25 Ekim 2018 13:33

Sur'da yıkılan mahalle muhtarlığına da kayyım atandı

Yerine kayyım atanan Muhtar Ahmet Şen: Sur’da yaşananları anlatmamdan rahatsız oldular.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Lezgin AKDENİZ

Sur’da yıkılan Savaş mahallesi muhtarlığına da kayyım atandı. Yasak ve yıkım nedeniyle 3 yıla yakın süredir görevini seyyar yürüten Muhtar Ahmet Şen, Sur’un haklarını savunduğu ve gözlemlerini heyetlerle paylaştığı için yerine kayyım atandığını belirterek, kararın hukuki olmadığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarlara yönelik açıklamasından sonra görevden alınan 259 muhtara tebligatlar ulaşmaya devam ediyor. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen ve halen devam eden sokağa çıkma yasağının üçüncü yılında yıkılan Savaş mahallesinin muhtarı Ahmet Şen de görevinden uzaklaştırılan muhtarlar arasında bulunuyor. 30 Mart 2014’te yüzde 85 oy alan Şen’in mahallesi olmadığı halde mührünü cebinde taşıyarak, başka ilçe ve mahallelere dağılan yurttaşlara hizmet vermeyi sürdürüyordu.

‘HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR’

Görevinden alınan Şen’in yerine Sur Kaymakamlığından bir memur kayyım olarak atandı. Şen, “Sur Kaymakamlığı tarafından çağrıldım. Görevi kötüye kullanma ihtimalinden dolayı görevden uzaklaştırıldığımı söylediler” dedi. Sur’da yaşanan çatışmalı süreçte 4 kez gözaltına alındığını ve hakkında açılan soruşturmada savcılığın takipsizlik kararı verdiğini aktaran Şen, görevinden alınmasının, hukuk ile yakından uzaktan alakasının olmadığını, kararın siyasi olduğunu belirtti.

SUR’A DÖNÜŞ YOLU KAPATILDI

Çatışmalı sürecin bitmesinden sonra mahalleye girdiğini aktaran Şen, “Çatışmaların son bulmasından 3 gün sonra beni çağırdılar. Polisler ile birlikte yasaklı alana girdim. Evlerin yüzde 80’i sağlamdı. Kalan yüzde 20 ise onarılabilecek durumdaydı. Yine Sur’daki yıkımın çatışmalardan kaynaklı olmadığı kamulaştırma kararı ile meydana geldiğini söyledim. Mahallemde bulunan tarihi birçok tescilli ev de yıkımdan kurtulamadı. Surluların mağduriyetini her zaman anlattım. Aktardığım gözlemlerimden dolayı bana karşı rahatsızlıklarını gösteriyorlardı” diye konuştu.  

Şen, dünyanın en uzun sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve evlerinden zorla çıkarılan mahallelerde yaşayan yurttaşların evlerine dönmek istediğini, Sur’da demografik yapının değiştirilmesine karşı olduklarını ancak dayatılan şartların buna imkan vermediğini dile getirdi. Şen, “Sur’da yıkılan evime 58 bin değer biçildi. Buna karşın yeni yaptıkları beton evlerin en düşüğü 600 bin TL’den başlıyor” sözlerini dile getirdi. 

HABERSİZ AKP’YE ÜYE YAPILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bilirkişiler Komisyonunda ve Sur Kaymakamlığının hasar tespiti komisyonunda yer aldığını hatırlatan Şen, bilgisi olmadan kendisi ve mahallesinde bulunan yurttaşların AKP’ye üye yapıldığını da söyledi.

Şen,  yapılacak yerel seçimlerde mahallesinde tekrar muhtar adaylığını koyacağını söyledi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Fas’ta 130 doktor, sağlık sistemini protesto ederek istifa kararı aldı

SONRAKİ HABER

La Casa de Papel'in 3. sezonuna dair ilk video yayınlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa