20 Ekim 2018 14:36

İşçilerin ‘Nobel Ödülü’ sahibini arıyor

2010’dan bu yana her yıl verilen Sendikal Haklar için Arthur Svensson Uluslararası Ödülü için aday aranıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Norveç’te Endüstri-Enerji Federasyonu her yıl sendikal haklar için mücadele eden bir kişi, grup veya sendikaya, işçilerin ‘Nobel Ödülü’ olarak bilinen Sendikal Haklar için Arthur Svensson Uluslararası Ödülü veriyor.

Bu amaçla oluşturulan komitenin başkanı Andreas Halse, ödülü vermek için son yıllarda sendikal mücadelede öne çıkan birini aradıklarını söyledi. 500 bin Norveç kronu tutarındaki ödülün amacı sendikal mücadele için verilen çabalara katkıda bulunmak. Ödül daha çok kendinden beklenilenin üzerinde mücadele eden ve başarı kazanan emekçilere veriliyor.

MÜCADELECİ İŞÇİ VE SENDİKALARA ÖDÜLLER VERİLDİ

Ödül 2017 yılında Güney Afrika’da üzüm bağlarında çalışan işçilere verilmişti.

2018 yılı Sendikal Haklar için Arthur Svensson Uluslararası Ödülü Kazakistan’da sendikaların yasaklanmasından sonra cezaevlerine atılan işçi önderlerine verilmişti. İsveç’te yayımlanan Arbetet gazetesine açıklamalarda bulunan Halse, sendikal ve işçi hakları söz konusu olduğunda bir çok ülkede olumsuz gelişmeler yaşadığını söyledi.

ARTHUR SVENSSON ULUSLARARASI ÖDÜLÜ NEDİR?

Yoksul bir işçi ailesinin çocuğu olan Svensson genç yaşlarda alüminyum fabrikasında çalışmaya başladı. Kimya İşçileri Federasyonu Başkanı olduktan sonra dünyanın değişik ülkelerindeki işçi grevleri desteklemek için azami çaba gösterdi. Endüstri-Enerji Federasyonu Svensson’un anısına 2010 yılından bu yana her yıl sendikal haklar için mücadele eden bir işçi veya sendikaya 500 bin Norveç kronu ödül vermeyi kararlaştırdı.

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosunda Çağdaş Avukatlar Grubunun adayı Özkan Yücel kazandı

SONRAKİ HABER

103 Korkmaz İnsan Futbol Turnuvası başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...