21 Ekim 2018 13:13

Elektrik faturasında TRT payına devam

CHP’li Gürer, elektrik faturalarındaki ‘TRT payı’nın akıbetini sordu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı yanıt vermek yerine TRT payının devam edeceğini söyledi

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

CHP’li Ömer Fethi Gürer, elektrik faturalarındaki ‘TRT payı’nın akıbetini sordu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay soruya yanıt vermek yerine TRT payının devam edeceğini söylemekle yetindi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, ‘Elektrik enerjisi hasılatından alınacak paylarla ilgili olarak, elektrik üretim şirketleri, otoprodüktör elektrik üretim şirketleri, elektrik dağıtım şirketleri, Türkiye Elektrik dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş Genel Müdürlüğünden TRT kurumunun alacağı ne kadardır? Enerji hasılat payı tahakkuklarında şüpheli hale gelen tutar var mıdır?
Her ay elektrik faturalarından kesilen TRT payı TRT’ye gitmiyor mu? Bu durumda vatandaşa binen yükü ortadan kaldırmak için elektrik faturasından alınan TRT payının kaldırılması düşünülmekte midir?’ şeklinde sorular yöneltti. 

Önergeye yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), statüsü Anayasa ile belirlenmiş ve 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu ile kurulmuş özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncısıdır. Anayasal özerklik ve tarafsızlığın sağlanabilmesini teminen, Kurumun gelir kaynaklan dünyadaki diğer kamu hizmeti yayıncılarında olduğu gibi yasal güvence altına alınmıştır” açıklamasında bulundu.

Oktay, “Bu doğrultuda enerji payı gelirleri, 3093 sayılı Türkiye Radyo- Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununun ilgili hükmü gereği tahsil edilmekte olan yasal bir yükümlülüktür” ifadelerini kullandı. 

Gürer, elektrik faturalarında tüketimle ilgili olmayan kalemlerin, tüketim miktarını geçtiğini belirterek, “Ekonomik krizle boğuşan vatandaşlarımız bir de tüketimle ilgili olmayan kalemler yüzünden kabarık faturalar ödemeye mahkum edilmektedir. TRT payı da bunlardan biridir. TRT iktidarın borazanı olmuş halkın sorunlarına kulağını tıkamış sözde özerk bir yapıdır. Ayrıca kayıp kaçak bedellerinin de faturasını düzenli ödeyen vatandaşa yüklenmesi gibi anlamsız bir uygulama da vardır” dedi. 

Gürer, soru önergesindeki pek çok sorunun da yanıtsız kaldığına işaret ederek,” TRT payının gerçekten TRT’ye gidip gitmediği konusunda ya da TRT’nin bu payları hangi amaçlarla kullandığı konusun vatandaşlar arasında oluşan soru işaretlerinin kaldırılması yerine, soru önergesine geçiştirici yanıt verilmesinin tercih edilmesi düşündürücüdür” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Gezi'yi 'Darbecilikle' suçlayan AKP: Yeşil alana ihtiyacımız var

SONRAKİ HABER

'Soru sormak gazetecinin görevidir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...