20 Ekim 2018 07:00
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2018 11:21

Ara Güler, son yolculuğuna uğurlandı

Fotomuhabir Ara Güler için tören düzenlendi. Güler’in cenazesi, Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye'de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi olan Ara Güler, son yolculuğuna uğurlandı. Güler için ilk tören, Galatasaray Meydanı'nda yapıldı. 

Güler'in cenazesi saat 10.00'da, Galatasaray Meydanı'na kurulan platforma getirildi.

Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirilen tören öncesinde, Beyoğlu Belediyesi'nce bir platform kuruldu. Ara Güler'in fotoğrafları ile Güler'in hayatını anlatan bir film platforma kurulan ekrandan gösterildi.  

Meydana "Güle güle büyük usta, seni asla unutmayacağız!" ve Güler'in "Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın." şeklindeki sözlerinin yer aldığı büyükçe bir poster asıldı. 

Ara Güler'in Türk bayrağına sarılı naaşı da platforma getirildi. Karanfillerin yer aldığı platformda, mumlar yakıldı. Yakınları ve foto muhabirleri naaşın başında bir süre nöbet tuttu. Bir yakını tarafından getirilen Ara Güler'in fotoğraf makinesi çantası da tabutun başına konuldu. Saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra sahnede duduk ve keman sanatçıları, "Dle yaman", "Sari Gyalin" ve "Grunk" türkülerini, seslendirdi. 
Asistanı Fatih Aslan ile yakınları, taziyeleri Ara Cafe'de kabul etti.


Galatasaray Meydanı'ndaki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AKP Milletvekili Hasan Turan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan'ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri, Beyoğlu Belediye Ahmet Misbah Demircan ile Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan ve Güler'in çok sayıda seveni katıldı.

Ara Güler'in asistanı Fatih Aslan, törene katılanları selamlayarak, "Umuyorum huzurlu gitti. Son anına kadar yanındaydım. Her şey istediği gibi oldu. Müzesini açtı, arşivini, önemli ellere kıymetli insanlara ve bütün Türk milletine emanet etti. Zaten o da öyle söylüyordu. Türk milletinin malıdır” ifadelerini kullandı.

Buradaki törenin ardından Güler'in naaşı alkışlar eşliğinde kilise görevlileri tarafından cenaze aracına konularak, Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne getirildi.

‘KÜLTÜRLER ARASINDA EMPATİ KURARDI’ 

Törende konuşan foto muhabir Coşkun Aral Ara, Güler’in yereli ulusala, ulusalı da evrensele bağlayan bir köprü olduğunu dile getirdi. Güler’le yaşadığı anıları aktaran Aral, “İnsan olma özelliğini yitirmeyen, yaşamların hepsine saygı duyan bir insandı. Onun geçmişte yapmış olduğu röportajlar benim gibi foto muhabirlerinin hepsine örnek oldu. Ara’nın diğer gazetecilerden farkı birincisi sadakate önem vermesi, ikincisi insanları yargılamadan eylemleri sorgulamasıydı. En nefret ettiği kişileri bile kaybettiğimiz haberini duyduğumuzda ‘Allah rahmet eylesin’ diyen bir insan. Bütün kültürler arasında empati kurarak onları anlamaya çalışırdı” dedi.

‘YÜREĞİYLE GÖRÜYORDU’

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi “Ara Güler sadece bakmıyor görüyordu. Yüreği ile görüyordu.” dedi. Güler’in bıraktığı fotoğraflarda İstanbul’un temiz yüzünü anlattığını dile getiren Hamza Çebi, “Geleceğe onları miras bıraktı. Büyük bir değerdi” şeklinde konuştu. 

Törende son konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Ara Güler’in 70 yıllık arşivini ve gülümsemesini miras bıraktığını ifade etti. Oktay, “Ara Güler hatıraların olduğu yere memleket denir diyordu. O fotoğrafları ile bir memleket destanı yazmıştı. Ara Güler aynı zamanda bir kaşiftir. Afrodisias Antik Kentini ve Nuh’un Gemisi’nin izini fotoğraflayarak bunları dünya kültür mirasına kazandırdı.” diye konuştu. 

ŞİŞLİ ERMENİ MEZARLIĞINA DEFNEDİLDİ

Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ndeki ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan yönetti.  Kilisede düzenlenen ayinin ardından Güler'in tabutu, cenaze aracına taşındı. 

Ara Güler'in cenazesi, Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

Öte yandan Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'dan getirilen toprak ve kara yemiş de mezara konuldu.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da Erdoğan hazırlığı: Sur’a giriş yasaklandı

SONRAKİ HABER

Arzuhâlci: Meslek de kazanç da nostaljik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...