19 Ekim 2018 16:31

‘Kamçılanma Mesafesi’ndeki kadınlar konuşuldu

'Kamçılanma Mesafesi' kitabının yazarı Zeynep Uzunbay İzmir'de okuyucularıyla bir araya geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Manos Kitap’tan çıkan Kamçılanma Mesafesi isimli kitabın yazarı Zeynep Uzunbay, İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde okurlarıyla buluştu. Öykücü Belma Fırat’ın da konuşmacı olarak katıldığı kitap söyleşisinde, Kamçılanma Mesafesi’ndeki kadınlar üzerine konuşuldu.

Konuşmasında “Kamçılanma Mesafesi” isminin nereden geldiğini açıklayan Uzunbay, “Bilgiye zor ulaşan biriyim, öğrendiğim bazı şeyler beni çok heyecanlandırır, bu ‘kamçılanma mesafesi’ni de duyduğumda, bu isimle bir öykü kitabı çıkarmalıyım dedim ve öyle başladı. Farklı bölgelerde farklı buzlanma olur, bazen olmaz da sıcaktan teller sarkar, bir lodos çıkar ve yine kaza olur. Genel olarak böyledir. O buzlanmaya da stres diyorlarmış. Farklı stresleri olan kadınları anlatmaya o zaman karar verdim” diye konuştu.

‘KADINLAR ÇÖZÜMÜ KENDİLERİNDE BULUYOR’

“Belleği kadınlar yaratır. Bu bilgi ile yazdım” diyen Uzunbay, öykülerindeki kadın karakterlerden bahsetti. Toplumsal cinsiyet rolünün, cinsiyetçi toplumun kadını nereye koyduğunu bilmek için okumanın önemli olduğunu ancak yetmediğini de vurgulayan Uzunbay, “Kadınlar bir arada olmalı. Sorunları kendisi yaşayan kadın mücadele ile birlikte çok daha iyi kavrar” ifadelerini kullandı.

Öykü yazarı Belma Fırat’ın da felsefi anlamda okuma yaptığı kitap üzerine Uzunbay’ın “imge yaratma” özelliğine de değinerek kadın karakterlerin, dayıbaşından, yedek parça satan kadına, geri dönüşüm işçisi gibi kadınların oluşuna, aralarındaki diyaloga ve tüm kadın sorunlarına dair çözümü yine kendisinde bulduklarına dikkat çekti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çınar: Kaşıkçı cinayetiyle büyük devlet söylemine meydan okunuyor

SONRAKİ HABER

Şair Özkan Mert: Kendi ülkemde kendimi sürgünde hissettim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa