet 60s’ (Tatlı 60’lar) projesi kapsamında düzenleniyor. Tranzit.at’ın (Viyana) koordinatörlüğünü üstlendiği proje WHW (Zagrep) ve Anadolu Kültür (İstanbul) iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye 80’lerin Pakistan’ı oluyor

SONRAKİ HABER

Van’da 'çile zili' çaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa