19 Ekim 2018 16:38

Şair Özkan Mert: Kendi ülkemde kendimi sürgünde hissettim

Şair Özkan Mert uzun yıllar yaşadığı İsveç’te okurlarıyla buluştu; sürgün ve Türkiye yıllarını anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İsveç’in başkenti Stockholm’de İsveç İstanbul Ensitüsü’nün Dostları Derneği’nin düzenlendiği şiir gecesinde konuşan şair Özkan Mert, 37 yıl İsveç’te yaşadığı sürgünden sonra dönüş yaptığı Türkiye’de siyasal gelişmelerden dolayı kendisini sürgünde hissettiğini söyledi.

İşçi Eğitim Merkezi’nde (ABF) düzenlenen etkinlikte Türk Bilimci ve çevirmen Mats Müllern, Özkan Mert’in şiirlerinin sadece ekmek ve emekçileri değil aynı zamanda aşk, özlem ve acıyı da konu edindiğini dile getirdi.

Müllern, Mert’in İsveç’e yerleşmesinden sonra yazdığı şiirlerde geleceğe inanç ve enternasyonalist bir anlayışın hakim olduğuna ve Olof Palme’nin barış ve tarafsızlık politikasına vurgu yapan, Güney Afrika rejiminin ırkçı politikasını eleştiren şiirler yazdığına dikkat çekti.

‘ÖLÜ BİR DÖNEM GEÇİRDİM’

Mert, yaptığı kısa konuşmada 1968’in mücadele ruhunu yansıtan şiirlerinin 1971 yılında gerçekleşen askeri darbeden sonra yasaklandığını, hakkında dava açıldığını ve yargılanmaya başladığını söyledi. Ceza alacağını anladığı için mahkeme karar vermeden önce Almanya ve ardından 1972 yılında İsveç’e gelerek siyasi iltica talebinde bulunmak zorunda kaldığını dile getirdi. Farklı bir dil ve kültürü olan yeni bir ülkede başlangıçta ne yapacağını bilemediği ve ölü bir dönem geçirdiğini söyleyen Mert, 1980’in başından itibaren yeniden sürgündeki bir yazarın duygu ve özlemlerini yansıtan şiirler yazmaya başladığını belirtti.

‘HER ZAMAN MUHALİF OLDUM’

Yazarların sürgünde yaşamayı tercih etme hakları olmadığını ama koşulların sürgünde yaşamayı zorunlu hale getirdiğini söyleyen Mert, “Ben son 8 yılımı Türkiye’de geçirdim. Ama kendi ülkemde, ülkedeki siyasi gelişmelerden dolayı İsveç’tekinden daha fazla sürgünde hissettim” dedi.

Türkiye’nin tek bir kişi tarafından yönetildiğini, pek çok gazeteci ve yazarın cezaevlerinde tutulduğunu söyleyen Mert, “Yaşamım boyunca hiç bir hükümetle barışmadım. Her zaman muhalif oldum ve olmayı sürdüreceğim. Türkiye’de demokrasi değil tek adam rejimi hüküm sürüyor. Ama ben Türk halkının demokrasiyi elde edeceğine inanıyorum” dedi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kamçılanma Mesafesi’ndeki kadınlar konuşuldu

SONRAKİ HABER

Dersim Yenigün Kadın Derneği: Kadınlar bir araya gelmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...