24 Ekim 2018 07:51

Anlaşma sağlanamayan Mahle'de grev kararı asıldı

İzmir'de Mahle fabrikası işçileri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararını fabrikaya astı.

Fotoğraf: Umut Karakoyun/DHA

Paylaş

İzmir Gaziemir'deki Ege Serbest Bölge (ESBAŞ)'ta kurulu bulunan Alman menşeli piston üreticisi Mahle Fabrikası yönetimi ile ile işyerinde örgütlü DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş İzmir Şubesi'nin arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı alındı. Son olarak arabulucu sürecinde de ilerleme kaydedilemedi.

550 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde sendika maaş ve sosyal haklarda yüzde 30 zam ve yılda 3 defa gıda talep etmesine rağmen Mahle yöneticileri yüzde 23 zam önerisinde bulundu ve gıda yardımı talebini de kabul etmedi. Grev kararı sabah vardiya girişinde yapılan eylemle asıldı.

Fabrika içinde yürüyüş yapan Mahle işçileri taşıdıkları Türkçe ve Almanca pankartla insanca yaşama yetecek bir ücret talep ettiklerini dile getirdiler. Fabrika içinde yapılan eylemde işçiler "Mahle işçisi direnişin simgesi", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve 'Asla teslim olmayacağız" sloganlarını attı.

'YOKSULLUK SINIRININ ÜSTÜNDE MAAŞ'

İşçilere açıklamada bulunan Şube Başkanı Ali Çeltek "Mahle işçisi almış oldukları maaşın yoksulluk sınırının üstüne çıkmasını istiyor. Mahle işçisi ailesine daha iyi bir yaşam sunabilmek için yaşam koşullarını iyileştirmek istiyor. Mahle işçisi hayatını idame ettirebilmek için onuru ile dolaşmak istiyor. Biz fabrikanın tapusunu istemiyoruz. Bizlerin alım gücü daha da düştü. Patronlardan eriyen maaşlara karşı makul bir talepte bulunduk. Ancak Mahle işvereni buna yanaşmadı. Temel talebimiz emeğimizin karşılığını alabilmektir" dedi.

Sendika 60 gün içinde greve çıkabilecek. Öte yandan fabrikada 3 haftadır mesaiye kalmama eylemi ve yemek molalarında eylemler yapılıyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Danıştay'ı hedef aldı: Çok başlılığa giden bir süreç var

SONRAKİ HABER

Tarihe PVC kaplama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...