26 Ekim 2018 06:22
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ekim 2018 11:01

Gazeteci Nail Güreli, mezarı başında anıldı

TGC ve TGS eski başkanı duayen gazeteci Nail Güreli, ölümünün ikinci yıl dönümünde Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) eski başkanı duayen gazeteci Nail Güreli, ölümünün ikinci yıl dönümünde Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı. Anmaya meslektaşları katıldı.

Anmada ilk olarak Nail Güreli’nin Şu Bizim Medya kitabında yer alan ‘Ey Türk Medyasının evladı’ başlıklı yazısı mezarı başında meslektaşları tarafından okundu.

‘MASA BAŞI GAZETECİLİKTEN HOŞLANMAZDI’

Okunan yazının ardından Nail Güreli’nin asistanı Almıla Karaman bir konuşma gerçekleştirdi. Karaman, “İlkeli, prensip sahibi, etik değerlere, nezakete, üsluba her zaman önem veren, titiz, mütevazi, dürüst bir gazeteciydi. Bir yazı dizisinde bir kelimenin doğru yazılması için elindeki 3 imla kılavuzuna bakmış, düzeltmene sormuş, onun verdiği cevap da  tatmin etmemiş sonunda bu konuya hakim bir profesöre sorduktan sonra o kelime, yazı dizisine ikinci günün sonunda girebilmişti. Disiplinli ve planlıydı. Onun yanında çalışırken onun bir öğretmen olduğunu hissederdiniz. Masa başı gazetecilikten hoşlanmazdı. Muhabirlik tutkusu yaşı 70’i geçmesine rağmen her zaman vardı. Onun coşkusuna heyecanına çok saygı duydum” dedi.

‘MESLEĞİN NASIL YAPILACAĞINA İLİŞKİN YOL GÖSTERİCİYDİ’

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise şunları söyledi: “Nail ağabeyle Metin Göktepe’nin öldürülmesinden sonra tanıştık. 1996 yılıydı. O zamanlar TGC  başkanıydı. Metin Göktepe davasının takibinde önemli rol oynadı. TGC’nin efsane başkanıydı. Çok önemli bir meslek büyüğüydü. Otobüste yolculuk yapan mütevazı biriydi. İlerlemiş yaşına rağmen sahaya çıkan bir yazardı. Nail ağabeye nasılsın diye sorduğumuzda ilerleyen yaşına rağmen ‘iyi olmaya mecburuz’ derdi. Dolayısıyla bizim için umut kaynağı, mesleğin nasıl yapılacağına ilişkin yol göstericiydi.”

Yazar, eleştirmen Hikmet Altınkaynak, “Tek kişilik bir orduydu. Güreli, gazetecilik  başarısıyla kendini var etti. Cemiyet başkanı olarak da büyük hizmetleri dokundu. Yaptığı katkılar için şükran borçluyuz. Onu sevgi ve saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

NAİL GÜRELİ KİMDİR?

1932 yılında İstanbul’da hayata gözlerini açan, 1952 yılında ise mesleğe atılan Nail Güreli ilk olarak Hizmet gazetesinde görev alırken, Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam, Vatan, İkdam, Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet, Güneş ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. Güreli son olarak gazetemiz Evrensel’de yazarlık yaptı. 1959 yılında, yılın gazetecisi seçildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin çeşitli kademelerinde çalıştı, 1994’ten 2001’e kadar başkanlığını yaptı.Duayen gazeteci Nail Güreli gerek basın özgürlüğü gerek gazetecilerin özlük hakları gerek yaşama hakları üzerine verdiği mücadelelerle iz bıraktı. Güreli, TGC başkanlığı yaptığı dönemde polisler tarafından katledilen muhabirimiz Metin Göktepe’nin davasını yakından takip etti, cinayetin aydınlatılmasında haberleri ile rol oynadı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mecliste 'Sarayın şamar oğlanı' gerginliği: 'Misliyle karşılık' kararı

SONRAKİ HABER

Suriye konulu dörtlü zirve yarın İstanbul'da yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...