26 Ekim 2018 05:44
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ekim 2018 15:42

Türkiye, Kaşıkçı cinayetinde gözaltına alınan 18 kişiyi istedi

Cemal Kaşıkçı soruşturmasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Suudi Arabistan'da gözaltına alınan 18 şüphelinin Türkiye'ye iadesi istedi.

Fotoğraf: Ömer Aydın/AA

Paylaş

Öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, suudi Arabistan'da gözaltına alınan 18 şüphelinin Türkiye'ye iadesini istedi. ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'yi ziyaret eden, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel tarafından Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi konusunda bilgilendirildiği belirtildi. Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin Suudi Arabistan'a hızlı, şeffaf ve inandırıcı bir aydınlatma sağlama çağrısında bulundu. Rusya ise "Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilişkileri olmadığını söyleyen Kraliyet Ailesi'ne inanmamak için bir sebep yok" açıklaması yaptı.

SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ 18 ŞÜPHELİNİN TÜRKİYE'YE İADESİ İSTENDİ

Kaşıkçı soruşturmasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 18 şüphelinin iadesi için ilgili ülkeye iletilmek üzere talepname hazırladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 18 şüphelinin iadesine ilişkin talepname, Adalet Bakanlığınca Suudi Arabistan'a iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderildi. Adalet Bakanlığı tarafından Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasına ilişkin yapılan yazılı açıklama şu şekilde: "Gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Ceza Kanununun 81 ve 82/1-a-b maddelerinde düzenlenen 'tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet ederek kasten öldürme' suçundan olaya karıştıkları belirlenen toplam 18 şüphelinin  yargılanmak üzere Suudi Arabistan Krallığından ülkemize iadeleri amacıyla bir talepname düzenleyerek Bakanlığımıza göndermiştir. 26 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen ve Bakanlığımıza gelen Savcılık talepnamesi, aynı gün, ilgili ülkeye gönderilmek üzere Dış İşleri Bakanlığımıza intikal ettirilmiştir." 

ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL: OLAYI AYDINLATMA KONUSUNDA HEM KARARLI HEM YETKİLİYİZ

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül Kaşıkçı cinayeti soruşturmasıyla ilgili olaraki "Türk makamları bu olayı aydınlatma konusunda hem kararlıdır hem yetkindir. Bundan sonraki süreç, bu iade talebinin yerine getirilmesidir. Menfur olay, İstanbul'da işlenmiştir. Bu soruşturmanın en adil şekilde sonuçlanması için. Suudi yetkililerin olumlu yanıt vermesi uluslararası toplum açısından da olumlu olacaktır. Beklentimiz adı geçen isimlerin Türk yargısına teslim edilmesi" dedi. 

KONSOLOSLUK ETRAFININ KANALİZASYONLARDA İNCELEME YAPILDI

Kaşıkçı'nın cesedini arama çalışmaları devam ederken bu akşam satlerinde başkonsolosluğun bulunduğu sokağa kanalizasyon denetleme ekipleri geldi. Ekipler sokakta buluan bazı evlerin kanalizasyonlarında inceleme yaptı. Ekiplerin kanalizasyona  robot kameraları indirmesi kameralar tarafından kaydedildi. Ekipler tarafından kanalizasyonlarda sürekli olarak kameralarla kontrollerin yapıldığı öğrenildi.

MERKEL: CİNAYET AYDINLATILANA KADAR SUUDİ ARABİSTAN'A SİLAH VERMEYECEĞİZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin, Suudi Arabistan'a hızlı, şeffaf ve inandırıcı bir aydınlatmayı sağlama çağrısında bulunduğu bildirildi.

Federal Basın ve Enformasyon Dairesinden yapılan açıklamada, Başbakan Merkel’in, dün Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ile telefonda görüştüğü belirtildi. Merkel'in görüşmede, olayın tam olarak nasıl cereyan ettiğinin acilen aydınlatılması gerektiğini vurguladığı ve Almanya’nın uluslararası partnerlerle uygun tedbirler almaya hazır olduğu belirtildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kaşıkçı cinayetinin perde arkası aydınlatılana kadar Suudi Arabistan'a silah vermeyeceklerini açıkladı.

SUUDİ ARABİSTAN EN ÇOK SİLAHI ABD'DEN ALDI

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) tarafından paylaşılan verilere göre, 2015-2017 yılları arasında Suudi Arabistan'a ithal edilen silahların toplam üretim maliyetleri ülkelere göre şu şekilde sıralandı:

Amerika Birleşik Devletleri - 6 milyar 980 milyon dolar
Birleşik Krallık - 2 milyar 29 milyon dolar
Fransa - 291 milyon dolar
İspanya - 254 milyon dolar
İtalya - 226 milyon dolar
İsviçre - 186 milyon dolar
Kanada - 129 milyon dolar
Almanya - 120 milyon dolar
Türkiye - 104 milyon dolar
Çin - 28 milyon dolar

KREMLİN: KRALİYET AİLESİNE İNANMAMAK İÇİN BİR SEBEP YOK

Sputnik'in aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suudi Kraliyet Ailesi'nin, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesiyle ilişkileri olmadığına ilişkin açıklamalarından şüphe duymak için bir sebep görmediklerini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Peskov, şu ifadeleri kullandı: "Kral'ın (Selman bin Abdülaziz el Suud) resmi açıklaması var, Veliaht Prensi'nin (Muhammed bin Selman) resmi açıklaması var. Onlara inanmamak için prensipte kimsenin bir sebebi olmamalı."

"Kraliyet Ailesi'nin bu cinayeti kınadığını ve ailenin bunda dahli olmadığını söylediğini duyduk" diye devam eden Kremlin Sözcüsü, "Geri kalan hepsi, Kraliyet ailesinin de yapılmasını istediği soruşturmada cevabı bulunacak sorular. Bunu (soruşturma başlatılmasını) memnuniyetle karşılıyoruz" vurgusunu yaptı.

TRUMP, HASPEL'DEN BİLGİ ALDI

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump'ın CIA Direktörü Gina Haspel tarafından Kaşıkçı'nın öldürülmesi konusunda bilgilendirildiğini aktardı. Sözcü Sanders, yaptığı açıklamada, Haspel'in, Türkiye'den dönüşünde bu sabah Trump'a bulguları ve görüşmeleri hakkında brifing verdiğini söyledi.

CIA Direktörü Haspel, Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından ABD Başkanı Trump'ın isteği üzerine salı günü Türkiye'ye gelmişti.

KONSOLOSLUK ÖNÜNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde başka bir araçtan 3 valiz ve bir siyah poşet konulan minibüs, daha sonra buradan ayrıldı. Konsolosluk binasının girişine siyah camlı bir minibüs geldi. Konsolosluğun kapısına yanaşan minibüse başka bir araçtan yine konsolosluk görevlileri tarafından 3 valiz ve içi dolu siyah bir poşet konuldu. Söz konusu minibüs, daha sonra konsolosluk binasının önünden ayrıldı. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Eski FARC yöneticisi JEP’ten yararlanamayacak

SONRAKİ HABER

Mecliste 'Sarayın şamar oğlanı' gerginliği: 'Misliyle karşılık' kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...