22 Ekim 2018 19:26

Suudi Arabistan konsolosluğuna ait araç incelendi: 2 valiz bulundu

Suudi Arabistan Konsolosluğuna ait olan ve dün incelenemeyen araç bugün incelendi ve 2 valiz bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin başlatılan çalışma ve soruşturma sürüyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el Jubeir cinayetin aydınlatılması için söz verdiklerini açıkladı. Kaşıkçı'nın ölüm emrini veren kişi ve cesedi Türkiye'den kimin çıkardığına ilişkin basın kuruluşlarında çeşitli iddialara yer verilirken CIA Direktörü Gina Haspel soruşturmayla ilgili bilgi almak için Türkiye'ye geldi. Ayrıca Suudi Arabistan konsolosluğuna ait diplomatik araç incelendi ve 2 valiz bulundu. 

KONSOLOSLUĞA AİT ARAÇ İNCELENİYOR: 2 VALİZ BULUNDU

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na ait aracın bulunduğu Sultangazi'deki otoparka tekrar olay yeri inceleme saat ekipleri 16.15'te geldi ve inceleme yaptı. Otoparka dün akşam saatlerinde gelen ekipler, araçta inceleme yapmadan 1 saat sonra ayrılmıştı. 

Yapılan incelemelerde, araçta 2 valiz ve çeşitli malzemelerin bulunduğu, bunların konsolosluk çalışanlarına ait olduğunun değerlendirildiği bildirildi. Bu arada, olay yeri inceleme ekiplerince yapılan çalışmada, 2 köpek de yer aldı.

Ekipler, yaklaşık 2,5 saatlik incelemenin ardından buradan ayrıldı. Narkotik ve kadavra uzmanı 2 köpeğin de yer aldığı incelemenin ardından, Başkonsolosluğa ait araç da otoparktan çıkarılarak götürüldü.

AP BAŞKANI: EMRİ VERENLER DE YARGILANMALI

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısının AP'ye başvurduğunu belirterek, "Sadece suçluların değil, suçun emrini verenlerin de adalet önüne çıkarılacağı titiz ve bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı. Strazburg'da devam eden AP Genel Kurulu, bu akşam Kaşıkçı'nın öldürülmesini tartışacak.

KRAL SELMAN VE VELİAHT PRENS KAŞIKÇI'NIN OĞULLARINI KABUL ETTİ 

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın iki oğlunu kabul etti.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, başkent Riyad'daki Yemame Sarayı'nda Kaşıkçı'nın oğulları Sehl ve Salah ile bir araya geldi. Kral Selman ve Veliaht Prens, Kaşıkçı'nın oğullarına taziyelerini sunarak, aileye ve yakınlarına başsağlığı diledi. Kral Selman ile Veliaht Prens, iki gün önce de Salah'ı telefonla arayarak taziyede bulunmuştu.

'SORUMLU HERKES TUTUKLANACAK'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el Jubeir, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülmesi konusunda kapsamlı soruşturma yapılması ve olayın aydınlatılması için söz verdiklerini açıkladı. Jubeir, Endonezya'da basın toplantısında yaptığı açıklamada gazetecinin ölümünden sorumlu olan herkesin tutuklanacağını söyledi.

Kaşıkçı'nın öldürülmesi gibi durumların bir daha yaşanmaması için çeşitli mekanizmaların devreye alınacağı sözünü de veren Jubeir, bu yönde somut adımların atılacağını da ekledi.

BM VE G7’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin Türkiye'den soruşturma talebi gelirse değerlendireceklerini bildirdi.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, “Türkiye'den resmi bir talep gelirse değerlendireceğiz ve bir karar vereceğiz." şeklinde konuştu.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 7 ülkeden oluşan G7 dışişleri bakanları, Suudi Arabistan’a, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak Türkiye ile iş birliği içinde derinlemesine, inandırıcı, saydam ve hızlı bir soruşturma yürütmesi çağrısı yaptı. Açıklamada, G7'yi oluşturan İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, İtalya, Kanada ve ABD'nin dışişleri bakanlarının yanı sıra AB Yüksek Temsilcisinin de imzası yer aldı.

