20 Ekim 2018 03:29
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2018 18:55

'Kaşıkçı'nın öldürüldüğü 'açıklamasına Türkiye ve dünya ne dedi?

Suudi Arabistan'nın Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü açıklanmasının ardından peş peşe açıklamalar yapıldı.

Ekran görüntüsü: National Interest Foundation TV/YouTube

Paylaş

Suudi Arabistan, Gazeteci Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldüğünü kabul etti. Yetkililer Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan bir arbedede öldüğünü aktardı. Öte yandan olaya ilişkin 18 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. 

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: TÜRKİYE AÇIĞA ÇIKARACAKTIR

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Türkiye ne olmuşsa onu açığa çıkartacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" açıklamasını yaptı. 

Çelik, “Burada tabii bu eylemi gerçekleştirmiş kişiler söz konusu olduğu kadar, bu emri kim verdi, dolayısıyla sorumluları kimlerdir? Bütün dünya bunun üzerinde duruyor. Başından beri söyledik. Hiçbir şekilde Cumhurbaşkanımızın Kızılcahamam'da ifade ettiği gibi, gerçek neyse o ortaya çıkarılacak. Ne herhangi bir kimse, herhangi bir odak peşinen suçlanacak, spekülasyonlarla, yanlış haberlerle ya da herhangi bir şeyin üstü örtülecek. Ne bir kelime fazla ne bir kelime az. Bu çok vahim bir olaydır. Bütün insanlığı infiale uğratmış bir olaydır. Dünyada herkes büyük bir ilgiyle bunu izliyor. Burada takdir edilen konu Türk otoritelerinin, Başsavcılığın bu şekilde titiz bir çalışma yürütmesidir." değerlendirmesini yaptı.

"Türkiye ne olmuşsa onu açığa çıkartacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın." ifadelerini kullanan Çelik, Kaşıkçı'nın "arbede sırasında öldüğü"ne yönelik açıklamaların zamanlamasına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı: 

"Herkes bunun ilk günlerde yapılmasını, yani gerçek neyse açık bir şekilde söylenmesini bekliyordu. Sabah da dünya medyasını, bizim medyamızı gördüm. Bu sorular soruluyor. Yani, 'İlk günler niye bu açıklamalar yapılmadı, sonuç niye ortaya koyulmadı.' diye. Bu sorular sorulacaktır. Yani çeşitli ülkelerdeki yöneticiler de aynı şeyi söylüyorlar. Evet bu açıklamayı kaydettik ama soracağımız sorular var diye. Netice itibarıyla Suudi Arabistan tarafında nasıl bir çalışma yürütülüyor, biz bunu bilmiyoruz. Biz, biliyorsunuz iki tane çalışma yürütüyoruz. Birincisi Suudi tarafıyla beraber koordinasyon halinde bir çalışma yürütüyoruz. İkincisi ise kendi bağımsız soruşturmamızı yürütüyoruz. Bununla da ilgili eleştiriler geldi. Yani 'Suudi tarafıyla yürütüyorsunuz. Yani bu sağlıklı olur mu?' gibisinden. Biz müstakil soruşturmamızı da yürütüyoruz.
Dediğiniz sorular sorulacaktır. Kuşkusuz Suudi Arabistan makamlarından bunlara cevap beklenecektir. Dediğim gibi biz peşinen kimseyi suçlamıyoruz ama hiçbir şeyin örtülü kalmasına da razı değiliz. Bu vahim bir olaydır. Suudi Konsolosluğu Suud toprağı sayılsa da Türkiye Cumhuriyeti topraklarının sınırları içinde olmuştur. Bunun açığa çıkması bizim namus borcumuzdur. Elinde sonunda elimizdeki bütün imkanlar kullanılarak bu açığa çıkarılacaktır. Cumhurbaşkanımızın iradesi bu şekildedir. Şimdiye kadar da bu şekilde gelmiştir."

TRUMP: AÇIKLAMA GÜVENİLİR

ABD'nin Arizona eyaletinde Kaşıkçı hakkında basın mensuplarına değerlendirmeler yapan ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan'ın "Kaşıkçı'nın ölümüyle" ilgili açıklamasının "güvenilir" olduğunu savundu.

Riyad yönetiminin açıklamasının "ilk büyük adım" olduğunu söyleyen Trump, "Ancak kendi değerlendirmemiz henüz bitmedi. Şu anda (bir sonuca varmak için) erken." dedi.

Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı açıklaması için, "Suudilere bazı sorularımız olacak. Bu konuda Kongre ile birlikte çalışacağız." ifadelerini kullanan Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştükten sonra kararlarını açıklayacaklarını anlattı.

Trump ayrıca, Riyad yönetiminin Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili yaptığı tutuklamaların "çok önemli olduğunu" belirtti.

SİLAH ANLAŞMASI YERİNE 'BİR TÜR YAPTIRIM' 

ABD ile Suudi Arabistan arasındaki 110 milyar dolarlık silah anlaşmasının akıbeti sorulan Trump, söz konusu anlaşmayı korumak istediğini vurguladı. Trump, onun yerine Suudi Arabistan'a "bir tür yaptırım" uygulamayı tercih edeceğini kaydetti.

Suudi Arabistan'ın yürüttüğü soruşturmanın "güvenilir" olup olmadığı hakkındaki bir soruya ise Trump, "Bu sürece biz dahil olduk, Türkiye dahil oldu. Bu korkunç bir şey ve gözden kaçan bir olay olmayacak." yanıtını verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili olarak, "Bay Kaşıkçı'nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz" açıklamasını yaptı.

TRUMP'A ‘ELÇİYİ ÇEK’ ÇAĞRISI

ABD’de Cumhuriyetçi Kongre üyesi Mike Coffman, “ABD ve diğer bütün ülkeler Kaşıkçı’nın ölümünden dolayı Suudi Arabistan’ı kınamalıdır ve diplomatik olarak baskı uygulamalıdır. Başkan Donald Trump’a, Riyad’da görev yapan ve Kongre tarafından onaylanmayı bekleyen vekaleten görev yapan büyükelçiyi geri çağırması için çağrı yapıyorum” dedi.

İNGİLTERE: ATACAĞIMIZ ADIMLARI ELE ALIYORUZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta" öldüğünü doğrulamasının ardından atılacak "sonraki adımların" ele alındığını bildirdi.

İngiltere'den yapılan önceki açıklamalarda, "korkunç" olarak değerlendirilen Kaşıkçı olayında sorumlulardan hesap sorulması çağrısında bulunulmuştu.

ALMANYA: KONU TAM OLARAK AYDINLATILMALI

Almanya Başbakanı Merkel, "Hala hiç bir şey aydınlatılmadı. Elbette konunun tam olarak aydınlatılmasını talep ediyoruz" dedi.

FRANSA SUUDİ YETKİLİLERDEN DAHA FAZLA İZAHAT İSTEDİ

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürülmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Fransa'nın dün gece Suudi yetkililerce Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yapılan açıklamaları not ettiği belirtilerek, Kaşıkçı'nın ailesine ve yakınlarına baş sağlığı dilendi.

Fransa'nın "bu cinayeti en ağır şekilde kınadığı" vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kaşıkçı’nın öldüğünün doğrulanması, gerçeğin ortaya çıkması yolunda ilk adımdır. Birçok soru hala cevapsız.”

Bu soruların cevaplandırılması ve sorumluların  gereken yanıtı alması için geniş çaplı araştırma ve soruşturmanın yapılması talep edilen açıklamada, Fransa'nın bir kez daha Suudi Arabistan yönetiminden bu yönde çaba göstermesini beklediği kaydedildi.

HOLLANDA: GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI LAZIM

Hollanda Başbakanı Mark Rutte da Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin, “Gerçeklerin ortaya çıkması lazım” dedi. Başbakan Rutte, Danimarka'da gazetecilere yaptığı açıklamada, gazeteci Kaşıkçı konusunda tam neler yaşandığıyla ilgili daha çok soru işareti olduğunu belirtti. Rutte, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin inandırıcı bir araştırma yapılması için yaptığı çağrıya katılarak, “Tam olarak ne oldu. Kim sorumlu? Geniş çaplı araştırma yapılması önemli” diye konuştu.

Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin ‘inanılmaz üzücü’ ifadelerini kullanan Rutte, “Suudi Arabistan'ın olaya nihayet biraz da olsa açıklık getirmesi iyi bir gelişme” değerlendirmesinde bulundu.

5 ÜLKEDEN SUUDİ ARABİSTAN'A DESTEK

Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Bahreyn, Filistin ve Yemen, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürülmesinin ardından aldığı kararlarla ilgili Suudi Arabistan'a destek verdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kaşıkçı davasındaki soruşturmaların ilk sonuçlarının memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Açıklamada, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in aldığı karar ve önlemlerin hukukun ilkelerine ve adaletin uygulanmasına uygun olduğu ifade edildi.

