23 Ekim 2018 14:19

Koreler arası tampon bölge silahlardan arındırılacak

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Güney Kore arasındaki tampon bölgede yer alan Panmunjom köyünün silahtan arındırılması kararlaştırıldı.

Fotoğraf: Kore Zirvesi Basın Topluluğu/AA

Paylaş

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) ve Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) arasındaki tampon bölgede yer alan Panmunjom köyünün silahlar ve askeri kontrol noktalarından arındırılması kararlaştırıldı.

Ortak Güvenlik Alanı diye adlandırılan bölgede yer alan Panmunjom, iki ülkenin askerlerinin karşı karşıya durduğu tek nokta. Ekim ayının başında iki ülkenin orduları sınır bölgesindeki 800 bin mayını kaldırma çalışmalarına başlamıştı.

BBC’nin haberine göre, Güney Kore Savunma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler’in de desteklediği karar uyarınca 25 Ekim’e kadar Panmunjom’daki işlemlerin tamamlanacağını, bu tarihten sonra BM görevlileri ve iki ülkeden yetkililerin denetim gerçekleştireceğini duyurdu.

Bakanlık, Panmunjom’daki mayın temizleme çalışmalarının tamamlandığının iki ülkeden yetkililer ve BM tarafından onaylandığını da açıkladı.

1950-53 arasında süren Kore Savaşı’nın ardından iki ülke arasında oluşan sınır dünyadaki en fazla silahlandırılmış sınırlardan biriydi.

Haziran ayında Kuzey Lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelerek Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasını görüşmüştü.

Öte yandan ABD, Güney Kore’nin silahsızlandırılmasına olumlu bakmıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tez-Koop-İş’ten Cargill işçilerine ziyaret

SONRAKİ HABER

“Topyekûn” bir gençlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...