CİNAYETE İLİŞKİN İDDİALAR

Sabah gazetesi Cemal Kaşıkçı’nın katledilişinde emir ve planları uygulatan kişinin Başkonsolosluk Ataşesi Ahmet Abdullah Almuzaini olduğunu öne sürdü. Almuzaini, Kaşıkçı başkonsolosluktan randevu aldıktan sonra Riyad’a gitti. Emir ve planları alarak 1 Ekim’de geri geldi. Kaşıkçı öldürüldükten sonra Riyad’a döndü.

Yeni Şafak ise Kaşıkçı’nın cesedinin yurt dışına 15 kişilik infaz timinin başındaki Maher Abdulaziz Mutreb aracılığıyla çıkarıldığını iddia etti. Mutreb’in diplomatik pasaportu nedeniyle bagajını X-Ray’e koymadan transit olarak uçağa bindiği belirtiliyor.

Öte yandan Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na ait diplomatik plakalı aracın bulunduğu Sultangazi'deki otoparkın önünde emniyet güçlerinin bekleyişi de sürüyor.

'BU ÇOK UZUN BİR SÜRE, BUNA GEREK YOK'

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili soruşturmaya ilişkin yaptığı açıklamadan tatmin olmadığını belirtti. Trump, Riyad yönetiminin soruşturma için bir aylık süre istediğini belirterek, "Bu çok uzun bir süre, buna gerek yok" dedi. Öte yandan CIA Direktörü Gina Haspel'in Kaşıkçı soruşturması bağlamında temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye hareket ettiği belirtildi.

ABD Başkanı Trump, Teksas eyaletinin Houston kentine gitmek üzere Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Daha önce Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamayı "güvenilir" bulduğunu belirten Trump, bu defaki açıklamadan tatmin olmadığını belirtti. 

Trump, Suudi Arabistan'ın soruşturma için bir aylık süre istediğini belirterek, "Bu çok uzun bir süre, buna gerek yok." değerlendirmesinde bulundu. 

Soruşturma için Türkiye'de üst düzey ABD'li yetkililer olduğunu ifade eden Trump, "Bu gece ya da yarın sabah bu üst düzey yetkililer dönecek ama hem Türkiye'de hem de Suudi Arabistan'da yetkililerimiz var" diye konuştu. 

CIA DİREKTÖRÜ HASPEL TÜRKİYE'YE GELDİ

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel'in, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla ilgili soruşturma bağlamında temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldiği belirtildi. ABD medyasının, ismini paylaşmadığı kaynaklara dayandırarak yayımladığı haberlere göre Haspel, Türkiye'de Kaşıkçı soruşturması kapsamında temaslarda bulunacak.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı.

Öte yandan AA Editör Masası'nda Kaşıkçı soruşturması ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz daha olayın başında Suudi Arabistan'ın başkonsolosluk binasını, başkonsolosluk rezidansını, araçları dahil arama yapılması gerektiğini, yapmak istediğimizi karşı tarafa ilettik. Karşı taraf, 'döneceğiz' dedi ama geç döndüler. Cumhurbaşkanı'mız kralla görüştükten sonra işler daha da kolaylaştı." ifadelerini kullandı.

Başsavcılığın soruşturmasının ortak çalışma grubundan ayrı olduğuna söyleyen Çavuşoğlu, "Elde edilen bilgi, belge paylaşılabilir. Bir arama yapılacağı zaman onlarla istişare edilebilir." dedi ve “Biz şuana kadar herhangi bir ülkeyle bizdeki delilleri ve bilgi paylaşmadık.” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TEMSA, işçileri ücretsiz izne gönderiyor

SONRAKİ HABER

Siirt'te işçileri taşıyan otomobil devrildi: 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...