18 Eylül 2012 02:37

Bölge’de okullar boykotla açıldı

Bölge illerinde eğitim-öğretim yılı boykotla başladı. Boykot çağrısı Hakkari ve Şırnak başta olmak üzere pek çok kentte etkili oldu. Hakkari’de okulların neredeyse tamamı boşalırken, yapılan açıklamalarda, “En temel hakkımız olan ana dilde eğitim sağlanmazsa çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz” denildi.

Bölge’de okullar boykotla açıldı
Paylaş

Hakkari, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Erzurum, Kars, Iğdır, Muş ve ilçeleri başta olmak üzere pek çok kentte etkili olan boykotlar sırasında yapılan açıklamalarda, ana dilde eğitimin Kürtlerin en temel hakkı olduğu vurgulanarak, hükümetin gerekli adımları atmaması durumunda çocukların okula gönderilmeyeceği vurgulandı.

HAKKARİ’DE OKULLAR BOŞ KALDI

Bölge’de boykot çağrısının en fazla etkili olduğu il Hakkari’ydi. İlçelerde de öğrenciler ders başı yapmadı, okullar boş kaldı. Hakkari merkez, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ile Esendere Beldesi başta olmak üzere kent genelinde boykota aktılım yüksek oldu. Yüksekova’da öğrencilerin neredeyse yüzde 90’ı ders başı yapmazken, bazı okullarda bir kaç öğrenci bulunduğu görüldü. Yüksekova’da bulunan 20 okulda öğrenciler okula gidemediği için ders yapılamadı. Boykota destek vererek 4 öğrencisini okula göndermediğini belirten Yüksekova Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinden Naciye İke, tüm halka boykota katılma çağrısı yaptı. Taksicilik yapan ve her okul döneminde öğretmen ve öğrencileri taşıyan İkram Durna ise, “Okul boykotu nedeniyle daha hiçbir öğrenci taşıyamadım. İlçede tüm okullarda boykot var. Bu nedenle bu sene işsiz kalacağım” dedi. Yüksekova KURDİ DER Şube Başkanı Evliya Alkan ise boykot çağrılarının önemine vurgu yaparak, “Bu sistemi dondurmamız gerek. Okul boykotuna tüm Kürtler katılmalı” dedi. Kent genelinde ise öğrencilerin yüzde 70’i ders başı yapmadı.

‘TÜRKİYE DİL MEZARLIĞI OLDU’

Diyarbakır’da bulunan KURDİ-DER Genel Merkezi tarafından yapılan basın açıklamasında konuşan KURDİ- DER Genel Merkez Yöneticisi Rıfhat Öztürk, “Türkiye, cumhuriyetten bu yana bütün kültür, dil ve medeniyetlerin mezarı haline geldi” dedi. Anadolu’da yaşayan Asuri, Ermeni, Çerkez, Laz ve diğer tüm halklara çağrıda bulunan Öztürk, “İmha ve asimilasyon politikalarına karşı herkesin ana dilde eğitim hakkına sahip çıkması, kendi çocuklarını bu asimilasyon ve inkar merkezlerine göndermemesi gerekir” dedi.

ALEVİLER DE SOKAKTAYDI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi ve kentteki kitle örgütü temsilcilerinin katılımıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada konuşan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman ise, Alevilerin bu güne kadar inkar edildiklerini, katliam ve sürgünlere tabi tutulduklarını belirterek, asimilasyoncu eğitim sistemini kınadı.

MAZLUMDER: ‘ANDIMIZ’ KALDIRILSIN

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi de “Andımız kaldırılsın” etkinlikleri kapsamında Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay, öğrenci ‘andı’nın kaldırılması için son dört yıldır çeşitli çalışmalar yürüttüklerini hatırlatarak, bu uygulamaya son verilmesini istedi.

‘BİSMİL’DE KATILIM YARI YARIYA’

Boykot kararının uygulandığı yerlerden biri olan Bitlis ve ilçelerinde ise, öğrencilerin yüzde 50’si ders başı yapmadı. Eğitim Sen’e bağlı öğretmenlerin büyük bölümü de boykot kararına destek verdi. Ergani’de de KURDİ-DER tarafından eski Hükümet Konağı önünde ana dilde eğitim talebiyle yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

Boykot kararı Ağrı, Ardahan, Erzurum, Kars, Iğdır, Muş ve ilçelerinde de destek gördü.

CİZRE’DE POLİS MÜDAHALESİ

Şırnak’ın İdil İlçesinde de KURDÎ-DER öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda kişi, yeni eğitim öğretim yılı nedeniyle anadilde eğitim taleplerini dile getirirken, öğrenciler de okula gitmedi. Turgut Özal Mahallesi’ndeki Aşitî Parkı’nda bir araya gelen halk, Atatürk İlkokulu’na kadar yürüdü. KURDÎ-DER üyesi Şeymus Gasyağ burada yaptığı açıklamada Kürtlerin sistematik olarak yürütülen ‘ırkçı’ politikalara karşı 90 yıldır mücadele ettiğini belirterek, “Halkımızı çocuklarını asimilasyon merkezleri haline gelen okullara göndermemeye çağırıyoruz” dedi. Açıklama öncesi Aşitî Parkında oturan DİHA Şırnak Muhabiri M.Zeki Çiçek ve İdil Belediye Başkan Yardımcısı ve belediye meclis üyeleri polisin hakaretlerine maruz kaldı. Cizre İlçesinde de sabah saatlerinde okulları boykot eden öğrenciler okullara gitmeyerek, İdil Caddesi’ni trafiğe kapatarak ateş yaktı. Ateş yakan çocukları dağıtmak için akrep tipi zırhlı araçlarla olay yerine gelen polisler gaz bombalarıyla müdahale edince Cizre esnafı da boykota destek vermek ve polis saldırısını protesto etmek için kepenk indirdi. TZPKurdî de asimilasyon politikalarına dikkat çekmek ve anadilde eğitim talebini dile getirmek üzere Cizre’de çadır açtı.

KÜRTÇE DERSE GAZ BOMBALI MÜDAHALE

Silopi’de TZPKurdî’nin açtığı çadıra polis müdahale etti. Yüzlerce çocuğun çadırda verilen Kürtçe derse katıldığı esnada polis gaz bombaları ile çadıra saldırırken, ortalık bir anda savaş alanına döndü. KURDÎ-DER İzmir Şubesi, şube binası önünde basın açıklaması yaparak, boykota katılım çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)


VAN'DA 'ÇİLE ZİLİ' ÇALDI: http://evrensel.net/news.php?id=36448

ÖNCEKİ HABER

Turgut Özal’ın mezarı açılacak

SONRAKİ HABER

170 bin derslik eksik 68 bin öğretmen açıkta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...