24 Ekim 2018 07:02

Hulusi Akar: Bedelliye 672 bin 306 gencimiz internetten başvurdu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 'Bedelli askerlik için şu ana kadar 672 bin 306 gencimiz internet üzerinden müracaatlarını gerçekleştirdi' dedi.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Anadolu Ajansı Editör Masası'nın konuğu olan Milli Savunma Bakanı Akar, bedelli askerlik için "Şu ana kadar 672 bin 306 gencimiz internet üzerinden, elektronik postayla müracaatlarını gerçekleştirdi" dedi. Akar, ayrıca Ege'de Yunanistan ile yaşanan gerilime ilişkin "Komşumuzun her türlü provokasyondan uzak durmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Akar'ın "Ege'de 12 mil tartışması" üzerine şunları söyledi:

"Türkiye'nin hak ve menfaatlerine aykırı karar alınırsa buna karşı gerekli tedbirleri alırız.

Anlaşmalara aykırı, uluslararası hukuka aykırı, iyi komşuluk ilişkilerine aykırı bir karar aldıkları takdirde de buna karşı ne yapacağımız açık ve net, tutumumuz bellidir. Her türlü tedbirimiz vardır. Bu konuda hiçbir şekilde hiçbir oldubittiye müsaade etmeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum.

Biz ordumuzun, Silahlı Kuvvetlerimizin öncelikle caydırıcı olması konusunda gayretlerimizi sürdürüyoruz. Herhangi bir şekilde bir sıcak çatışmaya dönüşmeden, meselelerin görüşmeler yoluyla, barış yöntemleriyle çözülmesinden yanayız."

"Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yer almadığı hiçbir projenin bu bölgede başarılı olmasının, yaşamasının imkan ve ihtimali yok" diyen Akar, şöyle devam etti:

"(Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Doğu Akdeniz'deki arama çalışmaları) Uluslararası hukuka uygun şekilde bir çalışma yapacaktı gemimiz ve bunu bildirdik. Ancak komşumuzun savaş gemisi tarafından taciz edildi ve biz gerekli tedbirleri aldık. Gemimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Savaş gemilerimiz de orada tacize izin vermeyeceğiz. Kaynakların adilane şekilde paylaşımından yanayız.

Bir husus daha var. 2001'de Sevilla Üniversitesi'nin yaptğı bir çalışma var ve komşumuz bu akademik çalışmayı siyasi bir metne dönüştürmek istiyor. Sadece kırmızı bölümerin Türkiye'nin kullanımına yeşil bölümerin de kendilerine ait olduğu iddiasının peşindeler. Bunu kabul etmemiz mümkün değil ve bunu muhataplarımıza ifade ettik."

'YENİ ASKERLİK SİSTEMİNE İLİŞKİN ÇALIŞMAMIZI BİTİRMEK ÜZEREYİZ'

"Herkesin en uygun zamanda askerlik yapmasını sağlayan bir sistemi umuyorum yakın bir gelecekte yürürlüğe sokmaya çalışacağız" diyen Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin de "Sosyal boyutu, siyasi boyutu dahil askerlik noktasından baktığınızda neler yapabiliriz, çalışmamızı bitirmek üzereyiz" ifadelerini kullandı.

Akar, bedelli askerliğe ilişkin ise "Şu ana kadar 672 bin 306 gencimiz internet üzerinden, elektronik postayla müracaatlarını gerçekleştirdi" dedi.

"Dekontlarını askerlik şubelerine teslim edenlerin sayısı bugün itibariyle 377 bin 410" diyen Akar, "Askerlik şubelerimiz gerekli yerlerde 24 saat görev yapacak. 3 Kasım'dan önce bütün müracaatların bitmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Uzman erbaşların orduevi ve misafirhane ihtiyacı konusunda Akar, "Bu konudaki çalışmalarımız son aşamaya geldi, özellikle Ankara bitmek üzere. Önümüzdeki günlerde inşallah bunun hizmete açılmasını hep birlikte göreceğiz" dedi.

Akar, "Uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş konusunda hem kontenjanlar hem geçiş oranları yükseltildi" ifadesini kullandı.

'TÜRK VE AMERİKAN ASKERLERİ BİRLİKTE HAREKET EDECEK'

Hulusi Akar, Soçi mutabakatında belirlenen “silahsızlandırılmış bölge” konusunun yürürlüğe girmeye başladığını belirtti. Akar, ilk olarak Cenevre’de bir süreç başladığını, orada birtakım sıkıntılar yaşanması üzerine Türkiye-Rusya-İran tarafından Astana sürecinin başladığını hatırlattı.

Akar, İdlib’deki sürece ilişkin, “Cumartesi günü, aksilik olmazsa, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile bu ve diğer konuları daha teferruatlı görüşme imkanı bulacağız ve dolayısıyla buradaki çalışmalarımızın daha başarılı şekilde sürmesini bekliyoruz” dedi.

Menbiç’le ilgili TSK ile ABD’nin yaptığı saha çalışmasına ilişkin Akar, “Türk-Amerikan askeri unsurlarının birlikte yapacakları birleşik devriye faaliyetinin başlaması söz konusu. Bunun için ön hazırlık gerekiyor, eğitim süreci gerekiyor. Bu eğitim de 9 Ekim’de başladı. Bu süreç şu anda Gaziantep’te devam etmekte” dedi. Akar, 27 Ekim’de yapılacak zirvede Almanya, Fransa ve Rusya ile konunun tartışılmasının mümkün hale geleceğini kaydetti.

Akar’ın “Ege’de 12 mil tartışması” üzerine şunları söyledi: “Türkiye’nin hak ve menfaatlerine aykırı karar alınırsa buna karşı gerekli tedbirleri alırız. Anlaşmalara aykırı, uluslararası hukuka aykırı, iyi komşuluk ilişkilerine aykırı bir karar aldıkları takdirde de buna karşı ne yapacağımız açık ve net, tutumumuz bellidir. Her türlü tedbirimiz vardır. Bu konuda hiçbir şekilde hiçbir oldubittiye müsaade etmeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum.”

Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Doğu Akdeniz’deki arama çalışmalarına ilişkin Akar, “Uluslararası hukuka uygun şekilde bir çalışma yapacaktı gemimiz ve bunu bildirdik. Ancak komşumuzun savaş gemisi tarafından taciz edildi ve biz gerekli tedbirleri aldık. Gemimiz çalışmalarını sürdürmektedir” dedi. Akar, bedelli askerliğe ilişkin ise “Şu ana kadar 672 bin 306 gencimiz internet üzerinden, elektronik postayla müracaatlarını gerçekleştirdi” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TÜBİTAK’ta kadrolaşma: AKP’ye yakın isimler yönetim kuruluna atandı

SONRAKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamında bakanlığa hizmet kusuru cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa