23 Ekim 2018 06:50

Pembe kurdele takınca işten atıldı, arkadaşları destek için iş bıraktı

Finlandiya’da, meme kanserine dikkat çekmek için üniformasına pembe kurdele taktığı için işten atılan havalimanı çalışanı için arkadaşları iş bıraktı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bulunan Vanda Havalimanı’nında bir güvenlik görevlisi meme kanseri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla üniformasına taktığı pembe kurdele gerekçesiyle işten atıldı. Durumu protesto için iş arkadaşları işi bırakarak havalimanında gösteri yaptı.

İŞTEN ATMAYA KARŞI İŞ BIRAKMA EYLEMİ 

Finnair ve Finavia havayolları şirketlerinin sahibi olduğu Airpro adlı güvenlik hizmetlerini yürüten şirket, üniformasına pembe kurdele taktığını gerekçesiyle Patrik Leppanen'in işine son verdi. Leppanen kampanyaya destek amacıyla pembe kurdele satın alarak yakasına taktı. İşveren üniformada kurdele taşımanın yasak olduğunu belirterek çıkarmasını istedi. Uyarılara rağmen kurdeleyi çıkarmayı reddedince işine son verildi.

Güvenlik personeli, arkadaşlarını işten atılmasını kınamak için dün saat 12.00-16.30 arası iş bırakma eylemi yaptı ve havalimanında gösteri düzenledi.

Finavia havayolu şirketi meydana gelebilecek gecikmelerden dolayı yolculardan havalimanına daha erken gelmelerini istedi. Şirket hava trafiğinde gecikmelerin olmaması için havalimanı çalışanlarının yerine Avarn adındaki güvenlik şirketinde çalışanları görevlendirdi. Airpro çalışanları IAU federasyonu, Avarn çalışanları ise PAM federasyonuna üye ve farklı toplu sözleşmelere tabiler.

SENDİKA: ARKADAŞLARIYLA DAYANIŞIYORLAR

İşten atılan güvenlik görevlisin üye olduğu Havayalları Birliği’nin (IAU) Başkan Yardımcısı Pekka Kahkönen, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’ye “Çalışanlar işvereninin personel politikasını protesto ediyor ve doğal olarak işten atılan arkadaşlarıyla dayanışıyorlar” açıklamasını yaptı.

Airpro Genel Müdürü Janne Hattula, Iltasanomat gazetesine yaptığı açıklamada sorunun iş elbiselerinin nasıl görünmesinden kaynaklandığını söyledi, “Biz hayır için yapılan bir çok kampanyaya maddi destek verdik. Sorun pembe kurdele sorunu değil, üniformalara neyin takılacağı sorunudur” ifadelerini kullandı.

LEPPANEN: PİŞMAN DEĞİLİM

Kanser Vakfı, her yılın ekim ayında meme kanseri araştırmaları için kampanya yürütüyor ve pembe kurdeleler satarak gelir kaynak elde ediyor.

İşten atılan 22 yaşındaki Patrik Leppanen, Uzun zamandır meme kanseri tedavisi gören bir yakınına destek vermek için pembe kurdele taktığını, kurdele taktığı için pişman olmadığını ve arkadaşların kendisine destek vermesinden güç aldığını dile getirdi. Leppanen konuyu yargıya taşıyacağını söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Devlet Bahçeli: Yerel seçimler için ittifak arayışımız kalmadı

SONRAKİ HABER

Twitter, komplo teorisyeni Alex Jones'un hesaplarını kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...