25 Ekim 2018 11:51

Dağ, Lice davasını Adalet Bakanı’na sordu

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, devam eden Lice Davasının seyrini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Lice’de 1993 yılında Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın şüpheli ölümü sonrası 16 kişinin öldürüldüğü, 36 kişinin de yaralandığı olaya dair devam eden yargılamayı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde çıkan çatışmalar sonucu ilçe merkezinde yapılan operasyon sonrası 5’i çocuk 15 sivilin, bir askerin ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle sonuçlanmıştı.

242 işyeri ve 401 konutun zarar gördüğü, insanların ilçeden göç etmesine neden olan askeri operasyonla ilgili süren dava, zamanaşımına bir gün kala, 21 Ekim 2013’te Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilip görülmeye başlanmıştı. Sonra “güvenlik” gerekçesiyle Eskişehir’e nakledildi. Eskişehir’de TMK ile görevli mahkeme bulunmaması üzerine dava dosyası daha sonra da İzmir’e nakledildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ verdiği soru önergesinde, dava kapsamında sanık olarak yargılanan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tunay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından açılan davada, ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istendiğini ancak Yanardağ’ın hayatını kaybetmesiyle dosyasının düştüğünü ifade etti. Davanın tek sanığı olan Eşref Hatipoğlu’nun tutuksuz yargılandığını ve davanın 12. duruşmasında savcı tarafından beraatının istendiğini hatırlatan Dağ, davanın seyrini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

Dağ’ın, Gül’ün yanıtlamasıyla istemiyle sorduğu sorular şöyle:

■ 22 Ekim 1993’te Lice ilçe merkezinde 11 saat sürdüğü söylenen operasyonda ölü veya sağ ele geçirilen örgüt mensubu bulunmakta mıdır?

■ Bu olayda öldürülen 15 sivil vatandaş, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve bir asker ile ilgili deliller toplanmış mıdır? Toplanan delil var ise bunlar devam etmekte olan mahkemeye sunulmuş mudur?

■ Bu operasyonun başlamasına neden gösterilen Bahtiyar Aydın’ın ölümü ile ilgili dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Bahtiyar Aydın, görevi başında bir kaza kurşunu ile şehit edilmiştir, fevkalade üzgünüz” sözünü söylediği iddiası doğru mudur? Doğru ise bununla ilgili herhangi bir soruşturma yürütülmüş müdür?

■ Lice davasında bugüne kadar kaç tanık dinlenmiştir? Olay yeri mahkemece incelenmiş midir? Eğer incelenmedi ise neden incelenmemiştir?

■ Olay yaşandıktan sonra ilçeye giren gazetecilerin çektiği video ve fotoğraflar bulunmakta mıdır? Bunlar mahkeme heyeti tarafından incelenmiş midir? Olaydan sonra ilçeye giden gazeteciler tanık olarak dinlenmiş midir? Dinlenmemiş iseler nedeni nedir?

■ O dönem operasyona katılan askerlerin kaçı tanık olarak mahkeme heyeti tarafından dinlenmiştir?

■ Lice davasının Eskişehir ve ardından İzmir’e nakledilmesinin gerekçeleri nelerdir? Eğer gerekçe ‘Güvenlik’ ise, Diyarbakır’ın 'Güvenli' olmamasının nedenleri nelerdir?​” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AİHM’den ‘Hazreti Muhammed'e hakaret’ kararı

SONRAKİ HABER

Avusturya’dan mülteci karşıtı açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...