22 Ekim 2018 09:41

İHD: Andımız pedagojik olarak problemli

İnsan Hakları Derneği "Öğrenci Andı"nın etnisitesi Türk olmayan çocuklar yönünden ayrımcı ve pedagojik olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf: Enes Sansar/AA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) ilkokullarda okutulması zorunlu olan Öğrenci Andı'nın etnisitesi Türk olmayan çocuklar yönünden ayrımcı ve pedagojik olarak problemli bir metin olduğunu ifade etti.

İnsan Hakları Derneğinin okullarda “Öğrenci Andı"nın okutulması tartışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, 1933 yılında okutulması zorunlu kılınan bu metnin ırkçı ve militarist bir niteliğe sahip olduğu belirtildi.

Militarizmi benimseyen çevrelerin bu metinden yana tavır almaları buna karşı olanların farklı gerekçelerle karşı çıkmalarının anlaşılır bir şey olduğu ifade edilen açıklamada, bu metnin insan hakları hukuku bakımından ne kadar doğru olduğununun irdelenmesi gerektiğinin altı çizildi.

Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ayrımcılığı yasaklayarak çocuğun üstün yararı ilkesini belirlediği belirtilen açıklamada, Türkiye’de etnik olarak Türk olmayan başka etnisitelere mensup milyonlarca çocuk bulunduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, “Bunlara her gün 'Türk' etnisitesini benimsetmek ve kutsamak pedagojik açıdan problemlidir. Ayrıca çocukların kendi varlıklarını 'Türk varlığına' armağan etmeleri militarizmi kutsadığı gibi inanç özgürlüğü hakkına da aykırıdır. Dolayısıyla insan hakları bakımından kesinlikle kabul edilemeyecek bu metnin yeniden okutulmaması için siyasal iktidarın gerekli tedbirleri alması gerekmektedir” denildi.

Danıştay’ın kararına ilişkin Türkiye’deki yargının insan hakları hukukuna göre değil çeşitli ideolojiler veya başka farklı saiklere göre karar verildiği değerlendirmesi yapılan açıklamada, “OHAL döneminde yüzbinlerce insanı mağdur eden ve milyonlarca insanı etkileyen Anayasaya açık uygulamalar karşısında sessiz kalan ve iktidarın uygulamalarını meşrulaştıran karar veren Danıştay’ın böylesi bir konuda ve üstelik yerindelik denetimini aşarak karar vermesi oldukça manidardır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çepeçevre Yaşam | Başköylülerin JES’e karşı zafer şenliği (2. Bölüm)

SONRAKİ HABER

TÜGVA nedir? Amacı ve faaliyetleri nelerdir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...