17 Eylül 2012 13:35

Eğitime kör topal başlangıç

4+4+4 eğitim sistemi bugün başladı. Yeni dönemle birlikte yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yaptı. Eğitimcilerin, uzmanların, velilerin görüşler dikkate alınmadan dayatılan yeni eğitim sistemi büyük eksiklikler ve protestolarla karşılandı.Eğitim Sen'in açıkladığı rapora göre 4+4+4 uygulam

Eğitime kör topal başlangıç
Paylaş

4+4+4 eğitim sistemi bugün başladı. Yeni dönemle birlikte yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yaptı. Eğitimcilerin, uzmanların, velilerin görüşler dikkate alınmadan dayatılan yeni eğitim sistemi büyük eksiklikler ve protestolarla karşılandı.

Eğitim Sen'in açıkladığı rapora göre 4+4+4 uygulaması yeterli altyapı çalışması yapılmadan yürürlüğe geçirildi, binlerce öğrenci yer değiştirmek zorunda kaldı, 68 bin öğretmen "normal fazlası" duruma düşürüldü. 60-70 kişiye çıkan sınıf mevcudu ile birlikte ülkede 170 bin derslik eksiği bulunuyor.

Yurdun dört bir yanında da yeni sistemin mağdurları eylemdeydi. Bölge kentlerinde boykot çağrısı etkili oldu. Eğitimin tablosu, okulları imam hatipe çevrildiği için derslere giremeyen öğrenciler, dönüşümü protesto için okulu boykot edenler, kalabalık sınıflar, okulları hazır olmadığı için başka okula gönderilen öğrencilerle doluydu.


İstanbul Fatih’te Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri ve veliler okullarının imam hatibe çevrilmesini okul önünde yaptıkları eylemle protesto etti.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala okullarının imam hatibe çevrileceğini öğrenen veliler, okulun eski haline gelmesini istiyor. Bu isteklerini bugün okulun önünde eylemle duyuran öğretmen, veli ve öğrenciler “susma haykır okuluna sahip çık” sloganı attılar. Öğrenciler ise “Okulumuzu geri istiyoruz” , “Eğitim bizim hakkımız” , “Bizim suçumuz ne” dövizleri taşıdı.

BENİM ÇOCUĞUMUN OKULUNA KARAR VEREMEZLER

Çocuklarını kayıt ettirdikten sonra okulun imam hatibe çevrildiğini öğrenen veliler, “Ne öğrencilere ne de bizlere bir şey sorulmadan bir gecede böyle bir karar alındı. Bu yüzden bunu kabul etmiyoruz” diye tepkilerini belirtti. Çocuklarını imam hatibe göndermek istemedikleri için Atatürk İlköğretim Okuluna gönderdiklerini söyleyen veliler, “İsteseydik zaten en başında bunu yapardık şimdi hangi hakla benim çocuğumun ne okuyacağına karar veriyorlar. Yapılanlar hukuk dışıdır” dediler.

İLK GÜNÜ OKULA GİRDİLER

Eğitim Sen 8 No’lu Şube Başkanı Mustafa Turgut, okul müdürü ile yaptığı kısa görüşme sonrasında öğrencilerin sınıflara alınacağını duyurarak, “Öğrenciler bugün sınıflara alınacak ve gün içerisinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünden konuya ilişkin bir haber bekleyeceğiz” dedi. Turgut, “İl milli eğitim müdürlüğü bu çocukları okula alma kararı alsa dahi eğitimi nerede verecek, kalorifer dairesinde mi ?​” diye sordu.

YARIN NE OLACAK BELLİ DEĞİL!

Sınıfların yetersiz olmasından şikayet eden veliler, “Bu çocuklar için ayrı sınıflar açmaları gerekecek okulun durumu buna uygun değil” diye tepki gösterdiler. “Bizden, çocuklarımızın prefabrik sınıflarda, kalorifer dairelerinde, 70 kişilik sınıflarda eğitim görmelerini kabul etmemiz bekleniyor” diyen veliler fazla sınıf değil, okulun eski halini istediklerini yinelediler.

Durumun kabul edilemez noktada olduğunu söyleyen Mehmet Celalmergül, müdürün çocukların yalnızca bugünlük okula aldığını, yarın ise ne yapacaklarını bilmediklerini belirtti. 3 çocuğunun olduğunu söyleyen Celalmergül, “3 çocuğumu da farklı okula yolladılar, ben şimdi hangisine yetişeceğim, hangisinin yol parasını karşılayacağım” diye konuştu. AKP’nin 3 çocuk yapın çağrısına da değinen  Celalmergül, “Benim 3 çocuğum var hangisine bakacaksın, hangisinin yol parasını karşılayacaksın” diye sordu.

Öte yandan toplanan 500’e yakın imza İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderildi. (İstanbul/EVRENSEL)


Mersin’in Toroslar ilçesinde okulların açılmasına az bir süre kala okulları boşaltılarak başka okula yönlendirilen veli ve öğrenciler tepki gösterdi. Yaz boyunca hiçbir çalışma yapılmadığını söyleyen veliler kendilerine servis verilmesini istedi.

Daha önceki yıllarda bine yakın öğrencinin eğitim gördüğü Durmuş Ali Toksoy İlköğretim Okuluna deprem güçlendirmesi nedeniyle bu yıl öğrenci alınmadı.

Tatil süresince okulda hiçbir çalışma yapılmamasına ve mahalleye 2 kilometre uzaklıktaki diğer okula yönlendirilmelerine tepki gösteren öğrenci ve veliler ise eylem yaptı. Kapalı kapının önünde toplanan öğrenciler ve velileri “Okulumuzu istiyoruz” diye slogan attı. Veliler çocuklarının gönderilmesini istedikleri okulun uzak olduğunu iddia ederek kendilerinin servis parası verecek güçlerinin olmadığını söyledi. Yaz tatili boyunca hiçbir çalışmanın yapılmadığını söyleyen veliler, “Okulumuzu istiyoruz. Maddi durumumuz yetersiz. Çocuklarımızın gideceği okul uzak. Servis parası istiyorlar. Kimimizin gücü var kimimizin yok.” şeklinde konuştu.

Kevser Keskin isimli öğrenci velisi ise “Okul 3 aydır niye yapılmadı. Biz okulumuzu istiyoruz. Servis ikinci planda.” dedi. (MERSİN)


Gençağa Karafazlı / Fehmi Demir

Rize’nin Derepazarı ilçesinde kente elektrik sağlayan yüksek gerilim trafosu okulun bahçesinde bırakıldı. Önlem olarak da etrafı tel örgü ile çevrilerek girişine kilit takıldı. Bugün 215 öğrenci ile yeni eğitim dönemine başlayan Adem Özdemir Anadolu Lisesinin bahçesinde kalan trafonun kaldırılması için Derepazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Aksa Çoruh Elektrik AŞ ile yaptığı yazışmalardan bugüne kadar bir sonuç alınamadı.

‘ÇOCUKLARIMIZIN YAŞAMI TEHLİKE ALTINDA’

Okul Aile Birliği Başkanı Recep Ülgen, İlgililerin trafonun kaldırılması için duyarlı davranmadıklarını belirterek, “Şu anda öğrencilerimizin yaşamı tehdit altındadır. Tüm şikayetlerimize rağmen trafoyu buradan kaldırmadılar. Bir an önce trafo buradan kaldırılmalıdır” dedi. Mustafa Çavuşoğlu, adlı veli ise “Okulun bahçesinde bu trafonun olması büyük yanlıştır. Ben çocuğumu buraya nasıl bırakayım. Büyük tehlike oluşturuyor”  dedi. Mehmet İbrahimoğlu ise “Bunun yağmuru, fırtınası, tel kopması var. Öğrencilerimiz büyük tehlike altındadır” diye konuştu. Öğrenciler de trafodan dolayı tedirginlik duyduklarını belirtti. (Rize/EVRENSEL)


İzmir’deki Alevi örgütleri ilk ve ortaokulların açıldığı gün 4+4+4 eğitim sistemini protesto ettiler. Sabah 10.30’da Alevi Kültür Derneği Karşıyaka Şubesi Kurtuluş İpek İşeri İlköğretim Okulu önünde 4+4+4 eğitim sistemini protesto eden basın açıklaması yaptı. Öğle saatindeki eylemin adresi ise İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önü oldu. Çeşitli dernek ve siyasi partilerin de desteklediği basın açıklamasında Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri adına konuşan Mustafa Aslan,  zorunlu din dersinde ısrar eden AKP Hükümetinin 4+4+4 eğitim sistemi ile nihai asimilasyon projesini uygulamaya koyduğunu söyledi. Aslan, “Bu sistemi yapanlar ve uygulamaya koyanlar tek din, tek toplum yaratma peşindedir. Sisteme karşı oluşan tepkiyi hazmedemeyen Milli Eğitim bakanı her zaman olduğu gibi çaresizliği bir sonucu olarak acizce açıklamalar yapıyor. Sisteme karşı çıkanları ‘PKK’lılar ve laikçiler’ olarak tanımlıyor” dedi. Yeni sistemin zaten karmakarışık olan eğitimi içinden çıkılamaz bir hale getireceği uyarısında bulunan Aslan, “Öğrenci velisine ‘müşteri’ eğitim ortamına ‘piyasa’ diyen AKP zihniyeti özel okullara, Fethullah kolejlerine her türlü olanağı sağlarken devlet okullarının ihtiyaçlarını gidermeyi okul müdürlerine, öğretmenlere ve ekonomik sorumluluğu da velilere havale etmiştir. Biz Aleviler AKP’nin ırkçı, gerici, asimilasyoncu eğitim sistemine izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Basın açıklamasında “Eğitim haktır, AKP karanlıktır”, “Irkçı gerici eğitim istemiyoruz” sloganları atıldı. (İzmir/EVRENSEL)


Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Esenler ve Alibeyköy’de okul önlerinde gerçekleştirdiği basın açıklamalarıyla 4+4+4’ü protesto etti.

