24 Ekim 2018 04:28
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ekim 2018 13:34

Erdoğan ve Selman Kaşıkçı cinayetini görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Kaşıkçı cinayetine ilişkin telefonda görüştü.

Fotoğraf: Umar Farooq/AA

Paylaş

Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin soruşturma devam ediyor. Cinayete ilişkin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman telefonda görüştü.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman telefonda görüştü Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın talebi üzerine gerçekleşen görüşmede, Cemal Kaşıkçı cinayetinin bütün yönleriyle aydınlatılması için ortak çaba harcanması hususu ve bu çerçevede atılması gereken adımlar ele alındı.

Veliaht Prens Selman görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan ve Türkiye arasında çatlak oluşturmak isteyenler var. Kral Selman, ben ve Erdoğan olduğu sürece bunu başaramayacaklar. Her iki ülkenin hükümeti, suçluların cezalandırılması için iş birliklerini ispatlayacaklar"dedi.

BELGRAD ORMANI'NDA KEŞİF YAPILMIŞ

Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin soruşturmada, cinayetten önce Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na ait diplomatik plakalı araçla Belgrad Ormanı'nda keşif yapıldığı iddia edildi. Soruşturma kapsamında 62 noktada bulunan 137 güvenlik kamerasından elde edilen 2 bin saatlik görüntü, özel ekip tarafından incelendi. Konsolosluk görevlilerinin 1 Ekim'de diplomatik plakalı minibüsü, bahçe kapısından girip giremediğini denedikleri ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yürütülen geniş kapsamlı soruşturma sürüyor. Ekipler, başta konsolosluk çevresi olmak üzere kentin birçok noktasındaki güvenlik kamera kayıtlarını incelemeye aldı.

Bu kapsamda İstanbul'da Atatürk Havalimanı, Levent ve Sultanahmet başta olmak üzere 62 noktada bulunan 137 kameradan alınan 2 bin saatlik görüntü özel ekip tarafından incelendi. Görüntüler üzerinden, Kaşıkçı'nın infazı için geldiği belirlenen 15 kişilik Suudi ekip ile konsolosluk yetkililerinin, olay öncesi ve sonrasındaki hareketleri adım adım tespit edildi.

Görüntülerde, konsolosluk yetkililerinin olaydan bir gün önce 1 Ekim'de akşam saatlerinde diplomatik plakalı bir minibüsü, bahçe kapısından içeri girip giremeyeceğini denedikleri yer alıyor. Öte yandan, 1 Ekim'de 3 kişilik bir ekibin de tarifeli uçakla Suudi Arabistan'dan gelerek bir otele yerleştikleri ardından konsolosluğa gittikleri belirlendi.

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'ndan başka bir ekibin de diplomatik plakalı araçla 1 Ekim'de Belgrad Ormanı'nda keşif yaptığı ortaya çıktı. Aracın Belgrad Ormanı'na girişi ve Kaşıkçı'nın 1 Ekim'de Atatürk Havalimanı'na geliş anlarının yer aldığı fotoğraflara ulaşıldı.

MİT DELİLLERİ CIA DİREKTÖRÜ HASPEL İLE PAYLAŞTI

ABD İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel, Kaşıkçı cinayetine ilişkin dün Ankara'da temaslarda bulundu. Daha sonra MİT yetkilileri ile de bir araya gelen Haspel'e Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin elde edilen deliller hakkında brifing verildi. Haspel’in, işkenceyi ve cinayet anını belgelediği iddia edilen ses kaydını dinleme talebinde bulunduğu ancak Haspel’in bu talebine Türkiye’den henüz karşılık bulmadığı iddia edildi.

Haspel, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasıyla ilgili temaslarda bulunmak üzere dün Ankara'ya geldi.

Suudi yetkililerin açıklamasından tatmin olmadığını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu olayın Türkiye ayağında incelemelerde bulunması için 2000'de Ankara'da görev yapmış, Türkçeyi ve Türkiye'yi iyi bilen CIA Direktörü Gina Haspel'i görevlendirdi. Dün Ankara'ya gelen Haspel, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı'na (MİT) geçti. Haspel'in üst düzey görüşmeler gerçekleştirdiği öğrenildi. Haspel'e kamera görüntüleri ile ses kayıtlarının, elde edilen bulgular ve kanıtların gösterildiği öğrenildi. Ayrıca Başkonsolosluk ve Suudi Arabistan Başkonsolosu'nun konutunda olay yeri incelemesinde elde ettiği deliller de Haspel ile paylaşıldı.

ABD Başkan Yardımcısı Mik Pence, yaptığı açıklamada Haspel'in delilleri incelediğini belirterek, "Bütün gerçekler elimizde olduktan sonra Başkan Trump, Amerikan halkının değerlerini ve ulusal çıkarlarımızı göz önünde bulundurarak bir karar verecek" dedi.

REUTERS: TÜRKİYE KAŞIKÇI KAYDINI CIA BAŞKANINA VERMEDİ

Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunda CIA Başkanı Gina Haspel’in, işkenceyi ve cinayet anını belgelediği iddia edilen ses kaydını dinleme talebinde bulunduğu ancak Haspel’in bu talebine Türkiye’den henüz karşılık bulmadığı iddia edildi.

Reuters’ın haberine göre, dört farklı kaynak Haspel'in pazartesi günü gerçekleştirdiği ziyarette kaydı dinleme talebinde bulunduğunu belirtti. Haberde “Batılı güvenlik yetkilileri, Türkiye’nin Kaşıkçı’nın ölümünü belgeleyen ses kayıtlarına sahip olduğunu öne süren kapsamlı haber sızıntılarına rağmen, pazartesi akşamı itibarıyla, ABD veya diğer müttefik ülkelerin kurumlarına bu kanıtlara erişim izni verilmemişti” denildi.

NYT: SUUDİLER ERDOĞAN'A KAŞIKÇI İÇİN RÜŞVET TEKLİF ETTİ

Öte yandan New York Times gazetesi, Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı krizi konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a rüşvet teklif ettiğini öne sürdü. Erdoğan’a yakın isimlerin kaynak gösterildiği haberde, Prens Halid bin Faysal’ın Erdoğan’la bir araya gelerek konunun peşini bırakmasını istediği belirtildi. Ancak Erdoğan'ın bu teklifi siyasi rüşvet olarak niteleyerek geri çevirdiği belirtildi.

Buna göre, Faysal Erdoğan’ı ikna etmek için bir dizi öneride bulundu, bunların arasında Türkiye’ye mali yardım ve yatırım sözü, aynı zamanda Katar üzerindeki ambargoyu da kaldırma vaadi bulunuyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın brüt maaşı yüzde 26 zamla 74 bin 500 liraya yükseliyor

SONRAKİ HABER

Yürüyüş dergisi binasına baskın: Gözaltına alınanlar var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...