21 Ekim 2018 14:51
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2018 16:33

İzmir Barosunda Çağdaş Avukatlar Grubunun adayı Özkan Yücel kazandı

İzmir Barosu Genel Kurulunda seçimleri Çağdaş Avukatlar Grubu kazandı. Avukat Özkan Yücel, baro başkanlığına seçildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Başkanlık için 5 adayın yarıştığı İzmir Barosu'nun Olağan Genel Kurulunda Çağdaş Avukatlar Grubunun listesi baro seçimlerinin kazananını oldu. Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Özkan Yücel baro başkanlığına seçildi. İkinci sırada ise mevcut başkan vekili Mustafa Çetin başkanlığındaki Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu oldu.

Baroya kayıtlı 9 bin avukat bugün yeni başkanını seçmek için sandık başına gitti. Seçimlerde iki aday çıkaran Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'ndan İzmir Barosu Başkanvekili Mustafa Çetin ile yine yönetim kurulu üyesi olan eski Genel Sekreter Atalay Aksay, Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Özkan Yücel, Yenilikçi Avukatlar Grubu'ndan Muhammet Özekes ve Milliyetçi Avukatlar Grubu'ndan ise Ömer Fatih Şimdi başkan seçilebilmek için yarıştı.

19 sandıkta yapılan oy verme işlemlerinde 5986 oy kullanılırken 5816 avukatın oyu geçerli sayıldı.

Çağdaş Avukatlar Grubu en çok oyu alarak seçimi kazanan oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre Özkan Yücel başkanlığındaki Çağdaş Avukatlar Grubu 1955 oy, Mustafa Çetin başkanlığındaki yönetimdeki Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu 1720 oy, Atalay Aksay başkanlığındaki muhalif Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu 1258 oy aldı. Muhammet Özekes başkanlığındaki Yenilikçi Avukatlar Grubu 540, Ömer Fatih Şimdi başkanlığındaki İzmir Milliyetçi Avukatlar Grubu 312 oyda kaldı.

Sonuçlar Çağdaş Avukatlar tarafından çoşkuyla kutlandı. Avukatlar, 'Güzel Günler Göreceğiz' şarkısını Gündoğdu Marşını okuyan avukatlar 'Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam' sloganlarını attılar. Yeni baro başkanı Özkan Yücel tebrikleri kabul etti. İzmir Barosunda 4 yıl sonra Çağdaş Avukatlar bir kez daha baro yönetimine seçildi. İzmir Tabip Odasından sonra ulusalcı gruplar baro yönetimini de kaybetmiş oldu.

'ASLA BİR EFENDİYİ BİR OTORİTE KABUL ETMEYECEĞİZ'

Seçim sonuçları sonrasında basına açıklamada bulunan Özkan Yücel, Türkiye’deki her türlü hukuka aykırılığın karşısında duracaklarını belirterek “Asla bir efendiyi bir otorite kabul etmeyeceğiz. Her türlü hak ihlalinde hem avukatın hem de yurttaşın yanında olacağız. Böyle bir İzmir Barosu yönetimi var. Kararlıyız. Seçim çalışmaları esnasında da söyledik; Türkiye’nin hukuk devletinin yeniden inşasına ilişkin bir sürece ihtiyacı var. Bu sürecin başkentini İzmir yapmaya kararlıyız. Bu süreç İzmir’den başlayacak. Hem avukat arkadaşlarımıza, hem meslektaşlarımıza hem de İzmir halkına söz veriyoruz” dedi.

ÇAĞDAŞ AVUKATLAR GRUBUNUN LİSTESİ

Seçimleri kazanan baro yönetimi şu isimlerden oluşuyor:

Av. Burcu Ece Güler, Av. Özgür Yılmazer, Av. Ali Deman Güler, Av. Sinan Balcılar, Av. Perihan Çağrışım Kayadelen, Av. Gamze Karaoğlu Adıgüzel, Av. Cansu Seçgin, Av. Afhan Topel, Av. Mehmet Baran Selanik ve Av. Hüseyin Yıldız.


İZMİR BAROSU GENEL KURULUNDA TARTIŞMALARLA GEÇTİ

İzmir Barosu Genel Kurulu’nun ilk günü (20 Ekim 2018) gruplar arasında yapılan tartışmalarla geçti. Milliyetçi Avukatlar Grubu, genel kurulu provoke etmeye çalışırken AKP'li Yenilikçi Avukatlar Grubu ise yargının eleştirilmesine tahammül edemedi.

Genel Kurulun ilk gününde yönetim kurulu ibra edildi ve gelecek dönemin mali bütçesi onaylandı. Genel kurulda verilen önergelerle, şimdiye kadar atama ile belirlenen ilçe baro temsilcilerinin seçimle belirlenmesi, Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekolojisi Mücadeleleri Ödülü'nün İzmir Barosu tarafından verilmesi, baronun LGBT+ hakları ile çalışma yapması kararları alındı.

