17 Eylül 2012 16:26

Türkiye 80’lerin Pakistan’ı oluyor

İNGİLTERE’de yayımlanan The Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu Muhabiri Robert Fisk, Arap ülkelerinde yaşanan protestolar üzerinden kaleme aldığı yazısında, yaşanan gelişmelerin Batının yanlış politikalarından kaynaklandığını ifade etti ve Türkiye’yle ilgili de ilginç bir benzetmede bulundu.Bir Suriyeli arkadaşının kendisine

Türkiye 80’lerin Pakistan’ı oluyor
Paylaş

Bir Suriyeli arkadaşının kendisine söylediği, Suriye’de kullanılan ‘Bir akrebi beslersen seni sokacaktır’ deyiminden yola çıkarak kurduğu yazısında Fisk, Batının zamanında El Kaide gibi hareketleri destekleyerek bugünkü şiddet tablosunun ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

Fisk yazısına şöyle devam etti: “ABD, Libya’nın Albay Kaddafi’sine karşı muhalefeti destekledi, Suudi Arabistan ve Katar’a, milislere para ve silah akıtması için yardımcı oldu ve şimdi kasırga biçti. Amerika’nın Libyalı ‘dostları’ onlara sırt çevirdi, Bingazi’de ABD Büyükelçisi Stevens ve meslektaşlarını öldürdüler ve El Kaide liderliğinde, Müslüman dünyasını yutan antiamerikancı protesto hareketine başladılar. ABD, El Kaide akrebini beslemiş ve bu akrep şimdi Amerika’yı sokmuştu.” Yazar, bu yorumuna Suriye’yle ilgili de geleceğe dair bir uyarı yaparak devam etti: “Ve dahası ABD şimdi, Suudi Arabistan ve Katar’ın milislere (Selefiler ve El Kaide dahil) para ve silah akıtmasına yardım edip Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ karşıtı muhalefeti destekliyor ve kaçınılmaz olarak Esad devrilirse aynı ‘akrep’ tarafından sokulacak.”
Fisk, ABD’nin başından itibaren Arap Baharını desteklediği söylemine de değindi ve bunun ‘uydurma’ olduğunu şu sözlerle anlattı: “Bununla beraber gerçek hikaye başkaydı. Washington on yıllar boyunca Arap diktatörlüklerini destekledi ve silahlandırdı. Saddam favorilerimizden biriydi. Mısır’ın Mübarek’ini sevdik, Tunus’un bin Ali’sine bayıldık, otokratik Körfez ülkeleriyle hâlâ tutkulu bir aşk yaşıyoruz (…) ve en az iki on yıl boyunca Hafız el Essad’a ve hatta kısaca oğlu Beşar’a gülümsedik.”

Fisk daha da geriye giderek Batının Afganistan politikasını da hatırlattı: “Daha geriye gidersek Afganistan’da 1980’den sonra hemen hemen aynı şeyi yaptık. Sovyetler’e karşı, dini anlayışlarına dikkat etmeden Mücahidleri destekledik ve Pakistan’ı bu adamlara silah akıtmak için kullandık.”

Robert Fisk bu yorumun ardından sözü Türkiye’ye getirdi ve şu benzetmeyi yaptı: “Türkiye bugün Pakistan’ın o dönemdeki rolünü üstlendi. Suriyeli muhaliflere silah temin eden ve Suriye Mücahidlerinin faaliyet merkezi haline gelen Türkiye Ortadoğu’nun yeni Pakistan’ı haline mi gelecek?​” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kayıtdışı çalışma yüzde 40’ı buldu

SONRAKİ HABER

27 Mayıs’tan 12 Mart’a müzik ve toplum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...