24 Ekim 2018 13:04

Tanrıkulu emeklililer için Meclis Araştırması istedi

CHP'li Tanrıkulu: Emeklilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi, ekonomik büyümeden hak ettikleri payın verilmesi gerekiyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 12 milyon 300 bin emeklinin yaşam standartlarının iyileştirilmesi için Meclis Araştırması açılmasını talep etti. Türkiye'de emeklilerin uğradığı ücret adaletsizliğinin kronikleştiğini söyleyen Tanrıkulu, “Emeklilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi, ekonomik büyümeden hak ettikleri payın verilmesi gerekmektedir”dedi.

Türkiye'de emekli olan açlık sınırının altında yaşayan ve aldığı maaşla geçinemeyen 12 milyon 324 bin 186 kişinin olduğunu söyleyen Tanrıkulu,“Son 16 yılda emekliler ile çalışanlar arasındaki ücret uçurumunun düzelteceği vaat edilmesine karşın, bugüne kadar bu konuda herhangi bir çabanın sarf edilmemiş olması, çalışanların maaşlarına ek ödemelerle yapılan iyileştirmelerin emeklilik sonrasına yansımaması, emeklilerle çalışanlar arasında maaş farkını iyileştirmelerin emeklilik sonrasına yansımaması emeklilerle çalışanlar arasında maaş farkını ortaya çıkarmakta ve bu durum yapılan her artışla giderek büyümektedir” dedi.

AYNI İŞE YAPANLARDA BİLE MAAŞ FARKI VAR

En düşük memur ile en yüksek maaş alan arasında çok büyük fark bulunduğunu belirten Tanrıkulu, “Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli maaşı alanlar arasında ücret dengesizliğinin yanı sıra aynı kurumda aynı pozisyondan emekli olanlar arasında da çok farklı maaşlar alınmaktadır. Türkiye’de çalışanların, emeklilerin uğradığı ücret adaletsizliği kronikleşmiştir” ifadesini kullandı. Yaşanan ekonomik krizle birlikte emeklilerin zor duruma süreklendiğini ifade eden Tanrıkulu, “2018 Temmuz zammında memur emeklileri için yüzde 8.65 olmasıyla en düşük memur emeklisi maaşının bin 978 liradan 2 bin 149 liraya yükseldi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise yüzde 9.17 olarak gerçekleşmiştir. Son 16 yıldaki ücret politikaları emekliler ve çalışanları yoksulluğa, geçim sıkıntısına mahkum etmektedir. Çalışanların aldığı ücretler, geçimlerine yetmediği gibi emeklilik dönemlerinde, açlık-yoksulluk sınırında bir yaşam vaat edilerek güvence sağlamamaktadır”dedi.

EMEKLİLER BÜYÜMEDEN PAY ALAMIYOR

Emekli maaşlarının Ocak ve Temmuz aylarında arttırıldığından dolayı büyümeden pay alamadıklarını söyleyen Tanrıkulu, geçim sıkıntısı nedeniyle çalışanların emekli olmaktan kaçındığını belirtti. Emeklilerin sağlık kurumlarına her gittiğinde muayene ücreti ve ilaç katılım payı ödemek durumunda kaldığını ifade eden Tanrıkulu, “Alınacak sağlık hizmetlerinin birim fiyatı SGK tarafından belirlenmekte, dolayısıyla düşük belirlenen fiyatlar alınacak hizmetleri karşılamaktan uzak olmakta, fiyatın üzerindeki bedel de ne yazık ki emeklilerin ceplerinden çıkmaktadır. Bu nedenle aldığı maaş günlük harcamalarına bile yetmeyen emekliler, kaybettikleri sağlıklarını geri kazanmak için ödemeleri gereken paralan olmadığından hastalıkla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. İlaç katılım payı uygulaması ve bazı raporlu ilaçlardan katkı paylarının alınıyor olması emeklileri zor durumda bırakmaktadır” dedi.

Emeklilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi için Meclis Araştırması'nın açılmasının elzem olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “İnsan onuruna yaraşır maaşı alamayan, geçinemeyen, çalışmak ve sağlıkta katkı payı vermek zorunda bırakılan emeklilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi, ekonomik büyümeden hak ettikleri payın verilmesi gerekmektedir” sözlerine yer verdi.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DNA testi için cenaze 21 aydır bekletiliyor: Oğlum kimsesiz değil

SONRAKİ HABER

Bölgedeki yayla yasakları hayvancılığı bitiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...