22 Ekim 2018 08:03

‘Kriz bir yerden patlayacaktı, Brunson’a denk geldi’

DİSK-AR uzmanı Deniz Beyazbulut, TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın inkar ettiği ekonomik krizi değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu işsizlik verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Temmuz'da geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi artarak 3 milyon 531 bin kişi oldu. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi’nin (DİSK-AR) geniş tanımlı işsizlik raporuna göre, gerçek işsiz sayısı 6 milyon 310 bin kişi. Raporda, kayıtlı işsiz sayısının son bir yılda 558 bin, son bir ayda ise 381 bin kişinin arttığı belirtildi.

İşsizlik rakamlarını ve ekonomik kriz tartışmalarını değerlendiren DİSK-AR Uzmanı Deniz Beyazbulut, TÜİK’in işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. 6 milyon 310 bin işsizin ekonomik krize işaret ettiğini ifade eden Beyazbulut, krizin AKP’nin 16 yıldır uyguladığı neoliberal ekonomi politikalarından kaynaklandığının da altını çizdi.

‘UMUDUNU YİTİRENLER TÜİK’İN RAKAMLARINA DAHİL DEĞİL’

TÜİK verilerine göre bile işsizliğin arttığına dikkat çeken Beyazbulut, “Temmuz 2018’e ait işsizlik verileri paylaşıldı. İşsizlik 10.8 yani 3 buçuk milyon işsiz anlamına geliyor. Bu kadar artış göstermesine rağmen TÜİK’in ele almadığı işsizler de söz konusu. Mevsimlik işçiler, iş aramaktan vazgeçmiş olanlar verilen sayılara dahil değil. DİSK-AR ise bu yapı içinde yer alanları da kapsayan bir rapor hazırlıyor” dedi.

İŞKUR BAŞVURULARINDA REKOR

İŞKUR’da kayıtlı işsizlerin sayısındaki artışa dikkat çeken Beyazbulut, “TÜİK verilerini SGK ve İŞKUR üzerinden alıyor. Sigortalı işçi ve kayıtlı işçileri göz önüne aldığımızda yaşanan krizin etkilerini görebiliyoruz. İŞKUR’da çok uzun zamandır denk gelmediğimiz kayıtlı işsiz sayısı devasa bir noktaya ulaşmış durumda. Son bir yılda kayıtsız işçi sayısı 558 bin arttı. Yani insanlar iş bulma aracı olan İŞKUR’a başvurarak ‘İşsizim, iş bulmak istiyorum’ diye başvuruda bulunmuş. Bu sayı son dönemin en büyük rakamlarından biri” dedi.

‘KAYITLI İŞSİZ SAYISININ 371 BİNİ KADIN’

Kayıtlı işsiz sayısının büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Beyazabulut, “558 bin kayıtlı işsizsin 371 binini kadınlar oluşturuyor. Bu sayı bize kadınların iş gücü piyasasına girme isteğinin arttığını gösteriyor. Kadınlar artık istihdamda yer almak istiyor. Kadınlar iş bulma noktasına İŞKUR’u daha fazla tercih ediyor” diye konuştu.

‘KRİZİN NEDENİ AKP’NİN UYGULADIĞI NEOLİBERAL EKONOMİ POLİTİKALARI’

Yaşanan işsizlik ve ekonomik krizin iktidarın 16 yıldır uyguladığı neoliberal politikaların sonucu olduğuna vurgu yapan Beyazbulut, krizin ‘Brunson’ gibi farklı bahanelerle örtülmeye çalışıldığını söyledi. İktidarın dolardaki artışı rahip Brunson’a bağlayarak sonuçlarını üstlenmekten kaçmaya çalıştığını ifade eden Beyazbulut, “İşsizlik ve krizin rahip Brunson’a bağlanması tamamen siyasi krizlerden kurtulma çabasıdır. Kriz dış politikalardan etkilendi fakat bunu tek başına rahip ile açıklamak mümkün değil. Kapitalizm bir yerden patlayacaktı ve bu da Brunson dönemine denk geldi. Başka türlü ilişkilendirmek mümkün değil” dedi.

KRİZDEN ÇIKIŞIN REÇETESİ

Krize karşı DİSK’in açıkladığı taleplere değinen Beyazbulut, “Ne kadar reddedilse de vatandaşın cebine çok net yansıyan bir ekonomik kriz söz konusu. Yaşanan krizin ne zaman durulacağını kestirmek zordur. Uzun zamana yayılacak bir kriz söz konusu. Krizle mücadele edilmesi konusunda DİSK bazı önerilerde bulundu. Önerilerin başında asgari ücrete zam yapılması yer alıyor. Yükselen enflasyon karşısında kayba uğrayan ücretlerin yükseltilmesi gerek. Diğer önemli konu ise hiçbir iş kolu fark etmeksizin toplu olarak işten atmaların durdurulması ve yargı iznine bağlanması gerek. Kadınlar ve gençlerin istihdam edileceği güçlü sosyal ekonomik politikaların üretilmesi gerek” diyerek Çalışma Bakanlığı’nı göreve çağırdı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

'Yeni e' dergisi yazarları, Kocaeli'de okurlarla buluştu

SONRAKİ HABER

Kültürpark'ın Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsisine karşı dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...