24 Ekim 2018 21:06

Af Örgütü raporu: İhraçlar devam edebilir

Uluslararası Af Örgütü rapor yayımladı: İhraçlar devam edebilir. 

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tüm Türkiye'de ilan edilen OHAL sürecinde çıkartılan KHK'lerle kamu görevlerinden ihraç edilen yaklaşık 130 bin kişinin durumunu ele alan bir rapor yayımladı. Raporda ihraçların devam edebileceği belirtilirken ihraç edilenlerin yaşadıkları da belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü İstanbul Tophane’deki şubesinde yapılan toplantıda, “Dönüşü olmayan ihraçlar: Türkiye’de kamuda ihraç edilenler için çözüm yok” adlı raporunu yayımladı. 

OHAL SÜRECİNDE GERÇEKLEŞEN İHRAÇLAR VE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre; OHAL sürecinde yaşanan hak ihlalleri de raporda yer aldı. Bu ihlallere şöyle yer verildi:
* Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde korunan bazı temel hak ve özgürlükleri güvence altına alma yükümlülüğünü askıya alma imkanı verdi
* Ülkedeki insan hakları durumu süratle kötüye gitti
* Keyfi gözaltılar ve istismar edici nitelikteki kovuşturmalar arttı
* En az 203 medya organı kapatıldı, 150’den fazla gazeteci ve medya çalışanı cezaevine konuldu
* İnsan haklarının içinde bulunduğu ortam giderek düşmanca bir hal aldı
* Binlerce dernek, vakıf, sendika ve diğer sivil toplum örgütü kapatıldı

SAYILARLA KAMU SEKTÖRÜNDEKİ İHRAÇLAR

Yaklaşık 130 bin kamu çalışanının ihraç edildiği sektörler raporda şöyle verildi:
* 33 bin 500 öğretmen
*7 bin sağlık çalışanı
* 31 bin 500 polis
* 6 bin akademisyen
* 13 bin silahlı kuvvetler mensubu
* 39 bin diğer kamu çalışanı

İHRAÇLARDA ‘DEVAM’ GÖRÜNÜYOR

İhraçların kamu sektöründe neredeyse her alanı etkilediği belirtilen raporda, ihraçların sürebileceği de ifade edildi: “OHAL sona ermiş olsa da Türkiye’deki hükümet kitlesel nitelikli bu ihraçlara devam etmeye kararlı görünüyor.”

Raporda ele alınan bir diğer husus ise Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu… Venedik Komisyonu görüşlerinin hatırlatıldığı raporda, “Böyle bir kurulun esas amacı tüm vakalarda kişiye özgü muamele etmesi olacak. Bu kurulun hukuk kurallarının temel ilkelerine saygılı olması, somut kanıtları incelemesi ve gerekçeli kararlar vermesi gerekecek. Bu kurul bağımsız ve tarafsız olmalı….”

İHRAÇ EDİLENLER KONUŞUYOR: SELAM VERMEKTEN BİLE ÇEKİNİYORLAR

Raporda ihraç edilmiş kişilerin ihraç sürecinde neler yaşadıklarına dair görüşlerine de yer verildi. Raporda görüşlerine yer verilen bir öğretmen şöyle konuşuyor: “Düşünün bir sabah uyanmışsınız hem siz hem eşiniz ihraç edilmiş. Yapabileceğiniz başka hiçbir iş yok. Nasıl geçineceğinizi bilmiyorsunuz. İnsanlar size selam vermekten bile çekiniyorlar. Komşularınız size farklı bir gözle bakıyor…”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ihraç edilen ziraat mühendisi bir kişinin görüşleri ise raporda şöyle yer aldı: “Bir şekilde damgalandım. Akademik kariyerime devam etmem engellendi. Gidip inşaatta çalıştım. Çünkü başka hiçbir yerde kimse bana iş vermek istemedi…”

HÜKÜMETE TAVSİYELER

Raporun tavsiyeler bölümünde ise ihraç edilenlerin görevine iade edilmesi gerektiği vurgulandı. Tavsiyeler bölümünde şunlara yer verildi: “İhraç edilen kamu sektöründe çalışanlarının eski hale iade ve maddi tazminat da dahil olmak üzere tam bir onarıma erişimlerinin sağlanması güvence altına alınmalıdır. Keyfi ihraçlara son verilmelidir. Keyfi ihraçlara son verilmelidir.” (HABER MERKEZİ) 

 

ÖNCEKİ HABER

Venezuela'da aşırı yağışlar 11 can aldı

SONRAKİ HABER

Antalya'da midibüs heyelana kapıldı: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...