Esenler’de Kazım Karabekir İlköğretim Okulu önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını Fethi Aydın okudu. Çocukların bilimsel eğitimden yoksun bırakılarak geleceklerinin karartılacağı vurgulanan açıklamada parasız, bilimsel, anadilde eğitim talebi dile getirildi. Basın açıklamasına destek veren velilerden Aysun Aydın “5 yaşındaki çocukları okula başlattıkları için biz velilerde mecburen okula geliyoruz, şu an okulda öğrenciden çok veli var” diye belirterek bu sistem yüzünden çok şaşkın olduklarını ifade etti.

Eyüp HDK meclisi de Alibeyköy’deki Serdar Aksun İlköğretim Okulu önünde bir basın açıklaması yaptı. Okul girişinde  velilerin  yoğun ilgi gösterdiği eylemde açıklamayı Ayşe Çelikkol okudu.

AKP Hükümeti’nin seçmeli dil dersi havucu ile Kürt halkının anadilinde eğitim hakkını 80 dakikalık bir derse tıkıştırdığına dikkat çeken Çelikkol, “zorunlu din derslerini seçmeli kılmak bir yana çeşitli kılıflar altında çoğaltarak Alevilerin ve diğer inançların yarasına tuz basan iktidar, okul denen bu torna tezgahını 66 aylık çocuklarımıza dek indirirken, çocuğunu kurtarmak için rapor almaya yönelenlere, hakaret etti; bu arada, çırak çocukların ve çocuk gelinlerin sayısını artıracak kapıları da zorlamayı ihmal etmedi. Kendi çocuğunu torununu kolejde okutanlar, halk çocuklarına “kindar dindarlığın” öğretildiği okulları tavsiye etmekten yüksünmedi” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


BATTALGAZİ'DE İMAM HATİP TEPKİSİ SÜRÜYOR

Ankara’nın Altındağ ilçesi Battalgazi Mahallesi Alemdağ Sokak’ta bulunan tek ilköğretim okulunun,  imam hatibe dönüştürülmesine tepkiler sürüyor. Okullarınındönüştürülmesine karşı çıktığı için evi kurşunlanan Atilla Yılmaz, okulların açıldığı gün, okul önünde basın açıklaması yaptı.

Atilla Yılmaz; okulların açıldığı gün, daha önce okul yönetimi tarafından “çocuklarınız 2. sınıftan 4. sınıfa kadar burada okuyacak. Sadece 5 derslik imam hatiplere ayrıldı” sözünün doğru olmadığını belirtti. Atilla Yılmaz açıklamasında; okulların açıldığı gün, okul müdürü Mustafa Demir tarafından, öğrencileri 2. sınıfa giden velilerden “okullarını boşaltmalarını” istediğini söyledi. Kendilerine gösterilen Fatih İlköğretim Okulunda eğitimine devam edileceğinin söylendiği belirten Yılmaz, bunu da “Rızasıyla kabul ettiğine dair velilerden zorla imzalı dilekçe alınıyor” dedi. Bu konuda görüşmek için okul müdüründen randevu isteyen Veli Atilla Yılmaz’ın talebi, Okul Müdürü Mustafa Demir tarafından kabul edilmedi. Emek Partisi Altındağ İlçe Yönetimi, TKP ve Halkevleri’nin destek verdiği açıklamada Veli Atilla Yılmaz, “Okuldan kaç öğretmen ve kaç öğrencinin” sürgün edildiğini okul müdürüne sorarak, bu konuda cevap beklediğini dile getirdi. Ayrıca sorunun takipçisi olacağının altını çizdi. (Ankara/EVRENSEL)


OKULLARININ TAŞINMASINI ENGELLEMEK İÇİN YOL KESTİLER

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Demirciköy beldesinde, 150 öğrencili okullarının 3 kilometre mesafedeki Beyce beldesindeki 110 öğrencili Beyce İlköğretim Okuluna taşınması, velilerinden tepki gördü. Demirciköy’ün öğrenci ve velileri, sıraları okul bahçesine çıkararak, belde dışında herhangi bir okula gitmek istemediklerini söyledi. Ayrıca Simav-Balıkesir-Sındırgı yolunu trafiğe kapatarak, Simav Kaymakamı Yüksel Ünal’la görüşmek istedi. Bunun üzerine gelen Kaymakam Ünal, Demirciköy’e okul sözü verince belde sakinleri yolu açtı. (KÜTAHYA)


EĞİTİM SEN 2012- 2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI RAPORU: http://evrensel.net/news.php?id=36439

VELİLER BOYKOT ETTİ, İMAM VAAZ VERDİ: http://evrensel.net/news.php?id=36406

BÖLGE'DE OKULLAR BOYKOTLA AÇILDI: http://evrensel.net/news.php?id=36438

ÖNCEKİ HABER

170 bin derslik eksik 68 bin öğretmen açıkta

SONRAKİ HABER

Tedbirler trafik keşmekeşini önleyemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...