25 Ekim 2018 11:25

KESK’li kadınlar Binali Yıldırım’ın açıklamalarına tepki gösterdi

Diyarbakır’da KESK’li kadınlar Binali Yıldırım’ın 'Hanımlara para veriyorsunuz kimse yüzümüze bakmıyor, evlenemiyoruz' sözlerine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’da KESK’li kadınlar, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın “Hanımlara para veriyorsunuz kimse yüzümüze bakmıyor, evlenemiyoruz” sözlerine tepki göstermek için Diyarbakır Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya, HDP milletvekili, Semra Güzel, Remziye Tosun katılırken İl Müdürlüğü bahçesinde yapılması istenen açıklamaya polis izin vermedi. Diyarbakır Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde uzun bir bekleyişin ardından kadınlarla, polis arasında gergin anlar da yaşandı. Diyarbakır Aile Sosyal Politikalar İl müdürlüğü bahçesinde yapılmasına izin verilmeyen açıklama, İl müdürlüğü önünde yapıldı.

GÜZEL: BİZİ EVE HAPSEDEN POLİTİKALARDAN VAZGEÇSİNLER

Açıklamada konuşan HDP milletvekili Semra Güzel, polis tarafından Diyarbakır Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne alınmamalarına tepki göstererek “Kolluk güçleri tarafından bu kapı resmen bir etten bariyere çevrildi. Arkadaşlarımız güvenlik tarafından içeri girmek isterken darp edildi. Biz vekiller olarak tüm kamu kurumlarına giriş serbestimiz varken girişlerimiz engellendi” dedi.

Güzel, Binali Yıldırım’ın sözlerine dikkat çekerek “Aslında yaptığı bu açıklama AKP zihniyetini ve kadına olan bakış açısının bir göstergesidir. Kadını eve hapsetmenin bir sonucudur. Biz buradan bir kez haykırıyoruz biz hayatın öznesiyiz ve öznesi olmaya da devam edeceğiz. Bizi eve hapseden politikalardan, şiddete ve psikolojik şiddete vazgeçsinler” dedi.

KUTSAL ANNELİK DIŞINDA KADIN YOK SAYILMIŞTIR

Ardından açıklamayı yapan KESK Kadın Dönem sözcüsü Serap Kılıç, AKP iktidarının geldiği günden beri kadın ve kadın haklarına saldırdığını belirterek “AKP hükümeti iktidarı boyunca kadına yönelik ayrımcılık, şiddet, taciz, tecavüzler katbekat artmıştır. Kadın aile içine hapsedilerek kutsal annelik dışında kadın yok sayılmıştır. AKP’nin milletvekilinden valisine, kaymakamına kadar bütün devlet yetkilileri kadınların hangi saatlerde çıkacağına, nasıl giyineceğine, kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına, tecavüzcüsüyle evlendirilmesine varana kadar her türlü söylemlerinde kadın düşmanlıklarını dile getirmekten çekinmemişlerdir” dedi.

YILDIRIM’IN SÖZLERİ KADINLARA HAKARETTİR, ÖZÜR DİLEMELİ

AKP politikalarının kadınların emeği ve bedeni üzerinde tahakküm kurarak kadınları kamusal alanlardan çıkarmayı amaçladığını ifade eden Kılıç, Binali Yıldırım’ın sözlerine tepki göstererek “Kadınlara verilen ödeneklerin çekileceği, krizin faturalarını bu şekilde kadınlara ödetileceğinin sinyalini vermiştir. Aslında sosyal devlette temel hak olan yaşlı, engelli, çocuk temel bakım hizmetlerini devletin sağlaması gerekirken bu sorumluluktan kaçarak bu görevleri evde ucuz iş gücü olarak gördüğü kadınlara cüzi bir bakım aylığı karşılığında gördürmektedir. Ayrıca sosyal sigorta primi ödemeden güvencesiz olarak kadınları ömürlerinin sonuna kadar bu işi yapmaya mahkum etmektedir. Meclis Başkanının temsil ettiği ideoloji toplumda kadın düşmanlığını derinleştirmekte ve kadınlara şiddeti meşrulaştırmaktadır. Binali Yıldırım’ın sözleri kadınlara hakarettir. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na kadını güçlendirme politikaları konusunda göreve çağırıyoruz. Sayın, Binali Yıldırım’ı kadınlardan özür dilemeye davet ediyoruz” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

11 yaşında 10 kişiye bakıyor

SONRAKİ HABER

‘Noter diye götürüldüğüm ara bulucuda haklarımın yarısını kaybettim’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...