24 Ekim 2018 15:16

'Devlet içindeki iktidar paylaşımında sorunlar var'

AKP ve MHP’nin 'İttifak yok' açıklamasını Siyaset Bilimci Güven Gürkan Öztan yorumladı.

Fotoğraf: Kayhan Özer/DHA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

AKP- MHP’nin yerel seçimlerde ittifak yapmayacak olmasının yankısı sürüyor. Tarafların birbirinin gücünü sürekli test etme taktiği belirli bir doygunluğa ulaştığından siyasi polemiklerle sınırlı kalmayan bir kriz ortaya çıktığına vurgu yapan Siyaset Bilimci Güven

Gürkan Öztan, devlet içindeki iktidar paylaşımında sorunlar olduğunu belirtti.

Yerel seçimlerde ittifak yok açıklaması bugünden yarına iktidar blokunun çözülmesine yol açmayacağı uyarısında bulunan Öztan, “Saray’ın “Fırat’ın doğusu” ısrarı AKP ve MHP ortaklığının ömrünü uzatabilir. Ancak yerel seçimin AKP ve MHP için olası kötü sonuçları iktidar blokunu dağıtabileceği gibi bir erken genel seçimi de tetikleyebilir” dedi.  

AKP ve MHP’nin 16 Nisan referandumu ve 24 Haziran seçimlerinde kurduğu Cumhur İttifakı’nın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ve ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimde olmayacağını açıkladı. İttifak yok açıklamalarını Siyaset Bilimci Güven Gürkan Öztan gazetemize değerlendirdi.

AKP-MHP ORTAKLIĞI DEVLETİ YENİDEN DİZAYNIN BİR PARÇASI

AKP-MHP ortaklığı devleti yeniden dizayn etme projesinin bir parçası olarak doğduğuna dikkat çeken Öztan devamla şunları söyledi: “AKP’nin Fethullahçı çeteyle yollarını ayırması sonrasında MHP’liler bürokrasinin kilit konumlarına gelmeye başlamıştı. Ancak iktidar blokunun asıl harcı AKP’nin Kürt sorununun çözümünde izlediği müzakere stratejisinden vazgeçilmesiyle karıldı. “Düşmanda ortaklaşma” ve militarist politikalara başvurma ısrarı AKP-MHP ittifakının omurgasını oluşturdu. MHP 15 Temmuz sonrasında AKP’nin yaşadığı şoku kendi siyasi emellerine ulaşmak için fırsat bildi. Erdoğan’ın MHP’ye olan ihtiyacı kadar MHP’nin kendisini tek çıkar yol olarak gösterebilme becerisi de ittifakın devamında etkili oldu.Bahçeli hem 16 Nisan referandumu hem de 24 Haziran’da ilk hamle yapmanın verdiği özgüvenle kendini asıl belirleyici siyasi güç olarak tanımladı. AKP ile kurduğu ittifakın MHP’yi erittiği iddiaları ise şaibeli olsa da 24 Haziran akşamı geçerliliğini kaybetti. Bahçeli, ön aldığı her durumda “kazanan” olduğuna o denli inandı ki 24 Haziran sonrasında da bu tavrını sürdürdü. Af meselesindeki ısrarı da yerel seçimlerde ittifak için MHP’nin sunduğu öneri de AKP’nin kendisine muhtaç olduğu ön kabulüne dayanıyordu.”

Erdoğan’ın son ana kadar Bahçeli ile polemiğe girmemeye özen göstermiş olsa da MHP’ye bağımlı olmanın bir zaaf olarak görülebileceğinin farkında olduğun belirten Öztan şunları dile getirdi: “MHP ise iktidar blokunun neden olduğu krizleri AKP’ye yükleyerek kendine güç ve oy devşirme çabasında. Brunson’ın tahliyesi ve McKinsey olaylarında bunu başardığını düşünüyor. MHP tabanına sürekli olarak “Erdoğan ve AKP bizim çizgimize geldi” mesajını gönderiyordu. Öğrenci Andı örneği AKP’nin İslamcı ideolojik çerçevesinin Türk milliyetçiliğini bir kenar süsü olarak gördüğünü ifşa etti. Bahçeli buna en üst perdeden cevap vermeyi kendi mevcudiyetinin bir gereği olarak gördü. And üzerindeki tartışma bizleri 2015 öncesi siyasi kompozisyona geri götürdü.”

SEÇİMDE KÖTÜ SONUÇ İKTİDAR BLOKUNU DAĞITABİLİR

Tarafların birbirinin gücünü sürekli test etme taktiği belirli bir doygunluğa ulaştığından siyasi polemiklerle sınırlı kalmayan bir kriz ortaya çıktığını anlatan Öztan şu değerlendirmeyi yaptı: “MHP’nin AKP’den yerel seçimlerde istediğini alamamış olması şimdiki krizin görünen yüzü. Belli ki devlet içindeki iktidar paylaşımında sorunlar var. Ayrıca ortaklar birbirlerine düşünüldüğü kadar güven de duymuyorlar. AKP, MHP’nin kendinden oy çalmasından endişe ederken MHP de AKP’nin İYİ Parti gibi alternatiflere yönelebileceğini düşünerek kendini garanti altına almak istiyor. Yerel seçimlerde ittifak yok açıklaması bugünden yarına iktidar blokunun çözülmesine yol açmaz. Saray’ın “Fırat’ın doğusu” ısrarı AKP ve MHP ortaklığının ömrünü uzatabilir. Ancak yerel seçimin AKP ve MHP için olası kötü sonuçları iktidar blokunu dağıtabileceği gibi bir erken genel seçimi de tetikleyebilir.”

MUHALEFET İÇİN YENİ FIRSATLAR DOĞURUYOR

Yerel seçimlerde AKP ve MHP’nin ittifak yapmaması muhalefet için yeni fırsatlar doğurduğuna vurgu yapan Güven Gürkan Öztan şunları söyledi: “Akıllı bir strateji ve doğru bir kampanyayla hem AKP’nin hem de MHP’nin elindeki belediyelerin muhalefete geçmesi sürpriz olmaz. 24 Haziran’da başarılamayan seçim güvenliği konusunu öncelemek kaydıyla ekonomik krizin yıkıcı sonuçlarını dikkate alan, sosyal belediyecilik anlayışını günün şartlarına göre revize eden bir programa ihtiyaç duyulduğu aşikar.”  MHP’nin Ankara’da Melih Gökçek’in belediye başkanlığına aday göstereceğine ilişkin iddiayı da hatırlatan Öztan, “MHP’nin yerel seçime kadar AKP’yi zorlayacak ve AKP tabanını bölecek adaylar çıkarma taktiği izlemesi halinde kriz derinleşir. Ancak yine de iktidar blokunu parçalayacak asıl kuvvet o blokun dışındaki demokratik güçlerden gelmelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir ve Ankara baro başkanları: Kuvvetler ayrılığından vazgeçilemez

SONRAKİ HABER

26 gazetecinin cezaları onandı: Savunma hakkı dahi verilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...