26 Ekim 2018 07:12

Stockholm’de konutların özelleştirme girişimi protesto edildi

Stockholm’de sağ partilerin, belediyenin konutlarını özelleştirme girişimi protesto edildi.

Fotoğraf: Murat Kuseyri/Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te Eylül ayında yapılan seçimlerden sonra Çevre Partisi Yeşiller ile anlaşarak Stockholm belediyesinde çoğunluğu sağlayan sağ partilerin belediyenin konutlarını özelleştirme girişimi dün akşam yapılan bir gösteriyle protesto edildi.

4 yıldan beri Stockholm Belediyesi'nin yönetiminde bulunan Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti, Çevre Partisi Yeşiller ve Feminist İnisiyatif burjuva partileri olarak adlandırılan sağ partilerden yüzde 2,7 daha fazla oy almasına rağmen Yeşiller’in saf değiştirmesiyle sağ partiler yeniden belediye yönetime geldi.

Sağ partilerin belediye yönetiminde bulunduğu 2000-2014 yıllarında büyük bir çoğunluğu Stockholm il merkezinde binlerce ev satışa çıkarılmıştı. Evlerin satışa çıkarılmasından en fazla evleri satın alma gücü olmayan işsizler, emekliler ve göçmenler zarar görmüş, evlerini terk ederek banliyölere yerleşmek zorunda kalmıştı.

TEPKİLER SONUCU KONUTLARIN SATIŞI DURDURULMUŞTU

Tepkiler ve protestolar sonucu belediye yönetimi, 2014 yılının başlarında konutların satışını durdurmak zorunda kalmıştı. Çevre Partisi Yeşiller, Merkez Partisi, Hıristiyan Demokratlar ve Liberal Parti’den oluşan  yeni belediye yönetiminin belediyeye ait konutları satışa çıkaracaklarından söz etmeleri tepkilere yol açtı.

Aralarında Kiracılar Derneği'nin de bulunduğu sivil toplum örgütleri, dün akşam saatlerinde Sergel Meydanı'nda ”Konutlara dokunma” sloganıyla bir gösteri düzenledi.

Kiracılar Derneği'den Simon Safari, Stockholm'de kiralık bir ev bulabilmek için en az 10 yıl beklemek gerektiğini hatırlattı. Konutların satılmasından sonra ev bulmanının daha da güçleşeceği uyarısında bulundu.

Semten Semte adlı derneğin yöneticilerinden Ulrika Dahl ise ”Bir çoğumuzun oturduğumuz evi satın alacak gücümüz yok. Ellerinizi evlerimizden çekin” dedi.

'TÜM GÜÇLERİ SEFERBER ETMELİYİZ'

Adalet Partisi Sosyalistler adına bir konuşma yapan Elin Gauffin, sağ partilerin yönetiminde bulunduğu yıllarda konutların yanı sıra park, okul, havuz ve yaşlıların bakım evlerinin satışa çıkarıldığını hatırlattıktan sonra şunları kaydetti.

”2006-2014 yıllarında pek çok özelleştirilme girişimi mücadele sonucu durduruldu. Şimdi aynı şeyi yapabiliriz. Bunun için tüm güçlerimizi seferber etmeliyiz. Kiracıların haklarını savunan dernekler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri birlikte tutum almalı.”

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde belediye yönetimini kınayan sloganlar atıldı.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın atamalarını Erdoğan'a bağlı MİT soruşturacak

SONRAKİ HABER

Ferhat Tunç'un 3 yıl hapis istemiyle yargılandığı dava ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...