'Faturayı biz ödemeyeceğiz, Gebze'de fırsatçılığa izin vermeyeceğiz'

Gebze Sendikalar Birliğinin çağrısıyla binlerce işçi düzenlediği yürüyüşle krizin faturasının işçilere ödetilmek istenmesini protesto etti.

23 Ekim 2018 12:54
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ekim 2018 13:51
Paylaş

Gebze Sendikalar Birliği, “Krizin sorumlusu değiliz, faturayı biz ödemeyeceğiz” sloganıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Kent Meydanı’nda miting gibi geçen basın açıklamasına 5 bin kişi katıldı. 

Petrol İş Şube Başkanı ve Sendikalar Birliği dönem sözcüsü Süleyman Akyüz burada yaptığı açıklamada, “Ülkemiz ekonomisi, sermaye yanlısı politikalar ve günü kurtarmaya dönük uygulamalar nedeniyle bir kez daha bir krize sürüklenmiştir. Bu gelişmeler, tüm sektörlere olumsuz etkilerde bulunmakta ve üretim yavaşlamaktadır. Çarklar durma noktasına gelirken, ülkemiz derin bir durgunluğun içerisine girmektedir. Ekonomide yaşanan bu gelişmelerin ve krizin nedeni bellidir. Sermayenin çıkarlarını düşünen politikalar ve sıcak paraya dayalı günü kurtaran önlemler, ekonomiyi karaya oturtmuştur” dedi. 

“Krizin faturasının, işçi ve emekçilere kesilmesine asla izin vermeyeceğiz” diyerek tepki gösteren Akyüz, “Hükümetin açıkladığı programlarla halkımızdan fedakarlık beklemesi ve kemer sıkma önlemlerine başvurması kabul edilemez. Fedakarlık yapması gerekenler, yıllardır büyük kazançlar elde eden sermaye kesimi ve işverenlerdir. Ancak işyerlerimizde baskılar artmış ve işverenler kriz bahanesiyle hak ve kazanımlarımıza göz dikmişlerdir. İşten çıkarmalar, enflasyonun altında zam, ücretsiz izinler, ekonomik ve sosyal haklarımızın gasp edilmesi gündeme getirilmektedir. Tüm bu saldırılara karşı, işçinin örgütlenmekten ve örgütlülüğüne sahip çıkmaktan, sendikaların ise birlikte mücadele etmekten başka çaresi yoktur. Sınıf dayanışması güçlendirilmelidir.” dedi. 

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı: 

“Toplu işten çıkarmalar derhal yasaklanmalı, iş güvencesi koşulları tam olarak sağlanmalıdır. Haksız hukuksuz biçimde KHK ile ihraç edilen, işsiz kalanların mağduriyetleri giderilmelidir.

Asgari ücrete enflasyon kayıpları hemen uygulanmalı ve düzeltme yapılmalı, yılbaşında asgari ücret enflasyonun üzerinde bir oranda arttırılarak insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılmalıdır. Kamu emekçilerine söz verilen 3600 ek gösterge derhal verilmelidir.

Alım gücü düşen işçilerin eline geçen ücretin seviyesini yükseltecek vergi düzenlemeleri yapılmalıdır. İşçiden kesilen prim ve vergiler azaltılmalıdır. Dolaylı vergiler azaltılmalı ve vergi sisteminde adalet sağlanmalıdır. Emeklilikte yaşa takılan çalışanların talepleri dikkate alınmalıdır. 

Emekçi halkımızın tükettiği temel mal ve hizmetlerde, enerji ve ulaşımda fiyatlar kontrol altına alınmalı ve yapılan zamlar geri çekilmelidir. Eğitim ve sağlık gibi temel hizmetler tamamen ücretsiz hale getirilmelidir. 

Sendikal hak ve güvencelerin uygulanması ile örgütlenme hakkı garanti altına alınmalıdır. İşsizlik Sigortası Fonu üzerindeki yağma hesaplarına son verilmeli, kıdem tazminatımıza göz dikilmemelidir.

Ekonomiyi tahakküm altına alan ve sömürüyü derinleştiren politikalara son verilmeli, emekten yana politikalar benimsenmeli, özelleştirme uygulamaları durdurulmalıdır.

Sendikalar ve emek örgütleri, bu taleplerini duyurmak ve kriz bahanesiyle yapılan saldırıları göğüslemek için ortak bir mücadele vermek ve dayanışmayı yükseltmek zorundadır.

Sermaye kesimi nasıl örgütlü ve birlikte davranıyorsa, aynı örgütlülüğü emek güçlerinin sergilemesi gerekmektedir.

Bugün Gebze'de Flormar, Bss Metal,  Bursa'da Cargill, Tüv Türk Muğla , Real , Uyum Makine işçileri,  İstanbul'da 3. Havalimanı işçilerinin yaktığı mücadele ateşi, bugün kriz dayatmalarına karşı tüm sendikalara ve emekçilere ilham ve güç vermektedir. Hukuksuz bir şekilde tutuklanan işçiler ve Sendikacılar derhal serbest bırakılmalıdır. 

Gebze Sendikalar Birliği olarak, havzamızda kriz fırsatçılığına izin vermeyeceğimizi belirtiyor, farklı işkollarında bu tür uygulamalara hep birlikte karşı çıkacağımızın altını çiziyoruz. İşçiler, kamu emekçileri, gençler ve kadın işçiler olarak emeğin tüm unsurlarıyla haklarımızı korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.” (Gebze/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Van depreminin üzerinden 7 yıl geçti, yaralar sarılmadı

SONRAKİ HABER

Jeotermale engel olan Uzundereliler, şantiyeyi de iptal ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...