26 Ekim 2018 12:51
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ekim 2018 14:31

Gazeteci Ziya Ataman yine tahliye edilmedi

Hastalığına rağmen cezaevinde tutulan gazeteci Ziya Ataman’ın yargılandığı davanın 4’üncü duruşmasında yine tahliye çıkmadı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cezaevinde bağırsakları iflas eden gazeteci Ziya Ataman’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu toplam 19 kişinin yargılandığı davanın 4’üncü duruşmasında da tahliye çıkmadı.  

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman’ın da aralarında olduğu 9’u tutuklu toplam 19 kişinin 11 Nisan 2016’dan bu yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

“Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak”, “Tasarlayarak Kamu Görevlisini Görevinden Dolayı Kasten Öldürme”, “Tasarlayarak Kamu Görevlisini Görevinden Dolayı Kasten Öldürmeye Teşebbüs”, “Tasarlayarak Kasten Öldürmeye Teşebbüs”, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Mallara Patlayıcı Madde Kullanmak Sureti ile Kasten Zarar Verme”, “Patlayıcı Madde Kullanmak Sureti ile Kasten Mala Zarar Verme”, “6136 Sayılı Kanuna Muhalefet”, “Bir Örgütün Faaliyeti Çerçevesinde Tehlikeli Maddenin İzinsiz Olarak Bulundurulması” suçlamalarıyla açılan dava duruşmasına tutuksuz yargılananlar katılmadı.  Gazeteci Ataman ve diğer tutuklu yargılananlar ise, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden katıldı.

DURUŞMA 17 OCAK’A ERTELENDİ

Sanık avukatların hazır bulunduğu duruşma salonuna, küçük olması gerekçe gösterilerek tutuklu yakınları ve gazeteciler alınmadı. Adliyede dava yoğunluğu nedeniyle gecikmeli olarak başlayan ve mahkeme başkanını değiştiği duruşmada savunma yapan gazeteci Ataman ve diğer sanıklar, önceki savunmalarını tekrarladı. Daha sonra söz verilen iddia makamı ise, tutuklu olanların tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini istedi. Avukatlar da yaptıkları savunmalarda tutukluların tahliyesini talep etti.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutukluların tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 17 Ocak 2019 tarihine erteledi.

Heyet ayrıca, Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aynı kişiler hakkında açılan bir başka dosya ile bu dosyanın birleştirilmesi yönünde yapılan talebi ise daha sonra kararlaştıracağını belirtti.

İŞKENCE İDDİALARI SORUŞTURULMADI

Önceki duruşmalarda sanıkların haklarındaki iddiaları reddettiği davada, bir önceki duruşmada istenilen eksik evrakların mahkemeye sunulup sunulmayacağı bilinmiyor. Tutuklu bulunduğu Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde bağırsaklarının iflas ettiğini ve ilaçlarla ayakta kaldığını aktaran Ataman ve diğer tutukluların ise, bu duruşmada da Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunma yapması bekleniliyor.  Dosyada ismi geçen bazı tanıkların yoğun işkence altında ifadelerinin alındığı iddiaları ise savcılık tarafından soruşturulmadı.

‘TEK SİLAHIM KALEMİM’

Davanın bir önceki duruşmasında savunma yapan gazeteci Ziya Ataman, “Dosyanın içeriğine baktığımızda atılı suçlamaların somut olmayan ve komplovari bir şekilde hazırlanmış olduğu ortadadır. Akla mantığa uygun olmayan bir iddianame ile karşı karşıyayız. Bir gazeteci olarak tek silahımın kalem olduğunu ve başka da bir silahım olmadığını bilmenizi istiyorum” şeklinde savunma yapmıştı. (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

Birleşmiş Milletler: İsrail Batı Şeria’yı ilhak ediyor!

SONRAKİ HABER

Ahed Tamimi: Bizim için özgürlük günü gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...