21 Ekim 2018 09:56
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2018 13:43

Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne dair yeni iddialar

Reuters Suudi bir hükümet yetkilisinin iddialarını yayınladı. Yetkili Cemal Kaşıkçı'nın 'bağırmaya başlayınca yanlışlıkla' öldürüldüğünü savundu.

Ekran görüntüsü: National Interest Foundation TV/YouTube

Paylaş

Reuters haber ajansı, Suudi Arabistan hükümetinden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili yeni iddialar gündeme getirdi. Suudi hükümet yetkilisi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 'bağırmaya başlayınca yanlışlıkla öldürdüğünü' savundu. Öte yandan Türkiye'deki Kaşıkçı soruşturmasında 25 kişinin daha tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Cemal Kaşıkçı soruşturmasını Salı günkü AKP meclis grup toplantısında detaylı bir şekilde anlatacağını aktardı. Erdoğan: "15 kişi buraya niye geldi, 18 kişi niye tutuklandı? Bunlar tüm detaylarıyla açıklanmalıdır. Bunları salı günü çok daha farklı bir şekilde grup konuşmamda anlatacağım. Orada bunların detayına gireceğim." ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne dair Suudi bir yetkilinin iddialarını gündeme getirdi. İsminin yayınlanmasını istemeyen Suudi bir yetkili Türkiye'ye gelen 15 kişilik ekibin aslında Kaşıkçı'yı Riyad'a döndürmek istediğini ancak 'bağırmaya başlayınca yanlışlıkla öldürdüğünü' savundu. İddiaya göre Kaşıkçı'nın cansız bedeni konsolosluktan halıya sarılarak çıkarıldı; bir kişi de Kaşıkçı'nın giysilerini giyip konsolosluğun arka kapısından çıkmış gibi yaptı.

'BAĞIRMAYA BAŞLAYINCA YANLIŞLIKLA ÖLDÜRÜLDÜ'

Yetkili, Suudi Krallığı’nın muhalifleri müzakere ile, barışçıl yollardan ülkeye getirme yönünde bir talimatı olduğunu ve bu kapsamda Kaşıkçı'nın da geri dönmeye ikna edilmesi için Genel İstihbarat Başkanlığı Başkan Yardımcısı Ahmet el Asiri tarafından istihbarat ve güvenlik görevlilerinden 15 kişilik bir heyet oluşturulduğunu ve bu ekibin bu nedenle İstanbul’a geldiğini ileri sürdü.

Yekili, ekibin Kaşıkçı'yı ülkeye dönmeye ikna etmeye çalışacağı, gerekirse İstanbul’da güvenli bir evde tutup Riyad’a dönmeyi hâlâ reddetmesi halinde onu serbest bırakacağını iddia etti. Yetkili işlerin ters gittiğini ve ekibin talimatları aştığını, kaçırılacağını anlayan Kaşıkçı'nın 'bağırmaya başlayınca yanlışlıkla öldürüldüğünü' savundu. 

‘HALIYA SARILDI, İSTANBUL’DA BİR YEREL İŞBİRLİKÇİ YARDIM ETTİ’

Suudi yetkili, "Bunun üzerine heyet olay örtbas etmek için Kaşıkçı'nın cesedini bir halıya sardı ve Konsolosluk'a ait araçlardan biriyle bina dışına çıkardı. Daha sonra ceset, ortadan kaldırılması için yerel bir işbirlikçiye teslim edildi. Adli tıp uzmanı Salah Tubeygi de olayla ilgili kanıtları ortadan kaldırdı." dedi.

‘KAŞIKÇI KILIĞINA GİREN KİŞİ BİNADAN ÇIKTI’

Yekilinin diğer iddiası ise "Heyette yer alan istihbarat görevlisi Mustafa Medeni, Kaşıkçı'nın kıyafetlerini gözlüğünü ve Apple Watch cihazını taktıktan sonra konsolosluğun arka kapısından Kaşıkçıymış gibi ayrıldı. Sultanahmet'e gitti ve bu eşyaları orada attı." oldu.

İddiaya göre konsolosluktaki ekip bu görüntüleri kanıt göstererek Riyad’daki yönetime Kaşıkçı’nın konsolosluktan çıktığı yönünde yanlış bir rapor yazdı. Raporda, Kaşıkçı’nın Türk yetkilileri uyardığını duyunca onu serbest bıraktıkları ve yakalanmadan ülkeye döndükleri ifade edildi.

25 KİŞİ DAHA TANIK SIFATIYLA İFADEYE ÇAĞRILDI

Öte yandan Türkiye tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 kişi daha tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Toplamda 45 kişinin ifadesinin alınacağı açıklanmış, 19 Ekim tarihinde 20 kişi tanık olarak dinlenmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Son 16 yılda hiçbir vatandaşın özgürlük alanı daralmamıştır

SONRAKİ HABER

Sedat Peker'in adamından Can Dündar'a ölüm tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...