24 Ekim 2018 07:33

10 Ekim Ankara Katliamında bakanlığa hizmet kusuru cezası

İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nin 10 Ekim Ankara Katliamında gerekli ve yeterli önlemleri almayarak hizmet kusuru işlediğine hükmedildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Aankara 12. İdare Mahkemesi, 10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaralanan Mehmethan Peker'in açtığı davada İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nin gerekli ve yeterli önlemleri almayarak hizmet kusuru işlediğine hükmetti.

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaralanan Mehmethan Peker, İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nden şikayetçi oldu. Bakanlık ve valilik davada kendilerini 10 Ekim 2015'de düzenlenen Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi'nde hizmet kusurlarının olmadığı, davacının zararlarının sosyal risk kapsamında karşılanabileceği şeklinde savundu. Ancak Ankara 12. İdare Mahkemesi, yargılamanın sonucunda idarenin mitinge yönelik bombalı saldırıda hizmet kusurunun bulunduğunu hükmetti.

Emniyetin IŞİD'in Türkiye'de uluslararası çapta ses getirecek büyük bir eylem hazırlığı içinde olduğu, miting veya kalabalık yerlerde canlı bombaların patlatılabileceğine dair istihbaratını değerlendirmemesine dikkat çekilen kararda, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin raporuna atıfta bulunularak “Patlamanın hemen ardından kolluk kuvvetlerince yaralıların ve ölülerin olduğu yere gaz bombası atıldığı, böylelikle yardım edilmesinin engellendiği, gazın etkisi ile yaralıların daha da kötüleştiği hatta ölümüne neden olunduğu”na değinildi.

“Mülkiye müfettişlerince tespit edilen kusurun uzun süre terör deneyimi olan bir devlette ihmal olarak nitelendirilmesinin mümkün olmayan kusurlu davranış sonrası istihbari bilgide yer alan doğrultuda gerçekleşen canlı bomba eyleminden kaynaklı yaralanma olayında idarenin gerekli ve yeterli özeni göstermemesi nedeniyle hizmet kusuru bulunduğu” ifade edilen kararda, mahkeme davacının manevi tazminat talebini kısmen kabul ederek idarenin 20 bin TL tazminat  ödemesine hükmetti.

ÖNCEKİ HABER

Hulusi Akar: Bedelliye 672 bin 306 gencimiz internetten başvurdu

SONRAKİ HABER

MEB ‘Öğrenci Andı' kararını temyize götürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...