23 Ekim 2018 11:18

Van depreminin üzerinden 7 yıl geçti, yaralar sarılmadı

Van depreminin yıl dönümünde açıklama yapan HDP Van İl Örgütü: Aradan geçen 7 yılda kentin yaraları sarılmadı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van depremin yıldönümünde açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede, geçen 7 yılda kentin yaralarının sarılmadığını ifade etti. Dede, o dönem kentin afet bölgesi ilan edilmediğini, uluslararası yardımların geri çevrildiğini ve halka hizmet eden Bekir Kaya'nın tutuklandığını hatırlattı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, kentte 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen ve 604 kişinin yaşamını yitirmesine, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan depremin 7’nci yıl dönümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda basın metnini okuyan İl Eşbaşkanı Ümit Dede, 2011 yılının Ekim ve Kasım aylarında yaşanan iki depremde meydana gelen tahribatı anlatarak yaşanan sorunların hala giderilmediğine dikkat çekti.

AKP'nin depremi Van’ın içine girdiği yarayı sarmak yerine kentin sosyolojisini alt üst etme noktasında fırsata çevirdiğini belirten Dede, on binlerce insanın depremden daha zor şartlarla yüz yüze bırakıldığını ifade ederek, "Tüm bunları da 'Kendi gücümüzü görmek istiyoruz' diyerek yaptı. Sınamaya çalıştığı gücün siyasi rant olduğu kısa sürede anlaşıldı” diye belirtti.

‘İMAR PLANI SORUNLARINI DERİNLEŞTİRDİ’

Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın o süreçte halk için yürüttüğü mücadeleye değinen Dede, “Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan bir adım daha ileri giderek, 'Polisi taşlamak için organize olanlar afet anında yoklar' sözleri ile BDP'yi ve belediyeyi hedef gösterdi. Halkımız devlet tarafından deprem felaketiyle yüz yüze bırakılırken, Van halkı için bir umut olan, halkıyla birlikte çadırda kalmayı tercih eden Büyükşehir Belediye Başkanımız Bekir Kaya, tam da o günlerde tutuklanarak cezaevine konuldu. Oysaki, depremin ardından merkezi hükümet, Van Belediyesinin imar yetkisini dahi elinden almış, Ankara’da oturduğu yerden Van’a bir imar planı yapmıştır. Masa başında yapılan bu imar planı Van’ın sorunlarını daha da derinleştirmek dışında bir işe yaramamıştır” dedi.

‘GELEN YARDIMLAR VAN İÇİN HARCANMADI’

Dede, afetin ardından birçok uluslararası kuruluşun yardım talebini ilettiğini ancak dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiyeli ekiplerinin afet yönetimine sahip olduklarını söyleyerek yardımları geri çevirdiğini belirtti. 
 
Yurt dışı ve içinden duyarlı insanlar tarafından yürütülen kampanyalara büyük ilgi gösterildiğini ancak yardımların bugüne kadar nelere harcandığına dair bir şeffaf bir süreç yürütülmediğine de değinen Dede, "Van halkının genel kanaati Van için yapılan nakdi yardımların Van için değil, hükümetin ‘Mega projelerine’ harcandığı yönündedir” diye konuştu.

‘VAN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ’

Depremin toplumsal ve ekonomik yaşamı alt üst ettiğini dile getiren Dede, şöyle devam etti: “Deprem sonrası yaşanan ekonomik tahribatın Van gerçekliği şahsında korkunç rakamlara varması üzerine 'Van ekonomisini yeniden canlandıracağız' diyen AKP, vaat ettiği kredileri ve ballandıra ballandıra anlattığı projelerinin hiçbirini gerçekleştirmedi. Esnafların çoğu bu süreçte kepenk kapattı, çiftçiler hayvanlarını elden çıkarmak zorunda kaldı. Bir bütün olarak Van’ın ekonomik hayatı durma noktasına geldi. Bu durum en çok Erciş’te hissedildi. Sadece ilk üç yılda 250 kadar esnaf Ticaret ve Sanayi Odası’ndan kaydını sildirdi. Ancak bu dönemde Van’ın afet bölgesi ilan edilmemesinden kaynaklı olarak vergi borçları silinmedi, sadece ötelendi. Ülke tarihinin en büyük ekonomik krizinin yaşandığı bu dönemde Van esnafı, tüccarı ve çiftçisi 5 yıl boyunca ertelenen ve biriken vergi borçlarını ödemek zorunda bırakıldı. Bu haliyle şu anda yaşanan ekonomik krizi en derin hisseden ve etkilenen kent Van olmaktadır.”

YARALAR SARILMADI

Aradan geçen 7 yıla rağmen yaraların sarılmadığını vurgulayan Dede, şunları söyledi: “Soğuk deprem günlerinde halkının yanında duran, sorunlara çözüm üretmeye çalışan Bekir Kaya’yı tutuklayan zihniyet, sonrasında tekrar belediye eşbaşkanı seçilen ve büyük bir gayretle Van’ın sorunlarını çözmeye çalışan Kaya’yı görevinden alarak Van halkını kayyumlara teslim etti. Gerçekte Bekir Kaya ve ilçe belediye eş başkanlarımız şahsında Van halkını cezalandırmıştır.  HDP olarak merkezi iktidarın partimiz üzerindeki tüm baskılarına rağmen kentimizi terk etmeyerek halkımızın sorunlarına çözüm olacak politikalar üreteceğimize dair sözümü yineleyerek, 7 yıl önce yaşanan depremde yaşamını yitirenleri bir kez daha anıyor,  depremzede vatandaşlarımızın sonuna kadar yanında olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'e Sahip Çık Platformu çevre avukatlarına sahip çıktı

SONRAKİ HABER

'Faturayı biz ödemeyeceğiz, Gebze'de fırsatçılığa izin vermeyeceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...