22 Ekim 2018 04:34

'Otomotiv sektöründe satışlar yüzde 72 düştü'

Otomotiv sektörü yetkilileri, eylül ayında yüzde 68 düşen satışların indirim ve faiz kampanyalarına rağmen yükselmediğini söylüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yükselen döviz kurları ve ekonomik gidişat, otomotiv satışlarına olumsuz yansıdı. Eylül ayında yüzde 68 daralan otomotiv pazarındaki kayıpların ekimde de devam ettiği ve satışların geçen yıla göre yüzde 72 düştüğü belirtiliyor. Otomotiv sektörü temsilcileri, içine girdikleri durumdan çıkmak için devletten ÖTV indirimi bekliyor.

Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin haberine göre, Otomotiv Distribütörleri Derneği'ne (ODD) göre toplam satışlar yıl sonunda ancak 600 bin adetler seviyesine ulaşabilecek. Ancak bu öngörünün gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor. Pazarın 575 bin adetlere ulaşmasının bile bir önlem olmazsa mucize olacağı dile getiriliyor.

Eylül ayında yüzde 68 düşen satışlar, firmaların indirim ve faiz kampanyalarına rağmen ekim ayında daha da fazla daralmış gibi görünüyor. Sektör yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda pazarın ekim ayı sonunda eylüle yakın bir seviyede gerçekleşeceğini bunun da bir önceki yıla göre yüzde 72'nin üzerinde bir küçülme anlamına geldiğini belirtiyorlar.

Ekim ayında toplam otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 25 bin adetler civarında olması beklenirken, geçen yıl aynı dönemde 92 bine yakın satışın yapıldığı hatırlatılıyor. Ekim ayında satışların 25 bin adet seviyesinde gerçekleşmesi halinde 10 ayda yani ocak-ekim döneminde pazardaki toplam daralma geçen yıla göre yüzde 35'i aşacak. Bu da pazarın son iki ayda da benzer performans göstermesiyle daralmanın yüzde 40'ları rahat aşacağını ortaya koyuyor. Geçen yıl ocak-ekim döneminde Türkiye'de 720 bin otomobil ve hafif ticari araç satılırken, bu yıl ekim ayındaki 25 bin adetlik beklenti gerçekleşirse, pazar 10 ay sonunda 460 bin adetlere gerilemiş olacak.

Geçen yıl son 3 ayda 330 bin adede yakın otomobil ve hafif ticari aracın satıldığı Türkiye'de şartlar böyle devam ettiği takdirde pazarın 120-130 bin adetlere gerileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Sektör yetkilileri devletin acil önlem alması gerektiğini belirterek, ÖTV indiriminin tek çözüm olduğunu, olmazsa son 2 ayda durumun çok daha kötü olacağından endişe ediliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği: Piyasa yavaşladı

SONRAKİ HABER

'Kağıt krizi nedeniyle 700'den fazla basın emekçisi işsiz kaldı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...