22 Ekim 2018 12:42

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Düzenlemenin önünü kesmek istiyorlar

Sosyal Güvenlik Sistemi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar Çalıştayı'nda konuşan Kılıçdaroğlu: 750 milyar masraf açıklaması gerçekçi değil

Fotoğraf: Özge Elif Kızıl/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın erken emekliliğin devlete 750 milyar lira masraf çıkaracağı açıklamalarına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, rakamın gerçekçi olmadığını söyledi.

CHP Emek Büroları, Litai Otel Konferans salonunda “Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sistemi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)” Çalıştayı düzenledi. Emek ve Meslek örgütü ile sendika temsilcilerinin de katıldığı çalıştayda AKP hariç tüm partilerin emeklikte yaşa takılan mağdurların sorunlarının çözümünü istediği vurgulandı.

Çalıştayda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1999 yılında Sosyal Güvenlik Kurumunda bugünün para birimiyle 2 milyar açık olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, 99 yılında yaşanan depremi fırsat bilip emeklilik yasası yapıldığını hatırlattı. Böylelikle emekli aylıklarının düşürüldüğünün, prim gününün de arttırıldığının altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, “Bugün asgari ücret üzerinden prim ödeyene bağlanan ücret 801 lira 55 kuruş... 1 Ekim 2008'den önce aynı koşullara sahip olsaydı ona bağlanan aylık 2 bin 30 lira 99 kuruş...” örneğini verdi. 

'DÜZENLEMENİN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYORLAR'

Kılıçdaroğlu, “Ama yasalar bunu bana bir hak olarak veriyorsa, ben bu haktan yararlanmak istiyorum. Emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözülürse 750 milyar lira açık olduğu söyleniyor. Bu rakam asla ve asla doğru değil. Yok öyle bir şey. 38 yaşında emeklilik lafının söylenmesinin arkasında sosyal güvenlik sisteminde sizin beklentilerinize uygun bir düzenlemenin yapılmasının önünü kesmek istiyorlar” dedi.

'SENDİKALARI NİYE ENGELLİYORSUNUZ?'

Bu sorunun giderilmesinin yolunun kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmekten geçtiğini ifade eden Kılıçdaroğlu  “Sendikalaşmayı zorunlu kılacaksınız. Niçin sendikalaşma engelleniyor?​” diye sordu.

KILIÇDAROĞLU YİNE SURİYELİLERİ SUÇLADI!

Kılıçdaroğlu, erken emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili Sosyal Güvenlik Bütçesinin kaldıramayacağını savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da Suriyeliler üzerinden tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu "Suriyelilere 35 milyar dolar veriyorsun. Emekliye gelince yok. Efendim çift maaş alacaklarmış. Sen de çift maaş alıyorsun” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Sayıştay TBMM adına kamu harcamalarını denetleyen kurumun adıdır. Sayıştay sosyal güvenlik sistemine de bakacağım diyor. 83 milyar 55 milyon çalışanın aylığından kesiliyor ama Sosyal Güvenlik Kurumu'na yatırılmıyor. Siyasi iktidar izin vermediği için tahsil etmiyor. Esnafta borcunu ödeyemiyor. Alacağın yüzde 99'u icra ve takibi yapılamıyor. İktidar ceza verilmesini istemiyor. Belediyelerde ödemiyor. Yanlarında çalıştırdıkları işçilerin aidatlarını ödemiyorlar. Fatura sizlere çıkıyor. İktidar yapması gerekeni yapmıyor, fatura vatandaşa çıkıyor."

'16 MİLYON YOKSUL VAR'

Kılıçdaroğlu'nun sunumunun ardından sosyal güvenlikte yaş, prim tartışmaları ve emeklilikte yaşa takılanlar başlıklı panel düzenlendi. Prof. Dr Seyhan Erdoğdu'nun oturumu yönettiği oturumda Siyaset Bilimci Ali Rıza Güngen ve Sosyal İş Sedikası uzmanı Onur Bakır birer sunum yaptı.

Prof. Erdoğdu, Türkiye'de 16 milyon yoksul olduğunu ve devletin resmi rakamlarına göre 16 milyonun yüzde 60'ının temel gıdada sıkıntı çektiğini anlattı. Yeni Ekonomi Programına atıf yapan Ali Rıza Güngen de işsizlik sigortası fonunun işverenler tarafından kullanıldığı örnekleri anlattı. Yeni Ekonomik Program (YEP) ile sosyal güvenlikte daha büyük açıklar olacağını aktaran Güngen, resmi ağızların bu programa göre bir milyon işsiz daha olacağı bilgisini verdiğini aktardı.

'SOSYAL GÜVENLİKTEN TASARRUF EMEKÇİYE YIKIM GETİRİR'

Onur Bakır ise, Yeni Ekonomi Programına (YEP) ilişkin konuştu. Bu program ile sosyal güvenlikten 10 milyar tasarruf edilmesi beklendiğini aktaran Bakır, tüm bunların işçiye emekçiye yıkım anlamına geleceğini söyledi. YEP ile sosyal güvenceden kısıtlama yapılacağını söyleyen Bakır, “Kamu maliyesi yükünü azaltmak demek halka daha az kaynak ayırmak demektir” dedi.

'RAKAMLAR MANİPÜLE EDİLİYOR'

Bakır, Bir 4A'lı işçinin 99 öncesi emeklilik yaşının 40- 56 arası değiştiğini, 99 sonrası ise kadınlarda 56 erkeklerde 58'e çıktığını söyledi. 2008 yılında ise emeklilik yaşının 65- 68'e çıkarıldığını hatırlatan Bakır, Cumhurbaşkanının 38 yaşında emekli olmak istiyorlar cümlesinin de rakamları manipüle etme hamlesi olduğunu söyledi. "6 milyon mağdurun hepsi 38 yaşında emekli olmak istemiyor rakamları çarpıtarak sorun çözülmez” diyen Bakır, “Nasıl çözülür? Emeklilik için hak gaspı olduğunu kabul edelim... Emeklilikte yaşı takılanların taleplerini dinleyelim” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Atama bekleyen öğretmenler işsizlik ve güvencesiz çalışma kıskacında

SONRAKİ HABER

Amedspor’da yeni başkan Ali Karakaş oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa