26 Ekim 2018 09:04

CHP: İşçi intiharları, ölümlü iş kazaları kapsamında değerlendirilsin

CHP'li Ağbaba tarafından hazırlanan işçi intiharları raporunda 'İşçi intiharları ölümle sonuçlanan iş kazaları kapsamında değerlendirilsin' denildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hüseyin Sinan GÜLER
Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, son dönemde artan işçi intiharları ilgili bir rapor hazırladı. İşçi intiharlarının son beş yılda sürekli arttığına dikkat çeken raporda "İşçi intiharları da ölümle sonuçlanan iş kazaları  kapsamında değerlendirilsin" denildi.

İşçi intiharlarının da iş cinayetleri kadar önemli olduğuna değinilen raporda, işçi intiharların sebeplerinin ekonomide yaşanan durgunluk, kitlesel işten çıkarmalara bağlı artan işsizlik, yüksek enflasyon oranı ve hayat pahalılığının etkisi ile geçinememe sıkınıtısı olduğu söylendi. Ayrıca çalışma koşulların da işçi intiharları üzerinde etkisi olduğuna değinilip borç, mobbing ve işsiz kalma kaygısı sebebiyle ilerleyen günlerde daha fazla işçi intiharının yaşanbileceği tehlikesi vurgulandı.

'İŞÇİ İNTİHARLARI HER GEÇEN YIL ARTIYOR'

Rapor, işçi intiharlarının son beş yılda katlanarak arttığına dikkat çekti. 2013 yılında en az 15 olan işçi intiharı sayısının 2017'de en az 89'a çıktığının belirtildi. 2018'de en az 54 işçinin intihar ederek hayatına son verdiği tespiti yapıldı. Sağlık çalışanları arasında da intiharın yoğun olarak gözemlendiğine dikkat çeken raporda 2015'te 180, 2016'da 129, 2017'de ise 122 sağlık çalışanın aşırı iş yükü, uzun nöbet saatleri, performans sistemi adı altında dayatılan yoğun çalışma baskısı, güvencesiz çalışma koşulları ve aşırı stres gibi nedenlerle intihar ettiği belirtildi.

'21 BİN İŞÇİ İŞ YERLERİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ'

"Ülkemizde ölümle sonuçlanan iş kazalarının hemen hepsi denetimsizlik ve güvencesiz çalışma koşullarından kaynaklanmaktadır. AKP iktidarı süresince 21 binden fazla işçinin iş yerlerinde yaşamını yitirmesi bunun en bariz örneğidir" denilen raporda, işçi intiharlarının da iş cinayeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Eğitimli genç nüfusun, gelecek ve iş bulma kaygısı sonucunda intihara ve tramvaya sürüklendiğini belirtilen raporda, işçi intiharlarının önelenmesi için işsizliğin azaltılması, mobing uygulamalarına karşı önlem alınması ve işçi ücretlerinin insanca bir seviyeye getirlimesi gerektiğinin altını çizili.

ÖNCEKİ HABER

Gözaltındaki 6 ÖDP’linin tutuklanması istendi

SONRAKİ HABER

INF krizi gölgesinde NATO ve Rusya bir araya gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa