22 Ekim 2018 07:17
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2018 16:38

Suudi Konsolosluğuna ait araç bulundu

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin soruşturma sürüyor, başkonsolosluğa ait diplomatik plakalı araç otoparkta bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra bir daha çıkamamasıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sürüyor. Suudi Arabistan yönetiminin, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın konsoloslukta "arbede" sırasında öldüğünü açıklamasının ardından olayın nasıl ve neden gerçekleştiği, cesedin nerede olduğu gibi sorulara henüz yanıt bulunamadı.

KONSOLOSLUĞA AİT ARAÇ BULUNDU

Soruşturma kapsamında çalışmalarını sürdüren İstanbul Emniyeti, Başkonsolosluğa ait "34 CC 1736" diplomatik plakalı bir aracın Sultangazi'de bir otoparkta park edilmiş halde olduğunu belirledi.

Bunun üzerine otoparka giden ekipler, söz konusu aracı park halinde buldu. Ekipler, güvenlik şeridi çekerek, otoparka giriş çıkışları engelledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, söz konusu araçta inceleme yapabilmek için Başkonsolosluk ve Başsavcılıktan izin talebinde bulundu. Öte yandan otoparka olay yeri inceleme aracı da getirildi.

Çalışmalar kapsamında geriye dönük kamera kayıtlarını inceleyen ekipler, 18 Ekim'de "34 CC 2665" diplomatik plakalı bir otomobilin otoparka girdiğini ve bir süre içeride kaldıktan sonra çıktığını belirledi. 

Ekipler, otoparkta bir süre incelemelerde bulunduktan sonra ayrılırken, çalışmaların yarın sabah saatlerinde başlayacağı belirtildi. Polis ekiplerinin otoparktaki güvenlik önlemleri devam ediyor. 

Bu arada, söz konusu otomobilin, bulunduğu otoparka kayıtlı olduğu ve Sultangazi'de ikamet eden şoförün aracı daha önce de aynı yere park ettiği öğrenildi

Polis ekipleri, aracı kimin ve ne zaman bıraktığını belirlemek için güvenlik kamerası kayıtlarını incelemeye aldı.

5 KONSOLOSLUK ÇALIŞANI SAVCILIKTA İFADE VERDİ

Soruşturma kapsamında, aralarında Türk ve yabancı uyruklu 22 çalışanın ‘tanık’ sıfatıyla ifade vermek üzere Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelmesi bekleniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli 5 kişinin ‘tanık’ sıfatıyla ifadesi alındı.

Görevlilere, ‘olay günü konsoloslukta olağanüstü bir durum olup olmadığı, daha önce de konsolosluğa gelen Cemal Kaşıkçı ile dışarıdan gelen 15 kişiyi görüp görmedikleri ve kaç yıldır çalıştıkları’na ilişkin sorular soruldu.

Çalışanlar, olay günü kendilerine izin verilmesi gibi durumun olmadığını ve normal mesai bitiminde konsolosluktan ayrıldıklarını söyledi.

İfade işlemlerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan konsoloslukta şoför olarak çalıştığını anlatan bir tanık, savcıların kendilerine, “olay günü konsoloslukta olağanüstü bir durum olup olmadığı, daha önce de konsolosluğa gelen Cemal Kaşıkçı ile dışarıdan gelen 15 kişiyi görüp görmedikleri, kaç yıldır çalıştıkları, mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin ne olduğu ve nereli oldukları” yönünde sorular yönelttiğini söyledi.

Tanık, sorular karşılığında, “Kaşıkçı'nın başkonsolosluğa girdiği 2 Ekim günü olağanüstü bir durum hissetmediklerini, mesaisi devam ederken konsolosluktan gönderilmediği, ekstra bir göreve gitmediği, içeri giren Kaçıkçı ve 15 kişiyi görmediği, mesailerinin saat 09.00'da başladığı ve saat 15.30'da sona erdiği, o gün de aynı şekilde mesaileri bittiği için konsolosluktan ayrıldıkları” şeklinde cevaplar verdiğini anlattı. Başsavcılıkça ifade işlemleri tamamlanan beş tanık adliyeden ayrıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı'nca yürütülen soruşturma çerçevesinde söz konusu kişilerin ifadelerinin birden fazla savcı tarafından alındığı öğrenildi. Geçtiğimiz hafta cuma günü 23 çalışanın tanık sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

KONSOLOSLUK ÖNÜNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Ulusal ve uluslararası medya kuruluşu çalışanları ise Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin gelişmeleri Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde takip ediyor.

