19 Ekim 2018 16:16

İsveç’te sosyal demokratlar, iş güvenliğinden taviz vermeye hazır!

İsveç'te hükümeti kurmakla görevlendirilen Stefan Löfven sağ partilerle uzlaşmaya ve iş güvenliği yasalarını değiştirmeye hazır olduğu mesajını verdi.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyal Demokrat Parti (SAP) lideri Stefan Löfven, sağ partilerle uzlaşıp iş güvenliği yasalarını değiştirmeye hazır olduğu mesajını verdi.

İsveç’te eylül ayında yapılan seçimlerde ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları’nın yüzde 18 civarında oy alması, Kırmızı-Yeşil Blok ile sağcı partilerinden oluşan ittifakın tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememeleri siyaseti adeta kilitledi. Moderat (Muhafazakar) Parti’nin hükümeti kurma görevini yerine getirememesi üzerine Parlamento Başkanı Andreas Norlen’in görevlendirdiği SAP lideri Stefan Löfven, patronların yayın organı Dagens Industri gazetesine verdiği mülakatta Liberal Parti ve Merkez Partisi’yle iş güvencesini düzenleyen yasaları görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

SAĞ PARTİLER İŞ GÜVENLİĞİNİN ZAYIFLATILMASINDAN YANA

“İsveç iş dünyasının esneklik ihtiyacı”yla çalışanların iş piyasasında güvende olmalarını sağlamak için olanaklar olduğunu öne süren Löfven, “Geleneksel olarak bir birine karşı olan iki farklı anlayışın olduğu bir bölgeye işaret etmek istiyorum. Ben bunu bir araya getirebiliriz diyorum” diyerek iş güvencesinden taviz vermeye hazır olduğu mesajını verdi.

Merkez Partisi, 50’den az işçi çalıştıran işyerlerinde patronlara, kıdemlerine bakılmaksızın istediği çalışanı atma hakkının tanınması, Liberal Parti de bu hakkın en fazla 5 kişiyle sınırlandırılmasını istiyor.

SENDİKALAR İŞ GÜVENCESİNDEN TAVİZ VERMEYECEK

Löfven’in başbakan olması ve hükümet kurma olanağının tanınması karşılığında Merkez Partisi ve Liberal Parti’ye çalışanların iş güvenliklerini pazarlık konusu yapması İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (LO) tepkisine neden oldu.

Aftonbladet gazetesinin ‘Tartışma’ köşesinde yayınlanan makalesinde LO Başkanı Karl-Petter Thorwaldsson, iş güvencesinden taviz vermelerinin söz konusu olamayacağını ve LO’nun iş güvenliğini korumak için mücadele etmeyi düşündüğünü söyledi.

Aynı zamanda SAP’ın Parti Meclisi üyesi olan Thorwaldsson, Löfven’in hükümet kurabilmek için hangi partilerle iş birliği yapacağına kendisinin karar verebileceğini ancak bazı konularda LO’nun taviz vermeyeceğini belirttikten sonra şunları kaydetti:

“Sıradan işçileri işten atmanın kolaylaştırılması için bir neden yok. Eğer böylesi bir öneri yaşama geçirilirse bundan işverenlerin her hangi bir nedenle rahatsızlık duyduğu ya da daha en verimli gördüğü emekçiler zarar görür.”

‘VERGİLERDEN ELDE EDİLEN PARALAR KAPİTALİSTLERE GİTMEMELİ’

Thorwaldsson, sendikaların toplu sözleşme yapma hakları konusunda da uzlaşmayacaklarını belirterek “Seçimler sırasında politikacıların gençler ve yeni gelen sığınmacıların işe girebilmeleri için daha düşük ücretlerin ödenmesinden söz ettiklerini duyduk. Biz bu yolun yanlış olduğunu söylüyoruz” dedi.

Üçüncü taleplerinin kurulacak hükümetin vergi indirimleri yerine gönenç toplumuna yatırım yapması olduğunu söyleyen Thorwaldsson, “Biz vergiden elde edilen paraların yeni kapitalistlerin ceplerine değil  kullanılması için ayrılan yerlere gitmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

MMO: Kriz derinleşiyor önlemler yetersiz

SONRAKİ HABER

Çınar: Kaşıkçı cinayetiyle büyük devlet söylemine meydan okunuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...