26 Ekim 2018 07:43

Arjantin’de IMF bütçesine karşı dördüncü genel grev yapıldı

Arjantin’de 'IMF bütçesine hayır' sloganıyla sendikaların çağrısıyla dördüncü kez genel grev yapıldı

Fotoğraf: CTA

Paylaş

IMF tarafından Arjantin’e dayatılan kısıtlama politikalarına karşı sendikaların çağrısıyla dördüncü kez genel greve gidildi. Parlamento binasına yaklaşan eylemcilere polis plastik mermi ve tazyikli su kullanarak saldırdı.

Önceki gün Arjantin parlamentosunda, IMF tarafından dayatılan sosyal kısıtlama planının görüşüldüğü sırada dışarıda binlerce emekçinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Polisin eylemcileri engellemek istemesi üzerine çatışmalar yaşandı.

Eylemcilerin parlamento binasına yaklaşmayı başarması üzerine polis plastik mermiler ve tazyikli su kullanarak saldırdı. Arjantin televizyonlarının verdiği haberlere göre 9 eylemci gözaltına alındı.

IMF ile yeniden görüşme masasına oturan Devlet Başkanı Maurico Marci, yeni kredi karşılığında dayatılan planları olduğu gibi kabul etmişti. Bu çerçevede bir çok alanda sosyal kısıtlamalar karar altına alınırken, vergilerin de yükseltilmesi yer alıyor.

“IMF bütçesine hayır” sloganıyla dördüncü kez genel grev çağrısı yapan CTA ve CTG sendika konfederasyonları, planlanan bütçede eğitim, sağlık, kamu hizmetleri ve nakliye alanlarına ayrılan bütçede kesintiye gidilmek istendiğini dikkat çekti. Mecliste tartışılmaya başlanan kısıtlamaların kabul edilmesi durumunda yıl sonundan itibaren hayata geçmesi planlanıyor. Muhalefet partileri de yasaya karşı çıkıyor.

Hükümetin paketi geri almaması durumunda eylemlerin önümüzdeki aylarda da devam edeceği ilan edildi.

PESO YÜZE 55 DEĞER KAYBETTİ

Geçtiğimiz Mart ayı sonunda ABD Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesinden sonra Arjantin para birimi Peso, hızla değer kaybına uğramış ve ülkede borçlanma hızla artmıştı. Türkiye’dekine benzer bir krizle karşı karşıya olan Arjantin, çare olarak İMF ile yeniden masaya oturmayı görmüştü. IMF geçtiğimiz eylül ayında Arjantin’e verdiği krediyi 7 milyar dolar daha atrırarak 57 milyar dolara çıkarması üzerine Marci, kemer sıkma sözü vermişti. Kredinin 19 milyar dolarlık bölümünü bu yılın sonuna kadar verecek olan IMF, geri kalan 38 milyar doları ise 2021’in sonuna kadar serbest bırakacağını taahhüt etmişti.

Bunun üzerine ülkedeki sendikalar ise protesto gösterileri düzenleme kararı almıştı. Sendikalar tarafından önceki günkü eylem dolayısıyla yapılan çağrıda, IMF tarafından dayatılan planların geri alınması talep edilerek, planın hayata geçirilmesi durumunda halk arasında yoksulluğun daha da artacağına dikkat çekildi. Avrupa basınında yer alan haberlere göre, 45 milyonluk Arjantin’de halkın üçte biri yoksulluk içerisinde yaşıyor.

Ancak bunun da Peso’daki değer kaybını önlemeyemeyeceği tahmin ediliyor. Basında yer alan haberlere göre Peso bu yıl içinde toplam yüzde 55 değer kaybına uğradı. Seçimlerin önümüzdeki yıl sonbaharda yapılacak devlet başkanlığı seçimlerini etkilemesi bekleniyor. Bugünden bakıldığında Marci’nin en büyük rakibi eski devlet başkanı Christina Kirchner. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Süper Lig 10. hafta maçları: Hangi maç kaçta ve nerede oynanacak?

SONRAKİ HABER

Gıda-İş asgari ücrete ilişkin taleplerini yarın açıklayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...