BAE haber ajansı WAM da Suudi Arabistan'ın açıklamasını desteklediğini ve Kral Selman'ın kararlarının övgüye değer olduğunu kaydetti.

Haberde Suudi Arabistan Kralının Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayıyla ilgili aldığı kararlar övülürken, bu kararların adaletin tesis edilmesi ve gerçeklerin ortaya çıkarılmasını sağladığı iddia edildi.

Filistin haber ajansı WAFA ise Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğindeki Suudi Arabistan'ın adalet ve ilke devleti olarak kalacağını kaydetti.

Yemen hükümeti de Kaşıkçı olayına karışanlardan hesap sorulacak olmasının, ülke içindeki ve dışındaki vatandaşlarının can güvenliğini önceleyen Suudi Arabistan kurumlarının ciddi ve sürekli takibini ve kamuoyuna gerçekleri bildirme konusundaki hassasiyetini yansıttığını dile getirdi.

BM: HIZLI, KAPSAMLI VE ŞEFFAF BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yazılı açıklama yaptı. Kaşıkçı'nın ölümünden derin üzüntü duyduğunu bildiren Guterres'in suçluların sorumlu tutulması çağrısında bulundu. 

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı yazılı açıklamada, Guterres'in, Kaşıkçı'nın ölümünden derin üzüntü duyduğunu, ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı dilediğini bildirdi. Dujarric, BM Genel Sekreteri'nin, Cemal Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapılmasını istediğini belirterek, suçluların sorumlu tutulması çağrısında bulunduğunu ifade etti.

UNESCO'DAN KAŞIKÇI'NIN ÖLDÜRÜLMESİNE KINAMA

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Sekreteri Audrey Azoulay, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini ‘en ağır şekilde’ kınadı.

UNESCO'dan yapılan yazılı açıklamada, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin karanlık noktaların bir an önce aydınlatılması istenirken, olayın, basın özgürlüğü adına verilen mücadelenin önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada Azoulay'in, "Cemal Kaşıkçı'nın katlini en ağır biçimde kınıyorum. Yetkililere olayı derinden inceleyerek, suçluları adalet karşısına çıkarması çağrısında bulunuyorum” ifadelerine yer verildi.

AP: ULUSLARARASI SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

Avrupa Parlamentosu (AP), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin "acilen" uluslararası bir soruşturma başlatılmasını istedi. 
AP Başkanı Antonio Tajani, sosyal medyadan paylaştığı mesajında, "Acilen, Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin kanıtların incelenmesini sağlayacak titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı." ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, “AB Temsilcisi'nin (Federica Mogherini) de söylediği gibi bu olaya ilişkin detaylı bir adli soruşturmanın gerçekleşmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER: KARARLI ULUSLARARASI BASKI BEKLENTİSİ İÇİNDEYİZ

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan yönetimine, olayın tüm boyutlarıyla aydınlığa çıkarılması için uluslararası baskı uygulanması çağrısında bulundu. Deloire, Twitter hesabından Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayını değerlendirdi.

Olayın açığa çıkması için gerekli uluslararası baskının yapılmaması veya bir uzlaşma politikasının kabulünün Suudi Arabistan'a ‘öldürme izni vermek’ anlamına geleceğini belirten Deloire, “Kaşıkçı'nın ölümünün kabulünden sonra, Suudi Arabistan'a, olay hakkında tüm gerçekleri aydınlığa çıkaracak ve Suudi gazetecilerin serbest kalmasını sağlayacak güçlü, sürekli ve kararlı uluslararası baskı beklentisi içindeyiz” ifadelerini kullandı.

AF ÖRGÜTÜ: SORUŞTURMANIN TARAFSIZLIĞI KONUSUNDA KUŞKU VAR

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) yetkilisi Rawya Rageh, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'ya ilişkin son açıklamasını değerlendirerek, "Bunun bir aklamaya veya olaya karıştığından kuşku duyulan makam tarafından yürütülen bir soruşturmaya dönüşmesinden kaygı duyuyoruz." ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’da yürütülen soruşturmanın "tarafsızlığı" noktasında soru işaretlerinin mevcudiyetini koruduğunu belirten Rageh, adaletin yerini bulması için olayla ilgili Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" itiraf etmişti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şevval Sam, Bursalılarla buluştu

SONRAKİ HABER

Mardin Derik’in ilk kadın muhtarı da görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...