Yönetim için 5 liste yarışacak. Yönetimde bulunan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu yaşadığı anlaşmazlıktan dolayı iki liste ile seçime girdi. Her iki grup da Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun ismini kullanırken mevcut başkan vekili Mustafa Çetin ile bir süre baro genel sekreterliği görevini yürüten Atalay Aksay başkanlığında hazırlanan listeler ile seçimlere katıldı. Baro başkanı Aydın Özcan milletvekili seçimlerinde aday olabilmek için istifa etmişti.

Özkan Yücel başkanlığındaki Çağdaş Avukatlar Grubu ile Ömer Fatih Şimdi başkanlğındaki Milliyetçi Avukatlar Grubu da hazırladıkları liste ile yönetime talip oldu. Ayrıca iki dönemdir seçime girmeyerek ulusalcı ya da milliyetçi avukatların listelerine destek veren AKP'li avukatlar da Muhammed Özekes başkanlığında hazırlanan liste ile seçime katıldı.

Ortak liste ile belirlenen divanın ardından genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Mustafa Çetin aday olduğunu hatırlattı ve diğer adaylarla arasındaki fırsat eşitliğini ihlal etmemek için konuşmasını kısa tuttu. Ardından Baro Genel Sekreteri İlke Erol, baronun iki yıllık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

MİLLİYETÇİ AVUKATLAR PROVAKE ETMEYE ÇALIŞTI

İzmir Milliyetçi Avukatlar Grubu  adına konuşan Bülent Karagöz ise genel kurulu provake etmeye çalıştı. Divanın ısrarlarına rağmen konuşmasını sonlandırmayan Karagöz, Çağdaş Avukatlar Grubu adayı avukatları katıldıkları davaları işaret ederek 'PKK' ve 'Amerikancılık' ile suçladı. Konuşma üzerine kürsüye doğru yürüyen avukatlar Karagöz'ün konuşmasını protesto etti. Önceki genel kurulda da benzer bir gerginlik yaşanmıştı.

AKP'Lİ AVUKAT ELEŞTİRİLERE DAYANAMADI

Milliyetçi Avukatlar Grubu'ndan Nazım Aslanbey ise kürsüden Yargıtay kararı ile geri getirilen andı okudu. Bir avukatın 'Türkiye'de hukuk düzeni yok çete düzeni var. Adalet büroları AKP büroları haline geldi. Hakimler ve savcılar ses çıkaramıyorlar' şeklindeki iktidar eleştirileri ise Yenilikçi Avukatlar Grubu'ndan bir avukat tarafından kesilmek istendi.

İŞÇİ AVUKATLARI MERKEZİNİN KURULMAMASINA ELEŞTİRİ

Genç Avukatlardan Seçkin Erseçkin ise baro yönetiminin genç avukatların sorunları ile ilgilenmediğini dile getirdi. Avukat Ayşegül Karpuz da işçi avukatların yaşadıkları sorunlara değinerek iki genel kuruldur İşçi Avukatlar Merkezi'ni açmayan baro yönetimini eleştirdi. Türkiye Barolar Birliği'nin görevden aldığı Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Avukat Berna Babaoğlu da yaşam hakkının korunması için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

'HAK İHLALLERİ BARONUN GÜNDEMİNE GİRMEDİ'

Özgürlükçü Hukukçular Grubu adına konuşan Av. Canan Uçar, iki yıllık OHAL sürecinde yaşanılan derneklerin kapatılmasına ve avukatların tutuklanmasına değinerek hak ihlallerinin baro gündeminde yer almadığına dikkat çekti. Yenilikçi Avukatlar Grubu adına konuşan bir avukat ise hükümetin emperyalizmle mücadele ettiğini iddia etti ve genel kurulda cumhurbaşkanının ve hükümetin eleştirilmemesini istedi, avukatlık sınavı getirilmesini istedi.

Yönetimdeki Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, Türkiye Barolar Birliği'nin muhalif Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu üzerinden İzmir Barosu'nun yönetimine şekil vermeye çalıştığını ileri sürdü.

'TEK ADAM REJİMİNE İLİŞKİN SES YOKTU'

Çağdaş Avukatlar Grubu adına konuşan Perihan Kaya ise baro yönetimine eleştiriler yöneterek “4 yılda laik cumhuriyetin köküne dinamit konup cumhuriyet rejimi tek adam rejimine çevrilirken İzmir Barosundan tek bir ses duyamadık. OHAL döneminde avukatlık mesleğini icra etmek imkansız hale gelirken, hukuk güvenliği yok edilip Anayasa Mahkemesi karaları uygulanmazken, adli yıl açılışları, hakim-savcı atamaları Saray’da yapılırken İzmir Barosu ne mi yapıyordu? Sizi yormadan söyleyelim, vapur gezisi. Ülke tarihinin en önemli referandumunu, Adem ile Havva’yı görüp görmemek üzerinden tartışıp, geçiştirdiniz” dedi.

