26 Ekim 2018 05:20

Eski FARC yöneticisi JEP’ten yararlanamayacak

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’ten 'El Paisa' açıklaması: Suç işlemeye geri dönenler için kanunlar neyi emrediyorsa o uygulanacak.

Paylaş

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, uzun süredir haber alınamayan ve kamuoyunda ‘El Paisa’ ismiyle bilinen eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) yöneticisi Hernan Dario Velasquez'in Özel Barış Yargısı (JEP) karşısındaki durumuna ilişkin konuştu.

Duque, JEP duruşmalarına katılmak için verilen ek süresi iki gün önce dolan fakat halen nerede olduğu bilinmeyen El Paisa için “Şayet suç faaliyetlerinde ise onu bekleyen şey kanunun bütün ağırlığıdır. Durum çok açık. Barış sürecinin dışında olanlar, suç işlemeye geri dönenler için kanunlar neyi emrediyorsa o uygulanacak” ifadelerini kullandı.

Kolombiya'da JEP'in, ‘adam kaçırma’ suçlamasından işlem yapacağı 31 eski FARC yöneticisi için tanıdığı süre çarşamba günü sona ermişti.

BAŞMÜZAKERECİ MARQUEZ DE HALEN KAYIP

FARC'ın, El Paisa gibi ortalardan kaybolan diğer yöneticisi ve en önemli isimlerinden Ivan Marquez ise avukatı aracılığı ile JEP'e istenilen belgeleri son gün göndermişti.

Örgütün, barış sürecinde başmüzakereciliğini yapan ve anlaşma gereği Kolombiya Kongresinde koltuk verilen Marquez, Kongreye girmeyi kabul etmemiş ve daha sonra ortadan kaybolmuştu.

Marquez ve ‘El Paisa’ Velasquez bu ay başlarında Kolombiya Senatosundaki Barış Komisyonuna mektup yazarak “barış anlaşmasını düştüğü uçurumdan çıkarmak istediklerini” belirtmişti.

FARC'ın bu önemli iki ismi mektupta ayrıca, militanların topluma ekonomik ve sosyal olarak yeniden katılmalarının şartları üzerinde anlaşmadan silah bırakılmasının hata olduğunu ifade etmişti. (Bogota/AA)

ÖNCEKİ HABER

Yerel seçim tarihi 31 Mart olarak kesinleşti

SONRAKİ HABER

Türkiye, Kaşıkçı cinayetinde gözaltına alınan 18 kişiyi istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...