23 Ekim 2018 10:33

İzmir'e Sahip Çık Platformu çevre avukatlarına sahip çıktı

İzmir'e Sahip Çık Platformu, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonunun tasfiye edilmesine karşı avukatlarla yan yana olacağını duyurdu

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer Akdemir

İzmir'e Sahip Çık Platformu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonunun tasfiye edilmesi ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamada TBB'nin tavrı kınanarak, İzmir'de başlayan çevre hareketini İzmir'in sahipleneceği dile getirildi.

ÇEVRE VE KENT HUKUKU KOMİSYONU TASFİYE EDİLDİ

İzmir Tabip Odasında yapılan basın toplantısında basın metnini okuyan EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Av. Berrin Esin Kaya, TBB'nin gönüllü olarak görev yapan Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi 24 avukatın hiçbir gerekçe göstermeden görevlerine son vermesini kınadıklarını belirtti.

TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu'nun 2011'de kurulduğunu hatırlatan Kaya, "Kurulduğu günden bu yana ülkedeki ekoloji mücadelesinin hukuksal ayağında önemli bir boşluğu dolduran komisyonda gönüllü olarak görev alan avukat dostlarımızın, tasfiye edilmesini ekoloji, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları mücadelelerine yapılmış büyük bir haksızlık olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

'SORUMLU FEYZİOĞLU MU?'

Kaya, Komisyonun tasfiyesinin, "Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü"nün Ege Bölgesindeki ekoloji mücadelesinde önemli bir yere sahip olan EGEÇEP'e verilmesinden sonra geldiğine dikkat çekti. Kaya, "TBB'nin başkanlığını yapan Metin Feyzioğlu'nun altın madencilerinin avukatlığını yapması Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu avukat dostlarımızın neden tasfiye edildiğine dair açık bir ipucu vermektedir" dedi.

'AVUKAT DOSTLARIMIZLA YANYANA DURACAĞIZ'

Kaya, "İzmir'deki çevre, ekoloji, meslek örgütü, dernekler ve diğer kuruluşlar olarak; TBB yönetim kurulu üyelerine, almış oldukları bu kararı not ettiğimizi, görevlerinden alınan dostlarımızla şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü haksızlığa karşı yan yana duracağımızı bildiriyoruz" diye konuştu.

Kaya, TBB Yönetim Kurulu üyelerine bir an önce yapılan yanlıştan dönme çağrısında bulundu. 

'ÇEVRE HAREKETİNE İZMİR SAHİP ÇIKACAK'

Basın toplantısında söz alan İzmir Barosu Genel Kurulunda başkanlığa seçilen Özkan Yücel, henüz mazbatasını almadığını belirterek bir hukukçu olarak konuştuğunu belirtti. Yücel, TBB'nin komisyonu tasfiyesinin son derece yanlış bulduklarını belirterek, "TBB'nin yapamadığını İzmir'den yapacağız. Çevre hareketi İzmir'de başladı ve biz bu harekete sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

'NOYAN ÖZKAN'A SAYGISIZLIK'

Tasfiye edilen komisyonun üyesi Avukat Şehrazat Mercan, komisyon üyesi avukatların açtığı birçok davaya şimdi TBB'nin kendi avukatlarını göstermek istediğini belirterek, yıllardır süren bu davalarla ilgili endişeli olduklarını ifade etti.

Yine tasfiye edilen komisyonun bir diğer üyesi Av. Arif Ali Cangı da tasfiye sürecinin Noyan Özkan Onur Ödüllerinin verilmesi sonrasında geliştiğini belirterek, "Bu herşeyden önce Noyan Özkan'ın hatırasına büyük bir saygısızlıktır. Yapılan şey TBB'ye yakışmamıştır. Geçen hafta sonu yapılan Baro Genel kurulunda eğer Noyan Özkan'ın ailesi de kabul ederse bu ödülü bundan sonra İzmir Barosu'nun vermesi kararı alındı" diye konuştu. 

Açıklamaya İzmir Barosu'na yeni seçilen yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, TMMOB, EGEÇEP ve Ekoloji Birliği temsilcileri de katılarak destek verdi.

ÖNCEKİ HABER

Mülteciler ayrımcılığa uğramaktan dert yanıyor

SONRAKİ HABER

Van depreminin üzerinden 7 yıl geçti, yaralar sarılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...