24 Ekim 2018 11:33

'Depremin afete dönüşmesi kader değildir'

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin: Meclisten 'Fay Yasası' çıkarılmalı, 'Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası" yenilenmeli

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, deprem ülkesi olan Türkiye’de nüfusun yüzde 60’a yakınının aktif fay kuşakları üzerinde yaşadığını belirterek 470 fay hattı üzerinde çalışma yapılacağına rant odaklı kentsel dönüşüm yapıldığına dikkat çekti.

DEPREM YARDIMI 20 YIL SONRA FAİZİYLE GERİ İSTENİYOR!

Van Depremi’nin 7’inci yılı nedeniyle TBMM genel kurulunda görüşülen önerge üzerine CHP grubu adına konuşan Şevkin, 2011 yılının Ekim ve Kasım aylarında 644 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin ise yaralandığı Van depreminin üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen depremlerin yıkıcı izlerinin silinemediğini belirtti. Bölge halkının insanca yaşam koşullarının düzeltilmemiş olması nedeniyle herkesin durup düşünmesi gerektiğini ifade eden Dr. Şevkin, 145 vatandaşımız hayatını kaybettiği 1998 Ceyhan depreminde orta hasarlı konutlara onarım için sağlanan 750 liralık kredinin 20 yıl sonra faiziyle geri istenmesinin hangi vicdani gerekçeye dayandığını anlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

'STRATEJİK AFET EYLEM PLANI HAZIRLANMALIDIR'

Depremleri engellemenin mümkün olmadığını ancak afete dönüşmesini engellemenin mümkün olduğunun bilindiğini dile getiren Şevkin, “Tüm kaynakları zarar azaltma hedefine yönlendirecek, kişi ve kurumlar arasında eşgüdümü sağlayacak, üniversitelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek örgütlerinin ve sivil tolum kuruluşlarının katılımı ile ‘Stratejik Afet Eylem Planı' mutlaka hazırlanmalıdır” dedi.

'470 DİRİ FAY HATTI ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA YOK'

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan diri fay haritaları incelendiğinde,  470 aktif fay kuşağı üzerinde bulunan yerleşim yerlerine yönelik bir çalışmanın yapılmadığına dikkat çeken Şevkin, “Bugün Niksar, Havza, Erzincan, Suşehri ve benzeri gibi sayacağımız onlarca yerleşim yerinde ne yaptınız? Neden kentsel dönüşüm İstanbul Boğazı kıyılarında sadece rantsal dönüşüm olarak algılanır?  Öncelikle diri fayların üzerinde yer alan yerleşim bölgelerinde üretebilecekleri deprem büyüklükleri de baz alınarak yapı yapılması engellenmeli, riskli alanlar kamuoyuyla da paylaşılarak terk edilmelidir. Bu amaçla en kısa sürede meclisten bir "Fay Yasası" çıkarılmalıdır. “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası" yenilenmelidir” dedi.

'TOKİ, YENİDEN YAPILANDIRILMALIDIR'

Son yıllarda devlet müteahhitliği ve rant proje ihaleleri yapan bir kuruluş haline getirilen TOKİ’nin yeniden yapılandırılması, yoksullar için sosyal konutlar üreten bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çeken  Şevkin, “Halkın barınma ve mülkiyet haklarını elinden alan rant`a dönük Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmeliği toplum yararı gözetilerek yeniden ele alınmalıdır. Üniversiteler, meslek odaları, yerel yönetimler ve halkın katılımı ile; rant odaklı değil, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkını sağlayabilecek yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir” diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Muhalif görülen hekimler yerine yabancı hekimler atanıyor’

SONRAKİ HABER

Fındık sorunu Meclis gündemine taşınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...