Başkonsolosluk binasına dün akşam saatlerinde gelen, üzerilerinde numara bulunan ve İngilizce olarak ‘kişiye özel’ yazılı 3 kutunun indirildiği konsolosluk plakalı araç, hala kapının önünde duruyor.

KONSOLOSLUKTAKİ PLAKASIZ ARAÇ ÇEKİCİ İLE GÖTÜRÜLDÜ

Cemal Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili soruşturma sürerken konsolosluğun önünde bulunan  bir araç için çekici çağrıldı. Çekiciyle götürülen aracın plakasız olduğu ve sağ arka kapısında göçük olduğu görüldü. Aracın arızalı olduğu ve plakası bulunmadığı için özel bir firmaya ait çekici ile tamire götürüldüğü öğrenildi.

Plakasız araç, akşam satlerinde çekici ile yerine konuldu.

SUUDİ YÖNETİMİNDEN KAŞIKÇI’NIN AİLESİNE TAZİYE TELEFONU

Suudi Arabistan haber ajansı SPA'ya göre, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Kaşıkçı'nın oğlu Salah'ı telefonla arayarak taziyede bulundu.

ERDOĞAN İLE TRUMP TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump da Kaşıkçı konusunu telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ile Trump arasında bu akşam telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede, ikili ilişkilerin ele alınmasının yanı sıra terörle mücadele, Cemal Kaşıkçı meselesi ve Suriye'deki son gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunuldu. Erdoğan ve Trump, Cemal Kaşıkçı olayının bütün yönleriyle aydınlatılması hususunda da mutabık kaldı.

Erdoğan ve Trump arasındaki görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ve Pompeo; Erdoğan ve Trump'ın telefonda ele aldığı konuların takibini görüştü.

BİLGEN: SOMUT İKNA EDİCİ AÇIKLAMALAR YAPILMALI

Kaşıkçı soruşturmasına ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen, konuyla ilgili bir an önce somut, inandırıcı, ikna edici açıklamalar yapılması gerektiğini söyledi. Bilgen, “Konunun son derece ciddiyetsiz ve sorumsuz açıklamalarla örtülmeye çalışılması halinde, sadece Suudi yönetimi veya Türkiye'deki misyon temsilciliği değil; süreci bu şekilde yönetmeyi tercih eden herkes suç ortağı olacak. Bu konuyla ilgili daha fazla zaman kaybetmeden olayın nasıl gerçekleştiği, kimin ne kadar ve hangi aşamada bilgisi olduğuna dair somut, inandırıcı, ikna edici açıklamalar bekliyoruz” diye konuştu.

CHP’Lİ ÇAKIRÖZER: OLAYIN ÖRTBAS EDİLMESİNE İZİN VERİLMEMELİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayının örtbas edilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, tüm Batı, AB ve uygar dünyanın, Suudi Arabistan'a karşı tek vücut olması, yaptırımları Türkiye ile birlikte uygulaması gerektiğini söyledi.

Kaşıkçı'nın öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Çakırözer, soruşturmanın, sorumluları kapsayacak şekilde sonuçlanması, Suudi Arabistan'a en ağır yaptırımların uygulanması çağrısında bulundu.

YARGILAMA İSTANBUL AĞIR CEZA MAHKEMESİ’NDE YAPILACAK

Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğünün resmen açıklanmasıyla birlikte akıllara, başta konsolos olmak üzere cinayete karışan tüm isimlerin yargılanmasının nasıl yapılacağı sorusu geldi. Kaşıkçı cinayeti soruşturması ve davasında yetkilinin Türk mahkemeleri olduğunun altını çizen hukukçular, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanacak iddianameyle birlikte başta Başkonsolos Muhammed Uteybi olmak üzere tüm şüpheliler hakkında İnterpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılacağını belirtti. Hukukçular ikinci adımın ise Uteybi ve diğer şüphelilerin, 'suçluların iadesine dair sözleşme' kapsamında Suudi Arabistan'dan iadesinin istenmesi olacağını kaydetti.

TÜRKİYE, KAŞIKÇI CİNAYETİNE KARIŞANLARIN İADESİNİ İSTEYECEK

Ceza Hukukçusu Av. Celal Ülgen, “İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmayla birlikte iddianame hazırlanacak ve dava İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılacak. Bu aşamadan sonra soruşturma Interpol ile birlikte yürütülecek.  Cemal Kaşıkçı cinayetini işleyenler ve cinayetle ilgisi olan şüpheliler hakkında kırmızı bülten çıkarılacak. Interpol tarafından kırmızı bültenle arananlar listesine alınacak olan zanlıları Türkiye,  suçluların iadesine dair sözleşme kapsamında isteyecektir” diye konuştu.

KONSOLOS KIRMIZI BÜLTENLE ARANACAK

Ülkesine giden Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi'nin de polis fezlekesi ya da iddianamenin tamamlanmasının ardından kırmızı bülten çıkartılarak Interpol aracılığıyla aranacağını kaydeden Ülgen “Türk yargı makamları dava açıldıktan hemen sonra konsolosun iadesini isteyecektir” dedi. 

‘KONSOLOS GÖZALTINA ALINMALIYDI’

Prof. Dr. Ersan Şen de, “Kaşıkçı'nın cesedi bulunsa da bulunmasa da savcılık, makul sürede davayı açacaktır. Cinayet davası, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılacaktır. Suudi Arabistan'ın yargı yetkisi yoktur. Yaptığı açıklamalarla süreci ve Türkiye'yi yönlendiremez. Elçilik ve konsolosluklar bu tür olaylarda ülkelerin kendi toprakları değildir” dedi.

“Türkiye, konsolosun ülkesine gitmesini izin vermemeliydi" diyen Şen, “Konsolos müşterek fail olmasa bile yardım edendir, yer sağlayandır, davet edendir. Dokunulmazlığı yoktur. Türkiye'nin tek hatası konsolosun gitmesi ve rezidansın geç aranmasıdır. Konsolos şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmalıydı” ifadelerini kullandı.

KAŞIKÇI'NIN KAYBOLMASI SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve aynı zamanda Washington Post gazetesinde yazılar yazan Cemal Kaşıkçı'dan, 2 Ekim Salı günü resmi işlemler için Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna gittikten sonra bir daha haber alınamamıştı.

Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili Türkiye ve Suudi Arabistanlı yetkililerin yer aldığı ortak çalışma grubu oluşturulmuştu. Ortak çalışma grubu, 15-16 Ekim'de konsolosluk binasında 9 saat süren inceleme yapmıştı.

Ortak çalışma grubu, 17 Ekim'de konsolosluk konutunda da inceleme başlatmıştı. Aynı gün olay yeri inceleme ekipleri, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu binasında ikinci bir arama daha gerçekleştirmişti.

Bu arada, 18 Ekim'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan açıklamada, soruşturmanın uluslararası hukuk/teamül, anlaşma ve sözleşme hükümlerine riayet edilerek titizlikle ve tüm boyutlarıyla yürütüldüğü belirtilerek, “Soruşturma sürecinde, ilerleyen aşamalarda gerektiği takdirde kamuoyuna bilgilendirici açıklamalar Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yapılacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

Suudi Arabistan yönetimi ise 20 Ekim'de, İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hafriyat kamyonunun tehlikeli yolculuğu

SONRAKİ HABER

Japonya'dan Facebook'a veri güvenliği uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...