Baronun, avukatların mesleki problemleri ile ilgili adım atmadığını da dile getiren Kaya şunları söyledi:

“Kule yapacağız diye TBB’deki uzun adamın peşine takılırken gözünüzden kaçtı sorunlarımız. Biz, İzmir Barosunun köklü mirasına sahip çıkacağız. Hukuk devleti ayaklar altındayken, muhalif olan her kesime tutuklama sopası gösterilirken, avukatlar ve avukatlık mesleği yok edilmeye çalışırken susmayacağız. İnsandan, doğadan, hayvandan, ezilenden yana olmaya devam edeceğiz. Hukuk diye helvadan put yapıp acıkınca yiyenlerin karşısında biz varız. Umudumuzun yazında bıraktığımız baroyu bir ekim günü almaya geliyoruz.”

MEVCUT YÖNETİM MESLEKİ SORUNLARA İLİŞKİN ELEŞTİRİLERİ YANITLAMADI

Son olarak söz alan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Başkan Adayı ve mevcut başkan vekili Mustafa Çetin, baro yönetimine dönük mesleki sorunları ile hak ihlalleri ile ilgili eleştirilere değinmedi. Çetin, adliye yakınlarına yapmak istedikleri baro binasını anlattı ve bütçeye yönelik eleştirilere cevap verdi.

'AVUKATLAR BARODAN UMUDUNU KESTİ'

Son olarak başkan adaylarının konuşmalarına geçildi. Listesinde AKP'li vekillerin bulunduğu Yenilikçi Avukatlar Grubu Başkan Adayı Muahmmed Özekes, barodaki gruplaşmalara dikkat çekti gruplar üzerinden yapılan siyasi ve ideolojik söylemlerle avukatların mesleki problemlerinin çözülemeyeceğini ifade etti. Baro seçimlerinin belediye başkan ve milletvekili seçimlerine ön seçime döndü. Kendilerini herhangi bir siyasi ideolojiyle bağlı olmadıklarını ileri süren Özekes "Önceliğimiz avukat kimliğidir. Bunun için neler yapılması gerekiyorsa yapacağız. Biz ne iktidarın arka bahçesi olacağız ne de muhalefetin arkadaşı olayacağız. Meslektaşlarımız barodan umudunu kesmiştir. Somut, objektif, tarafsız bir baro yaratacağız" dedi.

İZMAG: 3. BİR YOL OLARAK ADAYIZ

İzmir Milleyetçi Avukatlar Grubu (İZMAG) adayı Ömer Fatih Şimdi de avukatları mesleki sorunlarının her geçen gün arttığını belirterek bunu durduracaklarını ifade etti. Şimdi "Ufak çözümlerle bizim için hayatı kolaylaştıracağız. Baro başka konularla uğraşmaktan avukatların mesleki sorunları ile uğraşmıyor" dedi. Şimdi, baronun seçimler için bir basamak olarak kullanılmasını eleştirdi. Şimdi, Çağdaş ve Cumhuriyet Gruplarına karşı 3. bir yol olarak şans istedi.

AKSAY: ÖNCELİĞİMİZ GENÇ AVUKATLAR

Muhalif Cumhuriyetçi Avukatlar Grubunun adayı Atalay Aksay da, mevcut baro yönetimini referandum sürecinde yeterli çalışma yapmamakla, cesaretsizlikle suçladı. Avukat intiharlarına da değinen Aksay önceliklerinin genç meslektaşlarının olduğunu söyledi.

ÇAĞ: BARODA KORKUYA İZİN VERMEYECEĞİZ

Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAĞ) adayı Özkan Yücel de "İzmir Barosu hukuka aykırı işlemlerde sessiz kaldı. Son 4 yıllık süreç de Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmadı. OHAL koşullarında avukatların yaşadığı sorunlara karşı sesiniz çıkmadı. Avukatlar duruşmadan atıldı, tutuklandı, siz basın açıklaması ile yetindiniz. Biz bu korkuya İzmir Barosu'nda izin vermeyeceğiz. Kendi disiplin kurulu üyeniz gözaltına alındı, korkup gitmediniz. Bu mudur avukat yanında olmak. Talimat yollayan savcıya 'İşine bak' diyemediniz. Savcılığa yazı yazarak hakkında FETÖ/PDY soruşturması başlatılan avukatların ismini istediniz. Neden hakkınızda soruşturma başlatıldığını gizliyorsunuz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da belediye çalışanları greve gidecek

SONRAKİ HABER

İşçilerin ‘Nobel Ödülü’ sahibini arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...