24 Ekim 2018 07:42

Erdoğan'dan Danıştay'ı hedef aldı: Çok başlılığa giden bir süreç var

Sarayda düzenlenen Danıştay sempozyumunda konuşan Erdoğan 'Bazı uygulamalar görüyorum ki çok başlılığa giden bir süreç var' dedi.

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

Danıştay sempozyumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay’ın beğenmediği kararlar üzerinden hedef göstererek, “Bazı uygulamalar görüyorum ki çok başlılığa giden bir süreç var” dedi. Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösteren İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Demokrasilerin vazgeçilmesi erkler ayrılığı ilkesidir. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi de yürütmenin hukuka aykırı işlemlerinin yargı tarafından denetlenmesinin amaçlanmasıdır. Aksi yürütmeyi tamamen sınırsız, kontrolsüz, tehlikeli bir güç haline getirebilir” dedi.

Erdoğan’ın, “İzmir Limanı ihalesi yapıyoruz. Danıştay’da ihale 2 yıl bekliyordu, alacak kişi vazgeçti. 1 milyar dolar kaybettik. Danıştay bunu nasıl açıklayacak?​” sözlerine ilişkin olarak da Yücel, Türkiye’de yargılamaların çok uzun sürdüğünü hatırlatarak, “Problem denetimin geç yapılması ve eksik yapılmasıdır. Eğer 1 milyon dolar zarara girmek istemiyorlarsa ki bunun üzerinden hesap yapıyor. Bu ülke paradan ibaret değil. Uzun süren yargılamaların sonunda iptal davası kararları verildiğinde o sırada idare çoktan atı almış Üsküdar’ı da geçmiş olabiliyor. O yüzden yargı denetimi şarttır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, DANIŞTAY’I HEDEF ALDI

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Danıştay sempozyumunda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. Erdoğan, şunları söyledi: “Milletimizin özgür iradesiyle mührünü vurduğu bu değişim özgürlükte yeni bir aşamanın ifadesidir. Yeni sistemin en önemli özelliği yürütmede çift başlılığı sona erdirmektir. Merak ediyorum, yerindelik görevi veya hakkı idareye mi ait yoksa yargıya mı ait? Bunun kavgasını 16 yıldır hep verdik, hâlâ veriyoruz.  Türkiye’nin ayağına pranga vuran ne kadar köhne alışkanlık varsa bunları ortadan kaldırmakta kararlıyız. Bunu da yıkan, yok eden, reddimiras yapan bir anlayışla değil gelenekten beslenen bakış açısıyla gerçekleştireceğiz

Bazı uygulamalar görüyorum ki çift başlılık değil hatta hatta çok başlılığa giden bir süreç var. Bazı kavramların tanımında zorlanıyorum. Özellikle başlık çok çok güzel hakikaten, şurayı devlet anlamı içeriğiyle. Şurayı Devlet diyorsak, Danıştay olarak bir istişari organ olarak bunu değerlendiriyorsak o zaman bir istişari organ görevini ifa etmesi gerekir. ‘Yok ben karar mercisiyim’ diyorsa o zaman biz burada niye duruyoruz?​”Danıştay’ın İzmir Liman ihalesine ilişkin karanını beğenmen Erdoğan şunları söyledi: “İzmir Limanı ihalesi yapıyoruz. Danıştay’da ihale 2 yıl bekliyordu, alacak kişi vazgeçti. 1 milyar dolar kaybettik. 1 milyar doların hesabını kim verecek? Danıştay bunu nasıl açıklayacak? 1 milyar doları kimsenin millete ödetmeye hakkı yok. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı nasıl demokrasinin olmazsa olmaz şartı ise jüristokrasi de aynı derecede büyük bir tehdittir.

Yargı organlarının kanuni çerçeveye sadık kalarak hareket etmesi, diğer kurum, kuruluş ve şahısların tavırlarından çok daha önemlidir. Bu konuda yaşanacak en küçük ihmal ya da ihlal, milletimizin yargıya olan güvenini zedelemekle kalmayacak, aynı zamanda yönetimde de telafisi zor zararlara sebebiyet verecektir. Şu anda Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini hazırlamadan önce biz kalkıp Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilgili de Danıştay’dan bunu soracak, oradan izin, müsaade alacaksak o zaman ben bu makamda durmayayım, çekeyim, gideyim. Böyle bir şey olur mu?​”

Danıştay’ın Öğrenci Andı kararına ilişkin de Erdoğan, “Danıştay, 2013’ten 2018’e kadar neredeydi? Neden ant konusu kararını şimdi veriyorsunuz? Şimdi mi aklınıza geldi? Kusura bakmayın da bunu sormak da bizim hakkımız olsun. Biz alkışlanması gerektiği zaman yargımızı alkışlarız” dedi.

KAŞIKÇI CİNAYETİ

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ilgili de yapılan eleştirilerden rahatsız olan Erdoğan, “Birileri bundan da rahatsız oluyor, ‘3 gün 5 gün neredeydiniz’ diye maalesef sorular geliyor. Niye, herhangi bir sorumluluk yok, rahat rahat soruyor. Bu işin bir akışı var. Sorsan Viyana Sözleşmesi nedir, bundan da haberi yok. Hâlâ iş bitmedi, söküyoruz, çıkarıyoruz ve şimdi dünya bu işi yakından takip eder hale geldi. Bunun uluslararası atmosferini oluşturmak da bu sürecin aslında bir başlığıdır” açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)

MEB ‘ÖĞRENCİ ANDI’ İÇİN YÜRÜTMEYİDURDURMA İSTEDİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Danıştayın “Öğrenci Andı”na ilişkin kararını temyize götürdü. MEB’den yapılan bilgilendirmeye göre, öğrenci andına ilişkin Danıştay kararı temyize götürüldü ve yürütmesinin durdurulması istendi. Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan “Öğrenci Andı”nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmişti. Temyiz istemini, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek. (AnkaraAA)

ÖNCEKİ HABER

MEB ‘Öğrenci Andı' kararını temyize götürdü

SONRAKİ HABER

Anlaşma sağlanamayan Mahle'de grev kararı asıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...