19 Ekim 2018 16:49

Gazetecilerin portreleri basın müzesinde

Gazeteci Burhan Arpad’ın yağlı boya tablosu ile gazeteci İsmet Gümüşdere’nin fotoğrafı TGC Basın Müzesi’nde sergilenecek.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde 22 Ekim Pazartesi günü saat 16.00’da gazeteci Burhan Arpad’ın yağlı boya tablosu, Gazeteci Portreleri Galerisi’ne yerleştirilecek. Aynı gün ölümünün 15. yılında İsmet Gümüşdere için saat 15.00’de bir resim ve fotoğraf sergisi açılacak.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla ressam Ebülfez Ferecoğlu; usta gazeteci ve yazar Burhan Arpad’ın yağlı boya portresini yaptı. Portre, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Müzesi’ndeki Gazeteci Portreleri Galerisi’ne 22 Ekim 2018 Pazartesi günü Saat 16.00’da asılacak. Törene TGC Başkanı Turgay Olcayto, Yönetim Kurulu, üyeler ve sanatseverler katılacak.

İsmet Gümüşdere için saat 15.00’de açılacak sergide kızı Serpil Gümüşdere Altop’un yağlı boya tabloları ve İsmet Gümüşdere’nin fotoğrafları yer alacak. İsmet Gümüşdere’nin fotoğraflarından çeşitli görüntüleri yağlı boya çalışmalarında kullanan ressam Serpil Gümüşdere Altop’un sergisinin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yapacak.

BURHAN ARPAD KİMDİR?

1910 yılında Mudanya’da dünyaya gelen Burhan Arpad, Rehber-i Tahsil Numune Mektebi ve Orta Ticaret Mektebinden mezun olduktan sonra 1936 yılında Vakit Gazetesinde gazetecilik mesleğine başladı. Daha sonra sırasıyla Uyanış Dergisinde, Kurun Dergisinde, İleri, İstiklal, Tan, Cumhuriyet, Memleket, Hürriyet, Vatan ve Cumhuriyet Gazetelerinde muhabir, istihbarat şefi, yazar olarak mesleğini sürdürdü. Burhan Arpad, haber ve fıkra dallarında 4 kez ödül kazandı. “Şehir”, “Taşı Toprağı”, “Yeditepe Olayları”, “Alnımdaki Bıçak Yarası”, “Hesaplaşma”, “Yokedilen İstanbul”, “Gezi Günlüğü” ve “Direklerarası” isimli kitapları yayımlandı. Ayrıca 30’u aşkın çevirisi bulunuyor.  Burhan Arpad, Bulgaristan Cumhuriyeti Kyryl Kardeşler Kültür Nişanı, Federal Almanya Cumhuriyeti (Altın) Birinci Derece Liyakat Madalyası ve Avusturya Cumhuriyeti Bilim ve Sanat İçin Birinci Derece Onur (Altın) Madalyası aldı. 3 Aralık 1994 tarihinde vefat etti.

İSMET GÜMÜŞDERE KİMDİR?

1925 yılında İstanbul’da doğdu. Gazeteciliğe 1945 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde foto muhabiri olarak başladı. Son Telgraf, Tercüman, İstanbul Ekspres ve Hürriyet Gazeteleri ile Öz Fenerbahçe Dergisi’nde çalıştı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da “Objektif Asla Yalan Söylemez” ismi altında spor ve doğa fotoğraflarından oluşan sergiler açtı. “Ağların Ardında” ismi ile bir kitap yayınladı. Son çalışması “Objektif Yalan Söylemez” 1999 yılında yayınlandı. Mesleğini doğa ve insan konularında fotoğraflar çekip sergi düzenleyerek sürdüren Gümüşdere evli üç çocuk ve üç torun sahibiydi. 2003 yılında vefat etti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dersim Yenigün Kadın Derneği: Kadınlar bir araya gelmeli

SONRAKİ HABER

Hindistan'da tren halkın arasına daldı: 58 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...